Marksten – Tips när du ska välja sten

Marksten blir alltmer vanligt i de svenska trädgårdarna, inte minst tack vare de många användningsområdena. Med marksten går det att bygga gångar, uppfarter, entréer, terrasser, ge kantstöd åt rabatter och till och med murar.

Nylagd marksten

Utbudet av olika former, färger och stenarter är enormt. Markstenen kan läggas som en enhet, blandas i färg eller formas i mönster och därmed varieras i det oändliga.

Storlekar på marksten

Marksten är ett trevligt och beständigt sätt att skapa trädgårdsgångar, kanter till rabatter och uteplatser med. Det är lätt att anpassa markstenen och stenläggningen efter husets ålder och utseende, så att det alltid matchar. Markstenen har också fördelen att den i princip är underhållsfri när den väl lagts.

Vad som passar bäst av de fyrkantiga, avlånga, oregelbundna, femkantade och runda stenar som finns att välja mellan är upp till den som ska skapa sin nya uteplats, gång eller uppfart.

Oregelbundna stenar ger ett levande intryck, men kan vara svårare att passa in och lägga. Regelbundet formade stenar är lättare att lägga, om inte valet faller på att ha olika storlekar på stenarna.

Material

Stenarna kan vara naturliga och bestå av granit, kalksten, marmor, sandsten eller skiffer. Det finns också stenar tillverkade i betong med eller utan stenblandning. Naturstenen har en naturlig färgning som skiftar.

Plattornas tjocklek kan variera av naturliga orsaker, och ska därför gärna sättas i betong eller stenmjöl och skarvarna bör fyllas med fog.

En variant av naturstenen är sten lagd på nät. Betongstenen kan också skifta i färg, men mer mellan partier än mellan enskilda stenar. För att få en melerad färg på själva stenen krävs att två färger slumpas fram genom en dator vid tillverkningen.

För att få ett nött och mjukt intryck tumlas vissa stenpartier. Stenen gjuts av grus, vatten och cement. De kan sågas efter önskemål. En nackdel med betongstenarna är att de inte ska saltas på. Då kan betongens kvalitet försämras med tiden.

Välja markstenar

Det finns mängder med kulörer att välja mellan och valet kan vara nog så svårt. Rent generellt får gärna stenen ha mer kulör än själva huset, om så är möjligt. Om huset är stort kan det passa bra med större och mer definierade stenar än för ett litet hus.

Betongsten är generellt sett billigare än natursten, även om priserna varierar mellan olika leverantörer, butiker och tillverkare. Det går fint att kombinera betongstenar med naturstenar och skapa det helt unika uttrycket som passar för hus och tomt. Kantstöd och infälld belysning gör stenytan komplett och väl definierad.

Tänk på

Olika typer av marksten har olika tjocklek. På en vanlig uteplats går det fint med en tunnare sten. Däremot behövs en tjockare sten för att hålla trycket på en garageuppfart. För att underlätta för konsumenten är stenar som håller måttet för att utgöra en garageuppfart garageklassade.

Dessa stenar är minst 5,5 cm tjocka eller tjockare beroende på typ av sten. Med en gjuten betongplatta kan tunnare stenar användas, än om uppfarten inte är belagd med en fast platta.

Rot-avdrag

Det går inte att göra rot-avdrag för nya stensättningar och markarbeten i trädgården. Kontakta gärna skatteverket om du är osäker på vad som gäller.

För dig som ska anlita hantverkare för att lägga marksten bör kontrollera gällande regler för rotaavdrag på skatteverkets hemsida. Läs om skatteverkets regler för rotavdrag här.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se