Pooltillbehör – tips om tillbehör till poolen

Pooltillbehör för swimmingpool

Med rätt pooltillbehör kan man skapa en härlig atmosfär runt poolen även i svenska klimat.

En mängd pooltillbehör behövs för att göra en pool till den oas som den är tänkt att göra. En pool behöver rengöras, kanske värmas upp och skyddas mot väder och vind.

Dessutom gör möbler, ett tak och en inhägnad platsen runt poolen till en oas för fler tillfällen än enbart bad.

poolöverdrag för utomhuspool

1. Poolöverdrag och skydd

Det finns en mängd olika poolöverdrag och skydd att välja mellan. Det allra viktigaste är ett skydd som hindrar folk och djur från att skadas om de faller i poolen.

Ett överdrag som skyddar mot nedfallande smuts och mot avdunstning, tillika ett skydd som också håller vattnet varmt är också bra att ha. Det ger god poolekonomi.

För vintern krävs en rejäl täckning, gärna med hjälp av täckplåtar. För vintern behövs också frigolit så att poolen inte fryser sönder.

Poolstaket av rostfritt stål

2. Poolstaket

Ett alternativ till att ha ett överdrag som skydd för poolen under badsäsongen är att bygga ett rejält poolstaket. Poolstaketet kan utformas på en mängd olika sätt, men måste alltid uppfylla de grundläggande säkerhetskraven.

Staketet ska vara minst 90 centimeter högt och byggt så att barn inte kan klättra igenom eventuella spjälor. Grindarna i staketet ska vara låsbara.

Ett bra staket är inte enbart säkert. Det ger också en behaglig och vacker inramning av poolområdet.

Pooltakets funktion ovanifrån

Pooltakets funktion från ovansidan.

3. Pooltak

Ett något mer avancerat alternativ till överdraget och poolstaketet är ett pooltak. Det ser nästan ut som ett växthus och kan manuellt eller maskinellt dras över poolen vid behov.

Ett pooltak gör det möjligt att bada även under mindre soliga dagar, skyddar poolen och omgivning samt förlänger badsäsongen. Det är ett trevligt alternativ till ett skydd.

Det är också ett billigare alternativ än det rena poolhuset, även om poolrummet erbjuder en än längre säsong.

Ovanmarkspool med stege av rostfritt stål

4. Pooltillbehör i själva poolen

Den som inte har en inbyggd trapp i poolen behöver någon form av stege eller trapp så att badare på ett säkert och enkelt sätt kan komma in och ut ur poolen. Det är en viktig säkerhetsdetalj.

En annan detalj som har med säkerheten att göra är belysning i poolen. Det gör det möjligt att bada även när mörker råder. Men belysning i poolen fyller också ett estetiskt syfte. Belysningen gör poolen vacker och inbjudande och ger en härlig stämning.

Poolvärme med solfångare

5. Poolvärme

För att göra badvattnet skönt och behagligt behöver det i våra nordliga breddgrader ofta värmas upp. Uppvärmningen kan ske genom en värmeväxlare eller en poolvärmepump.

Det finns miljövänliga alternativ att välja mellan. Ett vanligt alternativ är solfångare, ett annat att koppla värmesystemet till husets värmesystem.

Vissa överdrag hjälper till att värma upp poolen med solfolie och ett pooltak fungerar ofta som rena växthuset. De kan ge ett bra komplement till det mekaniska värmesystemet.

Poolmöbler

6. Poolmöbler

En poolkant är en underbar plats att tillbringa dagarna på. Om det finns trevliga poolmöbler, det vill säga. Det finns poolmöbler i mängder med olika material för alla smaker och behov.

Solstolar och sköna soffor inbjuder till lata dagar i solen och en middagsgrupp inbjuder till samvaro och umgänge.

Välj mellan klassiskt vackra poolmöbler till moderna designkonstruktioner för vila och måltid.

Bottensug med poolrobot som rengör poolen

7. Poolrengöring

Ett sandfilter som renar vattnet är en förutsättning för att bad och lek ska kunna ske hälsosamt. Storlek och modell på filtret beror på vilken typ av pool som ska renas, och hur ofta bad sker i poolen.

Till det behövs tillbehör som gör att det går att tvätta poolkanter och botten, samt flera kemikaliska ämnen som neutraliserar och desinficerar vattnet. Tillbehör för poolrengöring är obligatoriska för en god hygien.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se