Vägghängd toalett med inbyggnadscisterner

vagghangd-toalett.jpg

Vägghängd toalett är på modet. För det första är det många som ser dem som snygga. En stor del av det som förut var en enda del – en toalettstol, är nu uppdelad i två delar – sitsen och cisternen.

Det enda som syns är själva toalettstolen. Cisternen är nämligen gömd i väggen, och vare sig syns eller samlar damm.

För det finns en behändighet med vägghängda toalettstolar som också gör dem attraktiva: de är lika hygieniska, som de är snygga.

Istället för att behöva försöka hålla rent runt kanter och trånga vrår runt cistern och på golvet, tillåter vägghängningen att städningen sker i ett nafs. Golvet är fritt under, så det är bara att svabba och städa det, som allt annat golv i badrummet.

Inbyggnadscistern för vägghängd toalettstolOBS! Installationen på bilden ovan visar inte en korrekt installation. Den här typen av installation är numera till och med olaglig.

1. Inbyggnadscisternen

Inbyggnadscisternen till en vägghängd toalett består av en vattenhållare tillverkad i tålig plast som är placerad i en ram av stål.

Till designen är den platt, så att väggen som byggs upp för att gömma cisternen inte ska behöva vara så bred. Dessa går att köpa separat eller i kombination med själva sitsen.

2. Göms bakom en vägg

Vid en vägghängd toalettstol göms halva toaletten bakom en vägg. Den cistern som hör till WC-stolen byggs helt enkelt in. Ytan täcks sedan liksom resten av väggarna av ett prydnadsfullt kakel eller mosaik.

På väggen syns sedan enbart knapparna som styr spolningen, och så sitsen förstås. Väggen behöver inte vara helhög, utan det räcker med en höjd så att cisternen kommer på plats.

Därför finns möjlighet att bygga upp en fast hylla ovanpå cisternen, vilket både är en prydnad och avlastningsyta på en och samma gång.

3. Stabilitet

Den vägg som byggs upp för att rymma inbyggnadscisternen måste vara stabil. Dels ska den tåla den tyngd som cisternen i sig har. Men än viktigare är att den tål att toalettstolen monteras på själva väggen.

Lika viktigt är det med fuktspärrar och tätskikt och att cisternen monteras korrekt. En läcka i cisternen kan ta lång tid att upptäcka, eftersom den av naturliga skäl inte syns.

Tätskiktet som byggs kan antingen ligga på den främre väggen, mot toalettstolen, eller bakom cisternen. Därom tvistar de lärde.

Till det är det bra med en inspektionslucka, så att eventuella läckage kan lagas och kontrolleras.

För att få en så korrekt montering som möjligt kan det vara värt att låta en fackman utföra uppdraget. Det är också något som en del försäkringsbolag kräver.

Arbetet för att montera en vägghängd toalett är rot-avdragsgillt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top
Top