Billigt och enkelt att byta duschset

Duschset i badrum

Den som tröttnat på sin gamla dusch, men inte vill betala den stora kostnaden som är förenad med att byta ut hela blandaren kommer långt med att byta duschsetet. Ett sådant byte kostar från ett par hundralappar till några tusen kronor, beroende på den modell som önskas.

Det enda som kan trassla är egentligen själva duschstången. Den kräver sin montering. Övriga delar byts med enkla handgrepp av gemene man, och kan brukas direkt.

1. Det ligger i detaljerna

Helheten ligger i detaljerna. En totalrenovering av ett badrum är både kostsamt och krävande för den som bor i huset. I många fall räcker det att byta delar av inredningen, för att ge en något fräschare känsla i ett badrum som ändå är hyfsat fräscht i grunden.

Det gäller inte minst i duschen. Även om blandaren är okej, kan det vara hög tid att byta handtag, slangar och hållare. Dessa tre komponenter kan enkelt bytas ut, och säljs ofta i ett set som inte kostar skjortan. Det går också att köpa handtag såväl som slangar enskilt, ifall olyckan varit framme och någon av delarna skadats.

Svart duscghandtag med duschstång

Duschhandtagen

Handtagen, eller duschmunstycket kan vara en eller två till antalet i ett duschset. Om det finns två stycken, är en ena vanligen en takdusch, och den andra är avsedd för att hållas i handen.

Vid ett duschhandtag är det vanligen en handdusch som också kan sättas upp på en duschstång som gäller. Designen på de handtag som finns på marknaden varierar från mycket moderna modeller till klassiska och runda alternativ.

Takdusch eller handdusch

Takduscharna med ett stort duschhuvud där vattnet formligen strilar ner har blivit högsta mode i badrummen. De ger en behaglig njutning. Samtidigt är det praktiskt med en handdusch, om syftet med duschen är att bli riktigt ren. Därför kommer de breda takduscharna ofta i kombination med en praktisk handdusch.

Det finns också separata handtag att köpa in i handeln. De är vanligen handduschar. Det kan vara praktiskt om kalk och andra avlagringar har förstört strilen i duschen. Dessa fungerar både i duschkabinen och till badkaret, om blandaren så tillåter.

Duschhandtag i retrostil

Material

De flesta moderna duschhandtag är tillverkade i metall och/eller PVC/plast. Plasten/PVC:n i sin tur kan vara kromad eller färgad. De flesta föredrar en riktig metalldusch när det handlar om en takdusch, medan ett plasthandtag som är förkromat kan vara att föredra vid handduschar. Det mjukare materialet minskar risken för skador om munstycket tappas i golvet eller av någon anledning råkar slå emot väggen.

Ekonomiska

Ett duschhandtag kostar inte många kronor i inköp. Däremot kan de vara mer eller mindre ekonomiska att bruka. Många modeller är också av så kallad ekomodell.

Det betyder att de inte brukar mer vatten än nödvändigt. De brukar inte mer än 9-11 liter per minut, ibland än mindre, och kan minska kostnaderna för duschandet med upp till 40 % jämfört med icke vattensnåla alternativ.

Den som har ett gammalt duschmunstycke kan således spara pengar på ett byte i längden.

Kromad duschslang

Duschslangarna

I ett komplett duschset ingår slang till handduschen. Slangar går också att köpa separat. Materialet på slangen varierar. De består vanligen av PVC-plast med kromad yta eller förstärkt plasthölje, eller enbart PVC.

Ett alternativt metall. Ofta är metall att föredra, då den tål mer förslitningar. Men det finns också syntetslangar med metallspiraler, eller med härdad PVC som är minst lika hållbara, om inte än bättre, än metallslangarna.

En duschslang används ju ofta och mycket, så de måste tåla en hel del påfrestningar. Med tanke på det låga priser för en slang, kan det vara värt de få extra kronor som följer av en slang med hög kvalitet.

Duschhållarna

Stången och hållaren i ett duschset fästs normalt på väggen. Om hållaren går till en takdusch går vattnet vanligtvis genom själva hållaren till duschen. Om handtaget är en handdusch finns ett justerbart fäste på hållaren för att montera handduschen på. Ibland ingår en tvålhylla på hållaren också.

Det är viktigt att monteringen av hållaren både blir stabil och att den blir vattensäker. Om infästningen inte sker korrekt kan fukt tränga igenom tätskiktet på väggen och orsaka vattenskador bakom duschen. Den som känner sig det minsta osäker gör rätt i att anlita en fackman för uppgiften.

Det är ett enkelt jobb för en professionell hantverkare och är dessutom rot-avdragsgillt. På kuppen ges garantier genom kvittot, som är bra att ha ifall en vattenskada ändå uppstår.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se