I den här artikeln om köksskåp hittar du information om köksskåp och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur du sätter upp köksskåp och vad du behöver tänka på när man ska sätta upp nya köksskåp.
Köket är det mest använda rummet i hela huset. Efter några år kan köksinredningen därför ha blivit sliten eller omodern. Då kan det vara naturligt att byta ut den. Eftersom en ny köksinredning kan kosta en del kan det vara stor idé att ta hjälp av en hantverkare som monterar köket eller om du är händig kan du montera så mycket som möjligt på egen hand.
För att resultatet ska bli bra är det viktigt att mäta noga, använda vattenpasset flitigt och ha rätt fästdon i väggen. Arbetet är inte så svårt, men kräver att du har gott om tid och är noggrann. Det är också en stor fördel om du har någon som kan hjälpa till med att hålla och lyfta.
A och O vid montering av köksskåp är att skåpen hamnar i våg och lod. Annars kan dörrarna bli svåra att öppna eller hålla stängda. Se därför till att du har ett bra och inte allt för kort vattenpass.
Innan du beställer köksskåpen bör du mäta och räkna ut så att du vet att alla sektionerna får plats. Om du får en glipa vid någon vägg kan du kanske välja en annan kombination av modulerna för att minska gapet.
Passbitar att fylla springor med, finns som regel att få i färger som stämmer överens med köksinredningen. Har du valt en köksinredning av mer ovanligt slag bör du undersöka så att det finns passbitar i lager, annars måste du beställa sådana. Det är inte ovanligt att golvytan är lite ojämn. För att köksskåpen ska hamna rakt gör du justeringar med passbitar under sockeln – innan den spikas fast i golvet.
Alla skåpsmoduler, såväl underskåp som överskåp, är försedda med en tvärgående ribba i skåpryggens övre del. Det är i denna så kallade bärribba som du fäster köksskåpet mot väggen. För att köksskåpen ska sitta stadigt bör du fästa med fyra rejäla skruvar i varje bärribba.
Om den bakomvarande väggen är av gips, bör du välja att plugga till exempel med så kallad mollyplugg i de förborrade hålen. Ska du fästa i betong- eller tegelväggar ska du istället välja pluggar direkt avsedda för detta material.
För att underlätta monteringen av köksskåpen i sidled bör du använda skruvtvingar. Tänk bara på att lägga skyddsklossar emellan för att undvika spännmärken. När du har passat ihop ett skåp bredvid ett annat, kontrollerar du lod och våg med vattenpasset innan du skruvar ihop med särskilda monteringsskruvar.
Om det inte finns förborrade hål, måste du förborra med borrstål i lämplig dimension. Har du valt att ha högskåp i köksinredningen fäster du dem på samma sätt som bänkskåpen.
Det här behöver du när du ska sätta upp nya köksskåp:
Verktyg:
Vattenpass (1) Vinkelhake (2) Tumstock (3) Penna (4) Borrmaskin med borrstål (5) Hammare (6) Skruvtvingar (7) Skruvmejsel (8) Ryggsåg (9)
Material:
Köksskåp, Skåpsinredning, Sockelbrädor, Hörn och skarvlister, Spik, Trälim, Passbitar, Skruv och plugg, Riktbräda, Monteringsskruv.
Bänkskåp
1. Mät och markera för köksskåpen med tumstock, vinkelhake, vattenpass och penna. Tvärmåttet bör vara
50-55 cm.
2. Kontrollera med vattenpass att de ytor där köksskåpen ska stå är jämna och i våg. Utjämna med passbitar vid behov.
3. Provställ en sockelbräda på golvet eller på de utlagda passbitarna. Kontrollera därefter med vattenpass att sockeln står helt i våg.
4. Mät och såga till sockelns lång och kortsidor. Limma ramen med trälim på plats. Förstärk med spik i varje hörn.
5. För stabil sockelram, såga till stödbrädor med ramens inre breddmått. Placera stöden så varje köksskåp står på en ram.
6. Om de längsgående sockelbrädorna måste skarvas, koppla styckena med skarvlister. Sätt stödbrädan nära skarven.
7. Sätt hörnlister över de hörn som är synliga så att alla kapytor och spikskallar döljs ordentligt. Lägg därefter sockeln nå plats.
8. Kontrollera med vattenpasset att ramen står helt plant. Gör ev justeringar med passbitar innan du spikar fast sockeln i en läkt bakom som är spikad i golvet.
9. Du kan, av flera orsaker, behöva sätta en synlig lodrät passbit intill väggen. Mät upp passbitens höjd och bredd och såga till brädan för bakkanten.
10. Skruva eller spika fast passbiten på den längsgående väggen på samma höjd som bänkskåpen sitter. Här är det viktigt att du mäter exakt.
11. Det behövs två brädor till framkanten. Mät upp och såga till en fästlist och sätt den på samma höjd som den bakre passbiten.
12. Spika eller skruva fast den synliga passbiten i fästlisten. Tänk på att sockelns kortsida ska sättas så att köksskåpet närmast väggen får stöd av denna.
13. Gavellisten ska däremot inte monteras helt i nivå med skåpets framkant. Minska måttet med den synliga passbitens tjocklek, så får du rätt mått.
14. Ställ första köksskåpet på plats, utan in redning och dörr, närmast väggen. Kontrollera lod och våg med vattenpass innan du förankrar i vägg och sockel.
15. Sätt resterande köksskåp på plats på samma sätt. Håll skåpen i läge med skruvtvingar och skyddsklossar medan du fäster med särskilda monterings-skruvar.
16. Fäst bänkskivan innan hyllor och luckor sätts på plats. Fäst den med sättlim eller skruva från skåpens undersida.
17. Som avslutning mellan sockel och golv, kan du spika en trekantslist. Den döljer eventuella passbitar.
Överskåp
1. Sätt en rak riktbräda på väggen så är det enklare att fästa överskåpen. Brädans överkant ska sitta 50 cm från bänken.
2. Kontrollera med vattenpasset att riktbrädan sitter helt i våg innan du spikarfast den.
3. Om det behövs passbitar även för överskåpet, mäter du och sågar till för detta syfte.
4. Spika eller skruva fast utfyllnaden. Utgå från riktbrädan när du sätter undre biten på plats. Kolla med vattenpass.
5. Lyft upp första köksskåpet, kontrollmät med vattenpasset innan du markerar för skruvhålen. Förborra, plugga och skruva.
6. Sätt resterande överskåp på samma sätt. Håll ihop med skruvtvingar medan du fogar med monteringsskruvar.
7. När samtliga köksskåp är på plats kan du ta bort riktbrädan. Ofta ersätts brädan av en dekorlist med krokar eller dylikt.
Relaterade artiklar
8 snabba tips som hjälper dig att välja köksstil
En stor fråga inför en köksomvandling är vilken köksstil som ska gälla…
Alltid rätt med ett lantkök
Ett lantkök är ett tidlöst kök som håller i längden. I vissa hus är det…
Förvaring i köket – en smaksak
Den största delen av utrymmet i köket handlar om förvaring av olika slag.…
Öppna förvaringslösningar ger rymd i köket
Öppna förvaringslösningar är trend. Med hyllor istället för skåp och…
Skapa smarta arbetsytor i köket
Arbetsytor är verkligen något som behövs så fort som köket används. De…
Proffsköket – lättstädat och vackert med matlagning som livsstil
Vi har alla sett dem på TV – de där köken som får våra välordnade rader…