Utomhuspool – 6 tips inför valet

Swimmingpool utomhus

Allt fler svenska skaffar sig en helt egen utomhuspool att njuta vid under sommartid. En swimmingpool gör huset till en semesterplats i sig och ger det lilla extra utav årets varma dagar. Oavsett om poolen är stor eller liten, blir poolen gärna mittpunkten i sommarens aktiviteter.

Vi svenskar satsar stort på att skapa en härlig vardagsmiljö för oss själva. En av de mer luxuösa sakerna som blivit populära under senare tid är att installera en egen utomhuspool.

En pool gör sommaren mer njutbar och skapar en plats för lek, stoj och rekreation. För den som inte kräver så mycket, behöver utomhuspoolen inte blir ett projekt som ruinerar.

Utomhuspool ovan eller i mark

Ovanmarkpool utomhus inbyggd i altan

Ovanmarkpool utomhus inbyggd i altan

Den enklaste formen av swimmingpool är den som byggs ovan mark. Då behövs ingen schaktning för att få i ordning poolen. De känns inte alltid lika fashionabla som de nedgrävda, men med ett vackert trädäck blir poolen väl värd investeringen.

Nedgrävd utomhuspool med pooldäck

Nergrävd utomhuspool som är inbyggd med ett pooldäck av trä.

Den klassiska utomhuspoolen är en markpool. Den grävs ner och kan vara tillverkad med stomme av plåt eller plast har oftast ett ytskikt av plast. Det vanligaste alternativet i Sverige är den så kallade linern, en poolduk som spänns upp inuti poolen.

Utomhuspoolen kan också vara förnämt kaklad med mosaik. Sådana pooler är ofta platsbyggda med stomme av betong och de mest exklusiva.

Det finns pooler som kan placeras ovan mark eller sänkas ner, allt efter behag. Dessa är också lämpliga i sluttningar, där en eller mer än en sida ligger an mot marken, medan resten är fritt.

Hur välja utomhuspool?

Vilken swimmingpool som passar bäst beror på den budget som finns och hur tomten ser ut. En ovanmarkspool är den billigare varianten, eftersom schaktningsarbetet inte blir lika omfattande. Däremot passar knappast en ovanjordspool på en helt plan tomt.

Utomhuspool med kant av marksten

Den som vill hålla priset nere får vara beredd på att lägga ner en hel del arbete på egen hand. Valet på typ av pool beror också på vilken form som önskas på poolen. Med en markpool går det att i princip få vilken form som helst, även om ovanjordspooler har en hel del olika utföranden också.

Vattentemperatur och rening

I Sverige är det lämpligt att låta värma upp sin utomhuspool, eftersom det annars blir en kort säsong då det är badbart. Det finns flera sätt att värma upp en pool på.

Ett av de mer populära sätten är via solfångare. Det är både en effektiv och bra lösning som är billig i drift. Det går också att använda sig av ett centralt värmesystem som redan finns i huset för att värma upp poolen.

Det är viktigt att täcka en swimmingpool som är uppvärmd och inte används och att isolera den väl på sidor och undertill för att värmningen ska bli effektiv. Det finns mängder av styrningslösningar att välja mellan när det kommer till uppvärmningen, allt från enklaste på- och avknappen till fjärrstyrda enheter.

Det behövs alltid ett reningsverk för vattnet i utomhuspoolen. Det går också att köpa till dammsugare för att hålla poolens botten helt ren.

Tillbehör för swimmingpool

Den som skaffar utomhuspool inser snart att det finns mängder med tillbehör att välja mellan. Ett av de trevligare är att ha belysning i poolen. Det ger ett varmt och inbjudande intryck, och gör det mysigt att bada även kvälls- och nattetid.

poolöverdrag för utomhuspool

Ihoprullat poolöverdrag för utomhuspool.

Ett poolöverdrag är också mycket bra att ha, och faktiskt ett måste om det inte finns ett ordentligt staket runt poolen. Överdraget minskar även energikostnader för uppvärmning och gör att vattnet inte dunstar.

Överdraget är dessutom bra som säkerhet när det finns barn i närheten. Vissa är mer avancerade än andra. Här föredrar de flesta ett enkelt system som alla kan lära sig.

Pris på pool utomhus

Priset mellan olika poolalternativ varierar kraftigt. De billigaste modellerna som är lämpade för ovanmarkplacering kostar minst. Med en liner som ytskikt blir utomhuspoolen hållbar och prisvärd.

En helt platsbyggd swimmingpool som är kaklad och med alla finesser kan kosta upp emot nästan en halv miljon kronor eller än mer, beroende på utseende och tillval.

Givetvis varierar priset beroende på kvalitet och storlek i bredd, längd och djup. Men räkna med ca 100-500.000 kronor beroende på vilken typ av pool du väljer.

Tänk på

Tänk igenom placeringen av swimmingpoolen noga inför byggnationen. Allra helst ska swimmingpoolen ligga på en plats där solen skiner länge och där lä råder. Om swimmingpoolen läggs nära tomtgränsen eller om det behövs en förändring i marknivån behövs ett bygglov, inte annars.

En swimmingpool väger mycket. En markutredning är att rekommendera för att utröna hur marken ska beredas inför poolbygget.

Olika utomhuspooler är olika mycket känsliga för vinterväder. En kaklad pool behöver tömmas inför vintern, annars spricker kaklet. Hör med leverantören om hur swimmingpoolen ska skötas vintertid.

Den som bygger en utomhuspool kan inte räkna med att kunna nyttja något rot-avdrag. Om swimmingpoolen förläggs i en ny byggnad, eller tillbyggnad av huset, krävs bygglov.

Läs mer om bygglov för pool på Boverkets hemsida.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se