Toalettstol – Så här gör du när du ska byta ut en gammal toalettstol

ny-toalettstol.jpg

Utbytt gammal toalettstol till en ny modernare toalettstol.

Det är för det mesta ett relativt enkelt jobb att byta ut den gamla toalettstolen mot en ny. Behöver du inte dra en ny rörledning, utan kan ansluta direkt till den gamla, går arbetet på bara ett par timmar. Och när den nya toalettstolen väl är på plats förvånas du säkert över hur fräscht badrummet blir.

För det mesta är alltså det här arbetet enkelt och snabbt avklarat, men du bör undersöka ett par saker innan du börjar. Det vanligaste är att toalettstolen står på golvet och att avloppet går ut genom rör i golvet. Har du avloppet i väggen, styr detta ditt val av ny toalettstol.

Du bör även undersöka rördragningen till den gamla toaletten. Se efter om du kan ansluta den nya toalettstolen utan att dra en ny rörledning eller förlänga den gamla. Har du dolda vattenledningar och vattenutgången sitter uppe vid den gamla toalettcisternen, måste du dra ett nytt kopparrör och ansluta detta.

Mät rördimensionen innanför föravstängningskranen med ett skjutmått. Det är yttermåttet i millimeter som räknas. Om du har en äldre toalettstol med högspolande cistern får du räkna med lite mer för och efterarbete. Väggen måste bland annat snyggas till efter cisternens konsoler.

När du ska välja en ny toalettstol kanske du fastnar för en vägghängd modell av toalettstol. Dessa toalettstolar fordrar dock helt andra förutsättningar vid installationen än golvmodellerna. Först och främst måste du ha ett avlopp som går ut genom väggen. Finns inte ett sådant bör du be en rörmokare inspektera badrummet. Man kan nämligen i vissa fall flytta ett golvavlopp till väggen.

Eftersom du i så fall gör ändringar i den fasta VVS installationen, måste du dessutom ha byggnadstillstånd. En vägghängd modell fordrar en stabil ram en fixtur. Denna metallram monteras in i väggen bakom toalettstolen, så att endast upphängningsskruvarna är synliga.

Värt att veta när du ska byta toalettstol

Om du måste dra nya rör till toalettstolen bör du använda förkromade, mjuka kopparrör och klämringskopplingar. Glöm inte att använda stödhylsor i rörändarna när du kopplar ihop röret till vattenledning och cistern. I annat fall kan det mjuka röret gå sönder och anslutningen börja läcka.

Tips!

Om du ska dra en utanpåliggande vattenledning från en dold ledning i väggen, är det praktiskt att sätta föravstängningskranen vid anslutningen i väggen. Då behöver du inte stänga av huvudvattenledningen till toalettstolen, om det senare uppstår något fel på det utanpåliggande röret.

Det här behöver du när du ska byta en toalettstol:

Verktyg:
Tumstock (1) Skjutmått (2) Skruvmejsel (3) Hammare (4) Vass kniv (5) Vattenpass (6) Penna (7) Borrmaskin (med borrstål i passande dimension) (8) Skiftnycklar (9) Bågfil (10) Rörbockare (11) Polygrip (12)

Material:
Toalettstol, Gumminippel, Golvhuv, Förkromat kopparrör i 10-12 mm dimension, Stödhylsor, Plugg för underlaget, Klämringskopplingar, Trasor, Silikon, Rostlösande medel.

Innan du ska byta toalettstolen

Montera den nya toalettstolen

Anslutning av toalettstolen med nya rör

Viktigt!

 
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top
Top