Platonmatta

Platonmatta på husgrund

En Platonmatta är en luftspaltsbildande fuktskyddsmatta som används som underlag och isolering under huset för att skydda källarens golv i huset mot fukt. Platonmattan kan användas på utsidan av källargrunden eller insidan och även under golvet, för att förhindra fuktens vandring in mot husets känsligare delar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

En plastmatta

Platonmattor är tillverkade i polypropylenplast som är en återvinningsbar plast. Den är försedd med distanser som läggs mot väggen för att skapa en luftspalt. Det gör att luften kan ventileras ut och fukt transporteras bort från grunden.

Platonmattan läggs på utsidan av grunden och under marknivå för att förhindra att fukt kan tränga in igenom väggarna. Det minskar problemen med fukt betydligt.

Platonmattor är gjorda av plast och är känsliga för uv-ljus och ska därför ligga under jord. Det är viktigt att man lägger en avslutningslist i ovankanten på platonmattan som ser till att jord inte kan tränga in bakom platonmattan och som leder bort vattnet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är även rekommenderat att man putsar sockelputsen ned mot avslutningslisten på platonmattan och helst över kantlisten. Om det av någon anledning inte är möjligt så ska man lägga en byggfog för utomhusbruk av riktigt bra kvalitet bakom kantlisten innan den borras eller spikas fast.

Platonmatta för källare och krypgrund

För att förhindra att fukt kryper in i en krypgrund är det lämpligt att lägga en platonmatta på väggarna. Den hindrar fukt i den omgivande marken från att tränga in i huset och håller därmed luftfuktigheten nere.

Det är särskilt viktigt i krypgrunder, som annars ofta ses som en högriskfaktor vad gäller fuktproblem. Men även hus med källare kan få mindre fuktproblem med en platonmatta.

På in- eller utsidan

Platonmattor kan läggas på ut- eller insidan av källaren, allt efter behov. Om husgrundens dränering är otillfredsställande och ska göras om är det kanske lämpligt att lägga själva krypgrunden vattenavvisande genom platonmattor på utsidan när dräneringen ändå läggs om.

Det är det effektivaste sättet att få bort fukten på. Välj med eller utan värmeisolering. Om en platonmatta sätts upp på insidan av huset transporteras luften som kommer in från källarväggen ut mot platonmattan för att sedan ledas uppåt tack vare luftspalten.

Rummet håller sig helt torrt, såvida mattor lagts på både väggar och golv. Det här sättet är extra bra för dem som har problem med fukt på en given plats eller som vill göra i ordning ett rum i källaren och hålla resten som kallkällare.

Viktigt med värme

För att få riktigt låga värden av fukt bör också krypgrunden hållas varm genom isolering. Det innebär att en platonmatta, om den inte är isolerad, bör kompletteras med någon form av cellplastisolering.

Det finns även isolerade platonmattor, som fungerar som allt-i-ett. Platonmattan håller heller inte stånd mot hur mycket fukt som helst. En husgrund ska alltid vara väl dränerad för att må bra.

Hus med betongplatta

Hus byggda på en betongplatta kan också förses med en platonmatta. Den läggs då ovanpå betongplattan och agerar då både som fuktspärr och som viss isolering. Isoleringen kommer sig av distanserna som skapar en luftspalt.

Luften fungerar som en värmeisolering under golvet. Det ger bra ventilation till golvet som därmed håller länge. Det är dessutom skönt att gå på ett golv med platonmatta under tack vare den isolerande effekten.

För att få än bättre isoleringseffekt kan foam eller cellplast läggas ovanpå platonmattan för extra värmeeffekt. Om golvet är riktigt tunt kan också spån användas som isolering och ljuddämpare.

Olika typer av mattor

Platon är ett varumärke med en mängd olika mattor till försäljning. Utvecklingen av platonmattor är näst intill hisnande och det finns mängder med specialmattor att köpa. Fråga alltid en kunnig försäljare om vilket alternativ som passar dina behov bäst.

Arbeten som gäller renovering och bättring av grund är avdragsgilla enligt rotavdragsregeln.

Regler kan ändras, så besök Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se