You dont have javascript enabled! Please enable it! Ett fungerande verktygsförråd | dinbyggare.se

Ett fungerande verktygsförråd

Fungerande verktygsförråd med verktygstavla

Hur stor eller liten och hur enkel eller specialinriktad verktygsuppsättning du som småhus eller fritidshusägare än har, representerar den ett så pass stort värde att den bör förvaras på ett både skonsamt och tillgängligt sätt. Skonsamt, just för att värdet ska bestå och effektiviteten bibehållas, tillgängligt, för att du snabbt ska hitta rätt verktyg när du behöver det.

Vad en verktygsuppsättning består av är i hög grad en individuell fråga. Det finns villaägare som hår så stort intresse för verktyg att de samlar utrustningar som är så stora och avancerade att till och med yrkesverksamma fastighetsskötare blir gröna av avund.

Men det finns också sådana som klarar sig och underhållet av sitt hus med en så sparsam utrustning att antalet “prylar” kan räknas på handens fingrar. De allra flesta av oss börjar bygga upp en verktygsutrustning på det senare sättet, vilket också är ekonomiskt minst kännbart. Sedan skaffar vi oss specialredskap i den takt vi behöver dem.

Många inser redan från början att även en mindre utrustning fordrar något slags förvaringssystem. Och så köper vi en traditionell verktygslåda en sådan som också har små fack för spikar, skruvar, pluggar etc. Det är klokt att göra så. Då behöver man inte ränna som en skållad råtta mellan jobbet på vinden och den osorterade “verktygshögen” i källaren. Man tar givetvis med sig verktygslådan till den plats i huset där jobbet ska utföras.

Så länge man nöjer sig med att lägga hammaren, hovtången, bräckjärnet och skruvmejslarna i verktygslådan är allt gott och väl. Men tyvärr dröjer det inte länge förrän man upptäcker att lådan inte längre går att stänga. Den rymmer helt enkelt inte alla verktyg som kommit till efter hand.

I det läget måste man göra någonting för att samla utrustningen. Annars kommer den snart att “flyta” runt i hela huset – till skada för ditt och familjens goda humör och för verktygens hållbarhet.

Hur du löser förvaringsfrågorna hänger till stor del ihop med vilka utrymmen du disponerar. Har du plats för skåp och bänkar är det en stor fördel, om inte får du utnyttja väggarna. Hänglister och liknande kan du mycket väl snickra själv, men det finns också byggbara förvaringssystem både för verktyg och de småsaker en husägare ständigt behöver ha till hands.

Två saker att tänka på: Verktyg måste förvaras torrt och på sådant sätt att barn och husdjur inte kan skada sig på dem.

För fast och rörlig förvaring

Verktygslåda i stålplåt
En bärbar verktygslåda i stålplåt är nästan oundgänglig. Lådan finns med 3 eller 5 fack och rymmer mindre verktyg och prylar.

Låsbar låda
En stor, låsbar låda kan behövas för rörtänger, yxor, släggor, skrapor, murslevar och liknande.

Verktygskorg
När man flyttar sig från den ena arbetsplatsen till den andra är verktygskorgen praktisk. Bra för större verktyg.

Förvaringsskåp
Förvaringsskåp för framför allt smådetaljer finns i många utföranden och storlekar, en del kan kombineras i system. Skåpen och lådorna är tillverkade av stålplåt eller plast.

Perforerad väggplåt
Perforerad väggplåt är en bra lösning, särskilt om man har ont om plats. Stålplåten är 1,5 mm och i de stansade hålen fäster man krokar, slanghyllor, kopphållare etc.

Praktiskt verktygsställ
Ett praktiskt ställ för borrar, fräsar och sliptillsatser kan du tillverka själv, endera av en brädbit eller byggskiva, som du borrar lämpliga hål i, eller av vanlig cellplast.

Verktygsbälte
När man gör större arbeten är ett verktygsbälte mycket praktiskt. Bältet har plats för många verktyg såsom tumstock, hammare och skruvmejsel samt har fickor.

Tips

Ett kasserat köksbord och ett gammalt linneskåp, sådant man kan komma över för en spottstyver på en auktion – kan du enkelt och billigt förvandla till arbets- och förvaringsbänk, respektive verktygs- och materialskåp.

I upphängningslister på t.ex. dörrarna kan du hänga hammare, tänger, mejslar, filar etc. Ett par skenor och en utdragsskiva är vad du behöver för att kunna sätta fast ett skruvstycke eller få en förvaringsplats för skrymmande limknektar.

Varning!

Förvara aldrig eggverktyg – sågar, hyvlar, knivar, stämjärn, filar, raspar etc – liggande så att eggen kan skadas. Det behövs bara att eggen rör vid annan metall när du t ex drar ut den låda de förvaras i för att verktygen ifråga ska bli slöa eller skadas så att de blir obrukbara för sitt ändamål.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se