Poolbelysning – Mysfaktor till kvällsbad och trädgård

Poolbelysning både i och utanför poolen

Vacker poolbelysning ger en hög mysfaktor runt poolen kvällstid.

Men en bra poolbelysning får poolen karaktär. Belysningen gör också att poolen kan användas på ett säkert och behagligt sätt under dygnets alla timmar. Av alla de tillbehör som finns, är nog poolens belysning den allra viktigaste.

Poolbelysningen fyller två mycket viktiga funktioner. Den ger dels en enorm mysfaktor till kvällsbaden och till hela trädgården under dygnets mörka timmar. Dels ger den en säkerhet för nattbadare i alla dess storlekar. Med bra med ljus minskar riskerna vid bad betydligt. Planera därför in poolbelysningen redan från början, så blir poolen användbar när du vill det.

Poolbelysning och levande ljus

Poolbelysning och levande ljus är en stämningshöjare under sommarnätterna.

Spotlights i pool

Den traditionella poolbelysningen består av spotlights under vatten. De lampor som ger ljus är ofta starka och har ett högt watt- tal. Det beror på att det krävs mängder med ljusstyrka för att verkligen tränga igenom vattnet. För svaga lampor ger inte den belysning som krävs för bra säkerhet.

Lampor till spotlights är ganska billiga att köpa, men drar å andra sidan en hel del ström. De håller dessutom inte särskilt länge och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum.

Poolbelysning LED

Modern poolbelysning bygger på den energisnåla och effektiva ledbelysningen. Den drar enbart en femtedel så mycket energi som en vanlig lampa, så även om själva lampan är dyrare är det ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ för poolägaren.

Brinntiden är också betydligt längre än för en vanlig glödlampa. LED-belysnignen dras med svagström, vilket gör den till ett säkert alternativ för poolen.

Poolbelysning i olika material

Poolbelysningen kan vara tillverkad i plast eller rostfritt stål. Valet avgörs ofta av den budget som finns. Allra bäst är det om stålet är syrafast så att inte stålets struktur luckras upp av det klorrika vattnet i poolen.

Det finns också vackra bronsbelysningar att köpa. Belysningarna kommer som hela kit eller som enskilda lampor. Det gäller att välja rätt belysning för den pool som ska byggas eller som redan finns. Det finns belysningar som är anpassade för olika typer av pooler.

Vacker poolbelysning

Vacker poolbelysning med Spotlights.

Placering av poolbelysningen

Poolbelysningen placeras vanligen ovan eller under vattenytan utmed poolsidans vägg. Det går också att installera belysning i botten av poolen. Det kan ge en härlig effekt. De kan vara utanpåliggande eller inbyggda.

Monteringen sker vanligtvis vid själva poolbygget med det finns modeller som kan installeras i befintliga pooler. De hängs på poolväggen. Det är effektfullt att placera belysningen utmed långsidorna men ett vackert alternativ, särskilt i mindre pooler är att sätta belysningen i hörnen av poolen.

Tänk på att inbyggda belysningar är svårare att förändra och flytta än utanpåliggande system. Däremot är de inbyggda mer hållbara och märks inte av när poolen används.

Mängder med varianter

Den som är trött på att bara ha en vanlig vit belysning i poolen gör rätt i att investera i en multifärgad LED-belysning som kan skifta färg när som helst. Den som redan har en pool och som vill installera belysning kan köpa till belysning som ligger utanpå poolkanten.

Det ger dock inte riktigt samma effekt som om belysningen installeras vid själva poolbygget. Tänk därför igenom valet av belysning noga inför byggandet, även om det finns ett standardkit som ingår i poolsystemet som ska köpas.

Annan belysning för poolen

Belysning runt poolen är också viktig. Det ersätter inte på något sätt den belysning som finns i själva poolen, men bidrar till säkerheten och mysfaktorn för de som vistas runt poolen. Låga armaturer som står på rad bredvid poolen, eller vackra lyktor som ramar in relaxområdet vid poolen är två trevliga och ganska enkla alternativ som ger hög mysfaktor.

Många andra varianter är möjliga och planeringen av dessa belysningar bör hänga med planeringen av själva poolen redan från start.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se