You dont have javascript enabled! Please enable it! Pooldäck - Tips när du ska bygga och välja material | dinbyggare.se

Pooldäck – Tips innan du ska bygga

Pooldäck runt pool

Vackert pooldäck som ger ett fint området runt poolen.

Att bygga pooldäck gör poolen till mer än en badplats. Pooldäcket är både praktiskt och behändigt för att hålla pool och tomt i ordning, samtidigt som det ger utrymme och plats för kvalitativ tid vid poolkanten.

Satsa gärna på ett däck av hög kvalitet med en yta som räcker till, för hela sommarens aktiviteter.

Med ett rejält pooldäck runt den älskade poolen skapas en tillvaro som handlar om mer än bara bad. Däcket är plats för en avslappnad tillvaro, sol lapande själar och inte minst för att bara njuta och må gott.

Till och med middagsbordet kan placeras vid poolkanten med ett pooldäck, och det är inte mycket som slår detta vad gäller sommarupplevelse – en middag vid en glimrande poolkant.

Praktiskt med pooldäck

Det är inte bara mysigt med ett pooldäck. Det är praktiskt också. Pooldäcket håller ytorna runt poolen ren från smuts och därmed också poolen skyddad från jord och gräs. Samtidigt skadas ingen gräsmatta från frätande klorvatten.

Ännu en fördel är att ett pooldäck runt poolen ger bättre skydd från att halka än vad gräset gör. Ett pooldäck är således en win-win-lösning för den som vill kombinera smarta lösningar med njutbara ytor.

Vid vilken pool som helst

Vilken pool som helst kan förses med ett däck. Om poolen är en ovanmarkpool kan ett däck byggas upp vid sidan av poolen. Då kan det vara lämpligt att bygga en större yta vid en kortsida och sedan skapa en gång runt själva poolen, inte minst av ekonomiska skäl.

Ett däck tar också mycket plats och för att få det snyggt kan det också behövas sidor utmed pooldäcket sidor. Ett räcke krävs också som utgör en större yta, för att kunna ställa solstolar och bord. En lämplig plats är ofta vid stege eller pooltrappa.

För pooler som ligger i souterräng brukar däckets yta vara naturlig. Det behövs inget pooldäck där poolen sticker ut och blir fri.

Vilket material för pooldäck?

Pooldäck av trä

Mörkbetsat pooldäck av trä.

Ett pooldäck kan byggas i en mängd material. Det kanske vanligaste är ett enkelt trädäck i impregnerat trä. Det håller ganska väl från väta men behöver underhåll årligen med tvätt och oljning för att hålla i längden.

Ett annat alternativ är träkomposit. Det är ett hårt och väderbeständigt material som är näst intill underhållsfritt. Det enda som behövs är en tvätt då och då. Men se upp, det finns en mängd olika typer av fabrikat av träkomposit på marknaden och de kan variera en hel del i både kvalitet och pris.

I vissa fall betecknas golv tillverkad av PVC som kompositgolv. Detta golv har helt andra egenskaper än träkompositen.

Den som vill satsa på ett träkompositgolv som däck gör rätt i att välja ett träkomposit av bättre kvalitet, gärna certifierat. Jämfört med tryckimpregnerat virke kanske en golvtrall av träkomposit blir lite dyrare, men tittar man på den långa hållbarheten blir årskostnaden ändå låg.

Material av sten är riktigt hållbara och beständiga. De kostar dock en slant, och det är viktigt att den sten som väljs är halkfri, även när den är blöt. Frostsäkert tegel är ett färgrikt och vackert alternativ, liksom naturstenar i alla dess former.

Staket med räcke

För att få en pool säker är det alltid bra att uppföra ett staket med räcke som ramar in poolområdet. Det minimerar risken för olyckor och är också ofta vackert och trevligt.

Ett poolstaket ger en naturlig avbalkning och om det täcks lite mer fungerar det samtidigt som ett bra syninskydd. Då kan alla bada i lugn och ro utan att behöva bekymra sig om att ha stirrande grannar hängandes över tomten.

Välj rätt

Förutom att pooldäcket ska vara praktiskt, hållbart och snyggt i sig, är det alltid trevligast om det också går i linje med hus och trädgård. Välj en design som smälter in i den omgivning som finns, så blir upplevelsen av trädgård, pool och hus total.

I vissa fall krävs bygglov för att uppföra ett pooldäck. Det gäller inte minst om däcket kombineras med ett räcke eller ett plank eller är över 60 cm högt.

OBS!

Kontrollera alltid med kommunens byggnadsnämnd innan byggnationen av pooldäcket påbörjas.
Här kan du läsa vad Boverket skriver om bygglov för pool och pooldäck. 

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se