Badrumsspegel – Tips om speglar i badrummet

Badrumsspegel i badrum

En av de mer essentiella detaljerna i badrummet är badrumsspegeln. Den är ett oumbärligt redskap i vår dagliga hygien. Samtidigt kan den vara en snygg inredningsdetalj som tillför en känsla av rymd i badrummet.

1. Badrumsspegel ovan handfatet

Näst intill varje badrum har en spegel ovan handfatet. Den kan monteras direkt på väggen, eller vara en del av ett kommodsystem. Den kan också vara fronten på ett badrumsskåp, något som var ytterst vanligt under 1900-talet.

Idag är det inte fullt lika trendigt, även om det förekommer. I så fall är skåpet ofta grunt, så att det inte hänger över själva handfatet.

Se spegeln som en snygg inredningsdetalj och planera gärna in såväl handfat som spegel på en plats där spegeln också skapar en känsla av rymd. Snåla inte på spegelns storlek.

2. Rakspegeln

En rakspegel tillhör också nödvändigheten för många. Det är en spegel som förstorar och som ger en bra blick för detaljer. Den kan ställas på badrumsbänk eller hängas på väggen. Den kommer i många olika utföranden, med eller utan bakgrundsljus.

3. Helspegeln

Många har valt att ha en helspegel i sovrummet. Det hindrar inte från att även ha en helspegel i badrummet. Den ger både möjligheter för noggrannare inspektion av det egna jaget och ett luftigt intryck i badrummet.

Rätt placerat är den stora spegeln något som nästan kan fördubbla rymdkänslan i badrummet. I det stora badrummet är det en enkel sak att få plats med en stor spegel.

Värre kan det vara i det mindre badrummet. Då kan en smart lösning vara en spegel på själva badrumsdörren, eller en duschvägg som också fungerar som spegel. Då behövs inget extra utrymme.

4. Ljussättning i badrummet

Spegelns placering och ljussättningen i badrummet går hand i hand. En bra monterad spegel och rätt ljus gör att hela ansiktet syns i spegeln, utan skuggor. För det krävs att ljuset placeras framför ansiktet, inte bakom.

I många kommoder för badrum finns en ljusramp ovan spegeln. Det är en bra lösning. Det går också att montera spotlights i taket som är placerade ovan handfatet.

Ännu en variant är lampor runt hela spegeln, precis som de sitter i sminkloger. Lösningen är lika snygg som klassisk.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se