Swimmingpool inomhus – Tips när du ska bygga

inomhuspool

En swimmingpool under tak kan användas året runt oavsett väder. Här kan familjen njuta av badlivet året runt. För att skapa en bra inomhuspool som ger mervärde är det viktigt att tänka igenom byggnationen noga.

En inomhuspool är i princip alltid platsbyggd, och poolen ställer inte minst höga krav på ventilationen i poolrummet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Drömmen om att skapa ett härligt hemmaspa har gjort inomhuspoolerna mer populära än någonsin. Med en pool inomhus är badsäsongen 365 dagar om året, oavsett väder. Här kan gammal som ung njuta av tempererat vatten för lek och stoj eller för rekreation.

För den som vill förverkliga drömmen om en egen inomhuspool, gäller det dock att tänka till noga. Priset är ganska högt, och för att få en hållbar lösning krävs en del planering.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Skräddarsytt

Varje inomhuspool tillverkas särskilt för tillfället. De är skräddarsydda efter kundens behov och utrymmen. De byggs av professionella poolbyggare alternativt byggs på egen hand. Det sistnämnda kräver en hel del kunskap, då det är ganska komplicerat att bygga en inomhuspool så att den håller kvalitetskraven.

Hela rummet som poolen ligger i måste avpassas för den miljö som blir av den fuktavgivande poolen, och en hel del rördragningar krävs.

Placering

En inomhuspool kan installeras i ett separat hus, i ett uterum eller i den befintliga gillestugan, allt efter tycke och smak. Många söker gärna efter en så stor pool som möjligt, men det blir sällan helt lyckad.

Det gäller att det finns plats bredvid poolen också. Dessutom kräver en stor pool mer ventilation, vilket påverkar slutpriset.

Tillbehör

Ett reningsverk är ett måste för varje pool, liksom ett överdrag. Överdraget är en säkerhetsfråga och minskar avdunstning och nedkylning av vattnet.

Uppvärmningen är a och o för att poolen ska vara behaglig att vistas i. Här finns flera lösningar att välja mellan. De vanligaste alternativen är en elvärmare alternativt en värmepump som kopplas till det centrala värmesystemet, men det finns många andra möjliga lösningar.

En rolig attiralj till inomhuspoolen är en jetstream. Den gör att det går att simma långt och länge utan att behöva vända i poolen, som ofta är ganska liten. Det är också mysigt med infällda spotlights i själva poolen.

Ventilation

När en inomhuspool installeras är det verkligen viktigt att huset som poolen finns i har erforderlig ventilation. Det alstras enorma mängder fukt i ett poolrum, och det måste transporteras bort från rummet.

Om fukten finns kvar i rummet blir risken stor att det blir fuktskador i huset. Det hjälper att ha en avfuktare och att täcka poolen när den inte används.

Ventilationen är också viktig för luktens skull. Utan bra ventilation blir huset snabbt fyllt av klorlukt, vilket inte glädjer någon.

Pris och storlek på inomhuspool

Priset på en inomhuspool beror på många olika faktorer, inte minst storleken. En större pool kostar givetvis mer, men kraven på ventilation ökar också i takt med att poolen blir större. Det kan ge stora merkostnader.

Många tillverkare rekommenderar en poolstorlek om ca 3 x 6 meter. Det ger badutrymme utan att tära alltför mycket på sparpengarna.

Tänk också på att det ska finnas gott om utrymme vid sidan om poolen för umgänge också.

Tänk på

Tänk igenom var poolen ska ligga noggrant innan byggnationen påbörjas. Ta hjälp av en rådgivare som kan det där med pooler redan vid projektstarten så undviks många missar.

En nybyggnation av en inomhuspool ger inte rätt till rotavdrag. Det ger däremot en reparation, en tillbyggnad eller en ombyggnad av poolen.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se