8 snabba tips som hjälper dig att välja köksstil

En stor fråga inför en köksomvandling är vilken köksstil som ska gälla för det nya köket. För att skapa en helhet behövs en tanke, en stil som får kökets alla olika delar att hänga ihop.

Kök i modern köksstil med vita köksluckor och svart bänkskiva

Två viktiga faktorer har en avgörande del i vilken stil som passar in på ett nytt kök. Dels är det boendemiljön i sig som avgör, dels är det den individuella personligheten som har chansen att träda fram.

Vilken typ av köksstil passar i ditt hem och din personlighet?

Modern köksstil med svart bänkskiva

Ett vit kök i modern köksstil.

Det moderna köket

Det mer kontemporära eller moderna köket är stilrent och minimalistiskt. Här gäller det att våga ta ut svängarna, åt det minimalistiska hållet. Att överväga kökets storlek och layout är avgörande när man väljer köksstil, för att säkerställa att stilen passar väl med rummets proportioner och användbarhet. Det kan låta som en motsägelse, men är faktiskt det som det handlar om.

Ett stort mönster framhävs då köket i övrigt är rent i design och färg. En stark färg kan också få dominera, och ge ett starkt intryck i rummet.

"Kök

Exempel på kök i lantlig stil.

Kök i lantlig stil

Till skillnad från det moderna köket är lantköket ett kök som bygger på naturliga färger och där strukturen också har en stor plats.

Köksinredning med breda skursocklar, mönstrade luckor, höga vitrinskåp och trä hör det lantliga köket till. Som ideal är lantköket lika tidlöst som köket är vackert på ett vilsamt sätt.

Det finns både de mer exklusiva formerna av lantkök och de mer rustika bonnaköken att låta sig inspireras av. Det är också lätt att hitta en egen mix av dessa båda så snarlika stilar.

Köksstil i skandinaviskt kök med vit kulör

Skandinaviskt kök med köksstil i stilren design.

Skandinavisk köksstil och design

Det nordiska ljuset och naturens vackra linjer står modell för den design som mest är känd som den skandinaviska. Köksstilen passar överallt, inte minst i köket.

Ett skandinaviskt kök är rent och ljust, vackert och vilsamt. Rena linjer och stilren design är framträdande, i behagliga och naturliga toner.

Kort sagt, skandinavisk design är tidlös och skön design, en del av det moderna men ändå det eviga.

Barnvänligt

Det barnvänliga köket är ett kök för alla åldrar. Säkerhetsaspekten ligger i fokus, liksom att köket är lätt att städa. Reflektera över hur köket kommer användas dagligen kan leda till smartare designval som kombinerar stil med funktionalitet.

Förutom det är det också helt rätt att ta in lekfulla färger i ett kök där barnen ska trivas.

Lekfulla mönster och roliga detaljer gör också köket till en spännande plats för barnen. Ett barnvänligt kök har också arbetsplatser i olika höjder, så att alla kan vara med i matlagningen.

Det gömda köket

Det är inte alla som vill ståta med sitt nyrenoverade kök. Vissa vill gömma det helt, för att till exempel kunna använda utrymmet till något annat än enbart för matlagning.

Det gömda köket är ofta också ett öppet kök, som går ihop med till exempel vardagsrummet. I det gömda köket handlar det om att bygga in så mycket det går, och att ha skåp som smälter in i omgivningen och rena ytor som kan användas till flera olika saker.

Exempel på köksstil för proffskök

Exempel på ett proffskök.

Proffsköket

Vi blir alltmer matlagningstokiga. Många drömmer om ett riktigt proffskök. Integration av smarta köksteknologier, som automatiserade kranar eller energieffektiva apparater, kan modernisera köket oavsett stilval. Det som kännetecknar proffsköket är att allt är lätt tillgängligt. Köket är lättstädat och framför allt är det fylld med matlagningsdon.

Här tronar spisen, eller till och med spisarna, i mitten av köket.

Ekologiska köket

Miljömedvetenhet hör den nya tiden till. Ett kök kan vara mer eller mindre miljövänligt. En hållbarhetsaspekt kan också övervägas, där material och produkter väljs för deras långvariga kvalitet och miljöpåverkan. Här finns mycket att titta närmare på.

Det gäller allt från valet av material till energieffektiva vitvaror, belysningsalternativ och sortering av sopor därtill. Hur miljövänligt blir ditt nya kök, och ska det synas eller bara anas?

Blanda och ge

Det är inte alltid vi behöver följa en köksstil helt och fullt. Att fälla in sina egna personliga aspekter av en stil kan lyfta köket till nya höjder. För att skapa en personlig touch, överväg att införliva unika handgjorda detaljer eller lokalt producerade dekorationer i köksdesignen.

Men bolla fram stilar med omsorg. En väl avvägd blandning av stilar är ofta det allra bästa. För att blandningen ska lyckas krävs en mycket genomtänkt plan.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se