Markpool – Tips när du ska bygga

Markpool i trädgård

Med en markpool får husägaren en swimmingpool som går i nivå med resten av tomten. Den är nedgrävd i marken och ses som den klassiska varianten av pool.

Det är också den, som i alla fall för ögat, tar minst plats av de olika poolalternativ som finns, eftersom den inte inkräktar på trädgårdens rymd.

Bygga markpool

En markpool kan byggas på flera olika sätt. Det klassiska sättet är att platsbygga en platsbyggd markpool med en yta av klinker. Det är dock ett mycket dyrt alternativ, även om det är ett hållbart och vackert sätt att bygga en pool på. Grunden är då en gjuten form i betong, men det finns också de som bygger en sådan pool i lecablock.

En bra mycket vanligare och billigare modell för den privata poolägaren är att välja en pool i form av ett kar med liner. Det är en form som sätts ner i marken och där väggarna täcks med en duk, kallad liner. Duken ersätter i detta fall klinkern.

Särskilda poolsystem

En markpool är ofta tillverkad för att vara nedgrävd och dimensionerad för detta. Marken runt omkring håller formen på själva poolen och utgör stöttningen.

Det finns också poolsystem som går att ställa på mark eller gräva ner beroende på önskemål. Dessa kan också fungera väl i kuperade marker, där en del av markpoolen hamnar utan omgivande och stöttande mark.

Det viktiga är också att stomme och liner håller för det svenska klimatet, som är lite speciellt med sina kalla och bistra vintrar. Ta gärna rekommendationer av andra innan typ av swimmingpool avgörs.

Storlekar på markpool

Det finns mängder av storlekar och former på en markpool. Den allra vanligaste är en markpool som mäter 4 gånger 8 meter. Ju större en markpool är, desto mer krävs av byggnationen och av uppvärmningssystemet.

En annan intressant aspekt är formen. Det är enklast att bygga en i rektangulär form, men en med rundade kanter eller med en njurformad design är en upplevelse även för ögat.

Grunden

De markpooler som grävs ner i marken är avsedda just för detta. De behöver stöd hela vägen runt och det sker lättast genom en grusbädd. Bädden läggs i samband med linern och när själva vattnet fylls i markpoolen.

Poolens sidor förankras ofta med stag för att ge en god stabilitet. Fribärande pooler behöver vare sig stag eller grusfyllning på det sätt som traditionella pooler gör.

Tillbehör till poolen

Ett överdrag är ett måste – dels för att se till att barn och andra går säkra från att drunkna när poolen inte används och för att hålla värmen i markpoolen. Överdraget är också ett bra sätt att hålla oönskade föremål ur poolen.

Ett populärt tillval är den inbyggda trappan. Alternativet med en stege ger sällan lika komfortabel simning, även om det är ett billigare val.

Det finns flera olika typer av värmesystem att välja mellan och poolbelysning ger tillgång till bad och lek även under dygnets mörka timmar.

Runt poolen behövs en plan och torr yta där barna- och vuxenben kan springa omkring säkert. Det löses enklast med ett trädäck eller en stenlagd yta. Det går också att göra en bred kant runt markpoolen och sedan låta gräsmattan ta vid. Sätt gärna ett staket vid poolen för att minska risken för olyckor.

Reningssystem gör det enklare att sköta poolen och får vattnet att hålla sig fräscht länge. De ingår ofta, men inte alltid i ett poolsystem. Sandfilter och dammsugare för pool gör också livet enklare för poolägaren.

Värme i poolen

För att värma upp vattnet i markpoolen finns det värmepumpar att köpa till. Den solcellsdrivma värmepumpen är att föredra, då det håller kostnaderna nere.

Det går också att koppla värmesystemet till det vattenburna systemet i huset. Den som är riktigt mån om varmt vatten även under vår och höst kan installera en värmeväxlare.

Planera markpoolen rätt

Det finns många möjligheter, men också många fallgropar när det kommer till att bygga en markpool. Tänk alltid igenom budget, önskemål och möjligheter noga innan bygget påbörjas.

Begär alltid offert från flera företag innan du bestämmer dig för vilken markpool du ska välja. Priset kan skilja sig åt mellan olika leverantörer, liksom kvalitet och vad som ingår i poolpaketet.

Att tänka på

Underhållet i en markpool är viktigt. Att rensa och hålla väggarna rena är en förutsättning för hälsosamma bad. I en markpool med liner kan vattnet vara kvar i poolen även under vintern. Ledningarna, filter och pumpar ska tömmas på vatten för att inte sprängas under årets kalla månader.

Det finns inga krav på byggnadstillstånd för en markpool. Det kan däremot krävas marktillstånd eller en bygganmälan för att bygga den. Tala med kommunen innan arbetet med markpoolen sätts igång så du är på den säkra sidan.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se