Ovanmarkspool – Bra att veta när du ska bygga

Ovanmarkspool i trädgård med trädeck

Att bygga ovanmarkspool är ett ekonomiskt alternativ för den som vill ha en helt egen pool. Poolen byggs som namnet antyder ovan mark och är självbärande. Men det finns ovanmarkspooler som går att gräva ned halvvägs i marken.

Det gör att en ovanmarkspool passar för flera olika typer av tomter. Med ett pooldäck runt ovanmarkspoolen blir området både till en härlig badplats och en plats för sol och trevnad.

Vad är en ovanmarkspool?

Ovanmarkspooler är pooler som står på marken, utan att grävas ner i marken. De är vad som kallas för självbärande och håller vattnets tyngd utan omgivande stöd. De är som jättestora badbaljor med omgivande ram.

Det gör dem enkla att installera – och att bygga. Inga dyra markberedningar behövs och inga långa byggtider krävs för att få poolen klar.

Material

Materialet för en ovanmarkspool är ofta någon form av PVC för själva “karet” eller formen. Det finns även formar i trä, glasfiber och andra material. Runt detta byggs en träram upp som håller poolen stabil. Stag eller andra stabiliserande stöttor är vanliga för att verkligen få en pool att hålla.

Till det kommer själva ytskiktet för poolen – en så kalla liner. Den klär insidan av poolen. En ovanmarkspool kan ofta inte grävas ner, utan skulle implodera av det omgivande trycket.

Däremot finns det poolformar som både kan grävas ner och stå fristående. Dessa är lämpliga i kuperade marker där en del av poolen grävs ner och den andra sidan blir fristående.

Enkla att installera

Ovanmarkspool med stege av rostfritt stål

Till skillnad från markpooler, som behöver grävas ner, behöver ovanmarkspooler mest en stadig grund att stå på. Det gör dem till ett prisvärt alternativ för den som önskar sig ett bad hemmavid.

Det gäller även om en ganska omfattande byggnation behövs för att skapa ett trevligt däck runt poolen. En bra trapp är också en förutsättning. Fördelen med en ovanmarkspool är just den enkla installationen.

Det går också att flytta poolen, eller demontera den efter behag. Nackdelen är att poolen tar stor rymd i trädgården, vilket påverkar trädgårdens utseende rejält. Den tar också upp eventuell utsikt från huset.

För att en ovanmarkspool ska vara ett bra val behövs stort utrymme på tomten.

Tillbehör en pool ovan mark

Till en komplett pool är det viktigt med trappor till kanten, både på utsidan och insidan. Det är också bra med en rejäl belysning i poolen. Det kan vara svårt att skapa en omgivande belysning som lyser upp poolkanten, vilket gör att belysningen i poolen bli än viktigare vid en ovanmarkspool än vid en markpool.

Reningsverk och dammsugare samt sandfilter underlättar poolrengöringen och ett värmesystem i någon form gör att säsongen för bad och lek förlängs å det väsentligaste.

Det finns flera alternativ för det – värmepumpar och värmeväxlare ger alla bra energi för pengarna. Ett värmesystem med solceller är effektivt och mycket energisnålt.

Att tänka på

Placeringen av poolen är mycket viktig. Omgivande träd som skuggar och som kan fälla löv är inte att rekommendera. En ovanmarkspool behöver en hel del omgivande yta och ska stå helt plant.

Planera alltid poolbygget mycket noga med tanke på markens och tomtens beskaffenhet och andra faktorer som kan spela in. Ta hänsyn till grannar och bygg inte en större pool än vad som verkligen får plats.

En vanlig storlek är 4 gånger 8 meter, men det räcker gott och väl med dimensioner som är bra mycket mindre än så. Bygglov är sällan nödvändigt för en pool, men kolla alltid med byggnämnden på kommunen innan bygget påbörjas.

Berätta också om eventuella pooldäck och räcken som är inplanerade – de kan påverka kraven på bygglov.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se