Sätt upp nya köksskåp

I den här artikeln om köksskåp hittar du information om köksskåp och gör det själv instruktioner med förklarande bilder om hur du sätter upp köksskåp och vad du behöver tänka på när man ska sätta upp nya köksskåp.

Nya köksskåp monterade

Köket är det mest använda rummet i hela huset. Efter några år kan köksinredningen därför ha blivit sliten eller omodern. Då kan det vara naturligt att byta ut den. Eftersom en ny köksinredning kan kosta en del kan det vara stor idé att ta hjälp av en hantverkare som monterar köket eller om du är händig kan du montera så mycket som möjligt av köket på egen hand.

För att resultatet ska bli bra är det viktigt att mäta noga, använda vattenpasset flitigt och ha rätt fästdon i väggen. Arbetet är inte så svårt, men kräver att du har gott om tid och är noggrann. Det är också en stor fördel om du har någon som kan hjälpa till med att hålla och lyfta.

A och O vid montering av köksskåp är att skåpen hamnar i våg och lod. Annars kan dörrarna bli svåra att öppna eller hålla stängda. Se därför till att du har ett bra och inte allt för kort vattenpass.

Innan du beställer köksskåpen bör du mäta och räkna ut så att du vet att alla sektionerna får plats. Om du får en glipa vid någon vägg kan du kanske välja en annan kombination av modulerna för att minska gapet.

Passbitar att fylla springor med, finns som regel att få i färger som stämmer överens med köksinredningen. Har du valt en köksinredning av mer ovanligt slag bör du undersöka så att det finns passbitar i lager, annars måste du beställa sådana. Det är inte ovanligt att golvytan är lite ojämn. För att köksskåpen ska hamna rakt gör du justeringar med passbitar under sockeln – innan den spikas fast i golvet.

Alla skåpsmoduler, såväl underskåp som överskåp, är försedda med en tvärgående ribba i skåpryggens övre del. Det är i denna så kallade bärribba som du fäster köksskåpet mot väggen. För att köksskåpen ska sitta stadigt bör du fästa med fyra rejäla skruvar i varje bärribba.

Om den bakomvarande väggen är av gips, bör du välja att plugga till exempel med så kallad mollyplugg i de förborrade hålen. Ska du fästa i betong- eller tegelväggar ska du istället välja pluggar direkt avsedda för detta material.

För att underlätta monteringen av köksskåpen i sidled bör du använda skruvtvingar. Tänk bara på att lägga skyddsklossar emellan för att undvika spännmärken. När du har passat ihop ett skåp bredvid ett annat, kontrollerar du lod och våg med vattenpasset innan du skruvar ihop med särskilda monteringsskruvar.

Om det inte finns förborrade hål, måste du förborra med borrstål i lämplig dimension. Har du valt att ha högskåp i köksinredningen fäster du dem på samma sätt som bänkskåpen.

Verktyg och material du behöver när du ska sätta upp nya köksskåp:

Verktyg du behöver:

1. Vattenpass 2. Vinkelhake 3. Tumstock 4. Penna 5. Borrmaskin med borrstål 6. Hammare 7. Skruvtvingar 8. Skruvmejsel 9. Ryggsåg.

Material du behöver:

Köksskåp, Skåpsinredning, Sockelbrädor, Hörn och skarvlister, Spik, Trälim, Passbitar, Skruv och plugg, Riktbräda, Monteringsskruv.

Så monterar du bänkskåp

Så monterar du överskåp

Relaterade artiklar

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se