10 tips som gör familjebadrummet

Familjebadrum med barn och barnsäkerhet

Familjebadrummet är badrummet som ska passa alla. Ett bra familjebadrum är ett badrum som kan användas av flera på en gång vilket ställer stora krav på utformning, material och flödet i rummet.

Det kräver ytor både på golv och bänkar, liksom flexibilitet. Men med lite planering kan familjebadrummet bli en oas där alla trivs.

1. Låt alla säga sitt om hur badrummet ska utformas. Troligtvis har barnen massor med smarta idéer för hur badrummet kan se ut!

2. Placera badrummet så att det blir en naturlig mittpunkt i bostaden. Gärna i anslutning till hall eller annan gemensam yta.

3. Välj en stil som passar hela familjen. Rena linjer samt ljusa och naturliga eller klara färger är något som de flesta tycker om. Alla ska få trivas i badrummet.

4. Planera flödet i badrummet. Tänk på att flera kan behöva använda badrummet på samma gång. Avdelning för toalett, dubbla handfat och att separera dusch och bad är några alternativ som gör det lätt för flera att bruka badrummet samtidigt.

5. Satsa på förvaringen. Alla behöver plats för sina saker, gärna så privat som möjligt. Här behövs kanske ett eller flera högskåp. Det är också lättare att hålla rent, om allt har sin plats.

6. Välj stilrena, släta möbler. Dels passar det flera smaker, dels är de lättare att hålla rena.

7. Vägghängd toalett och skåp som går hela vägen upp till tak, gör det lättare att hålla rent när man är många. Välj också en duschkabin som är lätt att få riktigt ren.

8. Låt bänkar vara i olika höjd. De mindre barnen behöver också nå!

9. Tänk på säkerheten. Halkfria golv, badkar med låg höjd och mjuka kanter och beröringsfria blandare gör det säkrare för barnen.

10. Se till att duschmunstycket kan ställas in så att den passar alla.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se