You dont have javascript enabled! Please enable it! Lådor - väskor och bälten för verktyg | dinbyggare.se

Lådor – väskor och bälten för verktyg

Snickarbälte med verktyg

Bor man i en lägenhet behöver man sällan en mer omfattande verktygsuppsättning än att den ryms i en transportabel verktygslåda. Har man däremot en villa eller ett fritidshus att underhålla, krävs en betydligt större uppsättning verktyg. Den pockar i sin tur ofta på ett utrymme med lådor och upphängningsanordningar. Trots detta har även husägaren stort behov av en transportlåda eller en verktygsväska i kombination med ett verktygsbälte.

Få situationer är så besvärande som när man ideligen måste avbryta ett arbete för att hämta verktyg på ett annat ställe i huset. För varje gång man tvingas göra det, växer irritationen så att man till slut och enbart av det skälet lägger av för dagen och kanske lämnar ett halvgjort arbete helt i onödan. När man sedan tvingas ta upp arbetet igen, visar det sig inte sällan att den tid som hade gått åt för att arbetet skulle kunna avslutas förra gången på sitt sätt var försumbar.

I realiteten hade man inte behövt mer tid än den man ödslade på att hämta hammaren, måttbandet, mejseln, spikarna eller vad det nu var man saknade. Så ska det givetvis inte vara. Även om man kanske rentav håller sig med ett eget hus för nöjet att fylla fritiden med meningsfulla sysslor, bör jobben – både för trivsel och arbetskvalitet – flyta så ostört som möjligt.

Vad man behöver av verktygsbälten och transportlådor varierar givetvis med arbetets art. Vid lättare underhåll räcker det nästan alltid med ett spikförkläde eller ett bälte förde 4-5 viktigaste verktygen och några spikfickor. Vid större renoveringar kan det vara praktiskt att samla verktygen i en vanlig flyttback av plast eller i en verktygslåda eller verktygsväska med några fack för småsaker som annars kan vara svåra att hålla reda på.

Väljer man en enklare back för verktygen bör man dels tänka på att både botten och sidor är helgjutna, så att spik, skruv och småverktyg verkligen blir kvar i lådan, dels att den har handtagsgrepp på alla fyra sidor. Det senare gör backen lätt att transportera även i trånga utrymmen.

Väljer man en verktygsväska eller verktygslåda bör man se till att den är rymlig nog för just de verktyg man behöver och att den har insatslådor eller fack som passar för de spikar, skruvar och fästdon som man använder mest. Du kan se några exempel på den utrustning som normalt är mest användbar – utan att kosta en förmögenhet.

Olika lådor och väskor för verktygTransportbackar används ofta inom industrin och av många hantverkare. De rymmer verktyg och material för tätning, spackling, slipning och enkel målning. Det ska helst finnas handtagsgrepp på alla fyra sidorna. Verktygslådor av stålplåt finns i många olika storlekar och utföranden.

Den mindre (1) har tre fack. När handtagen förs åt sidan följer de övre facken med, så att det undre, stora facket öppnas. Den större typen av verktygslåda (2)har hela sju fack och fungerar på samma sätt. Småfacksatsen har fem mellanväggar och två fästskenor, vilket innebär att man kan göra upp till sex fack i valfri storlek. Verktygslådan av polypropylen är motståndskraftig mot bensin, olja och syror (3). Den har två lådor som är utdragbara från sidan och en lös insats med två fack.

En verktygslåda som är välförsedd med allehanda verktyg kan bli ganska tung och vill man inte fresta armar och rygg i onödan, kan man ställa lådan på en praktisk transportvagn (4) i svetsad konstruktion med två hjul, lastplan av plåt, gummihandtag och golvstöd.

Verktygsväskor av vävburen plast, kraftigt läder eller läderimitation är ett alternativ till verktygslådan – om än flera gånger dyrare. Den enklare typen (5) är av vävburen plast med nerfällbara och vikbara gavlar. Mellanväggen är försedd med fästöglor för olika verktyg, plast-fickor för smådetaljer och förvaringsask av plast. Sidorna hålls uppfällbara med hjälp av lås på väskans gavlar.

Det mer avancerade exemplet på verktygsväska (6) är av kraftigt läder, förstärkt med vinkeljärn av aluminium. Hela framsidan är nerfällbar och inredningen har fästöglor för verktyg. En stor ficka är placerad på framsidan. Låsen är säkra och robusta, men ändå lättöppnade. Det är en fördel om verktygsväskor har justerbara axelremmar. Väskor finns också i mindre modeller, typ “akutväskor”.

Verktygs- eller så kallade snickarbälten tillverkas i både textil och läder (7) oftast förstärkta med nitar. Bältena kan sedan förses med olika typer av fickor eller hållare, vilka bör vara av läder:
ficka för plåtsax eller sekatör (8) för till exempel en tång (9), måttband eller tumstock samt hammarhållare med fast stigbygel (10), enbart måttbandsficka (11), hållare för skruvdragare samt fem fack för bits (12).

Snickarbälten kan också ha fasta läderfickor (13). Det här bältet har inte mindre än elva förstärkta fickor samt två hammarhållare och snabbfäste för måttband eller tumstock. Ett billigare alternativ är ett så kallat spikförkläde (14) av canvas, här med två fickor och hammarhållare.

Varning!

När du väljer transportabla verktygslådor och liknande bör du observera att utrustningen har sådana anordningar att eggverktyg kan skyddas väl. Knivar, stämjärn, sågklingor och liknande som får skava mot varandra eller andra hårda ytor, förlorar snabbt sin skärpa och kan lätt få sådana eggskador att de blir helt obrukbara.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se