Duschvägg eller duschhörna? Fördelar och nackdelar

duschhorna.jpg

Duschväggar, duschhörna eller duschkabin? För den som inte vill duscha i badkaret eller tröttnat på blöta duschdraperier finns det många alternativ. Det som bestämmer vilken duschlösning som passar bäst är inte bara hur man vill använda duschen, utan också utrymme och planlösning, väggarnas material, golvbrunnens placering och golvets avrinning.

Med en duschkabin har man stor frihet och är nästan oberoende av avlopp och våtskikt. Kabinen kan till och med att placera framför ett element eller ett fönster. Väljer man en duschkabin med vik- eller skjutdörrar behövs det inte heller särskilt mycket plats framför. Ett badrum har lång livslängd, så det kan vara värt att undersöka om det finnas reservdelar för delar som lister och tätningar.

I trånga badrum kan duschväggar vara ett bra alternativ. Idag är många fällbara inåt och placerar man duschväggarna i ett hörn tar duschen nästan ingen plats alls när den inte används. Det man bör tänka på är att man har tillräckligt golvfall, särskilt om man väljer en duschhörna utan sockel. Därför är det viktigt att välja duschlösning innan man bestämmer hur golvet ska utformas.

I ett större badrum kan man avdela duschen i en egen nisch med en fast duschvägg. Även här är det viktigt att tänka på avrinningen eller komplettera med snygga dörrar om man inte vill ha en sockel på golvet som håller vattnet på plats.

Duschväggar och duschkabiner i moderna material som aluminium, glas eller plast är praktiska och lätta att rengöra men det är viktigt att använda rätt rengöringsmedel för att inte repa eller missfärga materialen. Mönstrat glas gör att badrummet känns mindre, men klarglas kan kännas väl offentligt om det är flera som använder badrummet samtidigt.

Rengöring

Rengör duschväggen med vatten och en gummiskrapa eller med fönsterputs och mjuk trasa. Vid ingrodd smuts rekommenderas ättiksbaserade rengöringsmedel. Undvik städsvampar och rengöringsmedel med slipmedel eftersom dom kan orsaka repor. Är duschväggen försedd med gångjärn eller skjutdörrshjul bör du smörja dom delarna en gång om året med vattenfast fett. Duschkaret på t.ex. en duschkabin bör vaxas ca 1 gång om året med vanligt bil- eller båtvax, vilket förenklar den vardagliga rengöringen av plastytan. Utsätt aldrig duschkarets yta för syror, ammoniak eller kaustiksoda.

Duschkabin:

+ Stor frihet i placeringen
+ Finns med många funkioner och tillbehör
– Tar stor plats
– Kan ha många vinklar och hörn att hålla rena.

Duschhörn:

+ Tar liten plats, särskilt med vikbara väggar
– Placeringen bestäms av avlopp och rör
– Kan bli problem med avrinningen.

Byggd duschnisch eller duschvägg:

+ Ger stor frihet i materialval och personlig design
– Tar lite mer plats
– Placeringen styrd av avlopp och avrinning

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

Top

Tipsa en vän om denna artikel