Duschvägg eller duschhörna? Fördelar och nackdelar

Duschkabin i badrum

Välja duschväggar, duschhörna eller duschkabin? För den som inte vill duscha i badkaret eller tröttnat på blöta duschdraperier finns det många alternativ. Det som bestämmer vilken duschlösning som passar bäst i ditt badrum är inte bara hur man vill använda duschen, utan också utrymme och planlösning, väggarnas material, golvbrunnens placering och golvets avrinning.

Välja duschvägg och duschhörn

I trånga badrum kan duschväggar vara ett bra alternativ. Idag är många väggar fällbara inåt och placerar man duschväggarna i ett hörn tar duschen nästan ingen plats alls när den inte används.

Det man bör tänka på är att man har tillräckligt bra golvfall mot golvbrunnen, särskilt om man väljer en duschvägg eller duschhörna utan sockel. Därför är det viktigt att välja duschlösning eller att förbereda för olika duschlösningar innan man bestämmer hur golvet ska utformas.

Har du badkar och är trött på blöta duschdraperier är det bra att känna till att det även finns alternativ att sätta upp en duschvägg på badkarskanten.

I ett större badrum kan man avdela duschen i en egen nisch med en fast duschvägg. Även här är det viktigt att tänka på avrinningen eller komplettera med snygga dörrar om man inte vill ha en sockel på golvet som håller vattnet på plats.

Duschväggar och duschkabiner i moderna material som aluminium, glas eller plast är praktiska och lätta att rengöra men det är viktigt att använda rätt rengöringsmedel för att inte repa eller missfärga materialen. Mönstrat glas gör att badrummet känns mindre, men klarglas kan kännas väl offentligt om det är flera som använder badrummet samtidigt.

Välja duschkabin

Med en duschkabin har man stor frihet och är nästan oberoende av avlopp och våtskikt. Duschkabinen är en av de mest traditionella duschlösningarna som finns näst efter badkar.

Duschkabinen kan till och med att placera framför ett element eller ett fönster och om du väljer mönstrat eller frostat glas på bakstycket av kabinen kan du minska synligheten av bakomliggande rör. Väljer man en duschkabin med vik- eller skjutdörrar behövs det inte heller särskilt mycket plats framför.

Har du valt en duschkabin av bra kvalitet har det oftast lång livslängd, så det kan vara värt att undersöka om det finnas reservdelar för delar som lister och tätningar.

Rengöring av duschväggar och kabiner

Rengör duschväggen med vatten och en gummiskrapa eller med fönsterputs och mjuk trasa. Vid ingrodd smuts rekommenderas ättiksbaserade rengöringsmedel. Undvik städsvampar och rengöringsmedel med slipmedel eftersom dom kan orsaka repor.

Är duschväggen försedd med gångjärn eller skjutdörrshjul bör du smörja dom delarna en gång om året med vattenfast fett. Duschkaret på t.ex. en duschkabin bör vaxas ca 1 gång om året med vanligt bil- eller båtvax, vilket förenklar den vardagliga rengöringen av plastytan. Utsätt aldrig duschkarets yta för syror, ammoniak eller kaustiksoda.

Duschvägg eller byggd duschnisch:

+ Ger stor frihet i materialval och personlig design

– Tar lite mer plats än duschhörn med vikbara duschväggar
– Placeringen styrd av avlopp och avrinning

Duschhörn:

+ Tar liten plats, särskilt med vikbara duschväggar

– Placeringen bestäms av avlopp och rör
– Kan bli problem med avrinningen om fallet inte är tillräkligt.

Duschkabin:

+ Stor frihet i placeringen
+ Finns med många funkioner och tillbehör

– Tar stor plats
– Kan ha många vinklar och hörn att hålla rena.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se