Dränera om på vintern – varför då?

Dränering under vintertid

De flesta tänker sig nog att en omdränering av husgrunden ska genomföras under sommaren. Det är väl då man kan gräva och göra saker utomhus?

Det är inget fel med att genomföra omdräneringen under sommaren, för på vintern råder ju tjäle. Men det spelar mindre roll för proffsen.

Tjälen ligger bara en bit ner i backen, sedan är det fullt grävbart även med spade. Närmast huset är det oftast tjälfritt hela året. Och en maskin kan komma igenom tjälen utan problem. Det finns till och med fördelar att låta dränera husgrunden på vintern:

1. Arbete med tunga maskiner under vintern minimerar markskadorna. Tjälen gör att de tunga maskinerna som behövs till jobbet inte trycker ihop och skadar marken lika mycket.

2. Det är lättare att driva ut innestående fukt ur väggarna på vintern. Det beror på att skillnaden mellan den varma inomhusluften och den kalla utomhusluften ger ett starkt ångtryck – precis som i en skorsten när det är kallt.

3. Du använder ändå inte tomten på samma sätt under vintern som du gör under sommaren. Då stör inte heller ett grävarbete lika mycket som på sommaren, då ett sådant skulle ställa till det ordentligt för alla som vill vistas och njuta av sin trädgård.

4. Du kan få ett bättre pris. Många företag med grävmaskiner och med kompetens att dränera om ett hus har fullt upp på sommaren. Då råder högsäsong och mycket ska göras. På vintern minskar andelen kunder som vill ha arbeten åtgärdade.

Då kan också arbetet komma igång snabbare, bli klart kvickare och inte minst sluta på ett lägre pris än under högsäsongen.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se