Reda bland redskapen

Ordning och reda bland trädgårdsredskap

Det är nog inte utan att många småhusägare önskar att inte bara gräsklipparen, utan också sådana handredskap som spadar, grepar, krattor, räfsor, hackor, spett, sekatörer etc kunde ge ljud ifrån sig och på så sätt tala om var de fanns.

Få vardagsvaror har ju en förmåga att komma på drift som just mark- och trädgårdsredskap. Men så finns också flera förklaringar:

Redskap av det här slaget är alltid lite skrymmande och spretiga och därmed besvärliga att bära med sig – och att förvara. Det är alltså lätt att falla för den enkla naturlag, som kallas minsta motstånd, och låta redskapen bli kvar på arbetsplatsen.

Alla typer av trädgårds- och anläggningsredskap blir naturligtvis jordiga när vi använder dem, i all synnerhet om vi har en lerhaltig trädgårdsjord. Den jorden vill vi varken ha in i garaget eller ner i källaren, varför vi bekymmerslöst lämnar redskapen kvar ute för att torka.

Innerst inne vet vi nog att de varken blir rena av torka eller av en regntvätt. Snarare biter sig smutsen fast, men vi har i varje fall tillfälligt maskerat vårt dåliga samvete. Trädgårdsvänner har därför nytta av en förvaringsplats för redskapen.

Dessvärre saknar många småhus ett rejält redskapsskjul, vilket gör att vi har verkligt ont om plats både för de redskap vi behöver någon gång ibland och de vi använder flera gånger i veckan.

Detta missförhållande gör att vi alltför ofta tvingas förvara markredskapen i garaget. Och där står de nästan alltid i vägen, eftersom dessa sällan är tänkta som ett förvaringsrum för både bil och redskap. Enda vettiga lösningen är då att låta redskapen hamna långt upp på väggarna.

Placeras de för lågt är risken stor att man kommer åt dem med bilens stötfångare eller backspeglar. Och vad som händer när en spade eller kratta rasar ner från väggen är inte särskilt svårt att räkna ut…

Värt att veta

Vissa redskapsfabrikanter tillverkar hela serier basredskap med speciella upphängningsanordningar för just dessa. Ibland kan ett och samma skaft kombineras med flera redskapsdelar, vilket minskar förvaringsproblemen.

Numera finns flyttbara redskapshållare, konstruerade som en slags galge med spettliknande ände, vilken körs ner i jorden inom bekvämt räckhåll vid arbetsplatsen.

Bygg själv en redskapsbod

Har du ingen redskapsbod, utan tränger ihop bil, gräsklippare, spadar, krattor och vattens langar i garaget, bör du allvarligt överväga om du inte ska skaffa en. Förmodligen kan du bygga den själv – den behöver ju inte bli färdig samma dag du startar.

Är tomten stor nog behöver boden varken vara större eller mera påkostad än en enkel så kallad friggebod. Huvudsaken är att du får plats med de redskap du behöver för angelägna markarbeten och för de motordrivna redskap, som för många är en nödvändighet.

Kan du bygga redskapsboden så pass stor att du också får plats med en enkel arbetsbänk betalar den sig snart. Då kan du till exempel själv klara höstvården av motorgräsklipparen, liksom våröversynen av snöslungan.

Slangållare för trädgårdsslang
För mindre tomter räcker oftast en slanghållare för att hålla reda på slangen. Placera den så att solen inte kan skada.

Slangvinda för trådgårdsslang
För större tomter med kanske ett par vattenuttag är slangvindan mera praktisk, eftersom den är flyttbar och kan förses med golvstativ.

Redskapskrokar för att hänga upp redska på vägg
Det finns redskapskrokar av ett otal modeller. Den här typen av galvaniserat järn och med plastöverdragen krok hör till de mera funktionella och passar de flesta redskap.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se