Så hittar du stilen på badrummet

Enkelt och stilrent badrum

Badrummet är så mycket mer än ett funktionellt rum för den personliga hygienen. Det är en plats för vila, rekreation, och välmående. För småbarnsföräldrar kan det till och med vara enda rummet där det år att stänga om sig och få vara riktigt ifred. Då gäller det att badrummet är väl utformat och verkligen ger den stämning som så väl behövs.

1. Harmoni

Badrummet är till för välbefinnande, något som känns av med alla de mänskliga sinnena. Materialen i rummet ska vara behagliga att både ta på och se. Färger och former ska harmoniera varandra och skapa en helhet som känns trevlig för sinnena.

Följ en genomtänkt stil, som passar till hus och själ. Eller blanda och skapa ett alldeles eget, unikt badrum. Det går att göra på många olika sätt.

2. Stilrent och modernt

Med effektfulla linjer, stram struktur och rena ytor är det stilrena badrummet ett rum som håller i längden. Välj en genomgående färg, gärna högblank och lägg till svart, vitt, rostfritt och borstat stål.

Glas hör också till det moderna badrummet. Skapa effektfull stämning med sober belysning och generöst med speglar. Det moderna passar ofta, och inte minst i de flesta lägenheter.

3. Tillbaka till naturen

Naturens material färger och mjuka former är en god inspirationskälla för ett badrum. Låt badrummet gå i mjukvita färger, bruna nyanser, grönt och blått.

Trä, sten, naturfärgad porslin och ytor med något mattare yta är en bra grund för det lyckade organiska badrummet. Ruggade och matta ytor, gärna med struktur ger en rustik känsla.

Tonerna kan gå i både ljust och mörkt och stilen kan vara mer eller mindre strikt i övrigt. Naturens eget badrum passar lika bra i stadslägenheter som på landet.

4. Klassiskt badrum

Det klassiska badrummet, inspirerat av engelsk modell och är tänkt att ge tidlös skönhet. Blanka, gärna stora kakelplattor, en stor förgylld spegel, och retrokranar med porslinshandtag är en bra början. Ofta går nyanserna i kakel och på golv i ljusa toner, med stora vackra plattor – gärna i ett mustigt mönster.

Blommigt kan vara en del av inredningen, men det behöver det inte vara. Fristående badkar och fristående kommoder, gärna med sirligt utformade knoppar och ben ger rätta känslan. För sekelskifteslägenheten eller huset med högt i tak, är det lätt att bära upp ett klassiskt badrum.

5. Det lekfulla badrummet

Det lekfulla badrummet får gärna gå i starka färger. Häftiga mosaikmönster, eller att kakla med starkt färgade plattor betonar det positiva och det levande. Mönstren får gärna vara naivistiska, och färgkombinationerna spännande.

Det lekfulla badrummet kan också ha toner av det naturliga och det klassiska badrummet. Då behövs en väl genomtänkt blandning av de olika stilarna för att resultatet ska bli lyckat.

6. Tänk på: Det händer i detaljerna

Vackra och genomtänkta detaljer gör så mycket mer än många tror. Väl formade knoppar på skåp, en len och behaglig skiva att luta sig mot, en vacker glasbetongvägg och till och med gröna växter gör under för ett badrum.

Det gäller även hängare, mattor, bänkskivor och andra detaljer som lätt kan bytas ut. Alla detaljer har stor betydelse för hur slutresultatet upplevs.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se