Lär dig att bryta färg

Bryter färg

Redan när du var liten, och började måla med vatten färger, gjorde du säkert dina första försök att bryta färg. Att bryta färg betyder nämligen att blanda olika kulörer till nya eller tona en kulör till en ljusare eller mörkare nyans.

När det gäller målarfärger är det vanligast att beställa kulör och nyans i butiken och sedan låta personalen blanda med hjälp av recept och maskiner. Du kan också bryta målarfärgen själv, men det kan vara svårare att träffa helt rätt och få rätt nyans.

När du går in i färgbutiken för att välja ut en lämplig kulör till ett målningsprojekt, upptäcker du vilken stor mängd nyanser det finns. Det går alltså inte att endast beställa en mörkt grön, ljust lila eller en gråblå färg. Färgkartan i butiken består ofta av flera hundra till över tusen olika nyanser.

För att det ska vara enklare att utkristallisera en önskad kulör använder man färgtoncirkeln. Om man liknar cirkeln vid en klocka är grundfärgerna placerade efter följande princip: kl 12 = gult, kl 3 = rött, kl 6 = blått och kl 9 = grönt. Utifrån detta system kan man få fram blandfärgerna genom att blanda de intilliggande grundfärgerna med varandra.

Värt att veta när du ska bryta färg

Det finns brytningsfärger på tub, som pulver och i flaska. Eftersom det är enklast att arbeta med dessa starkt koncentrerade färger i droppflaska övergår fabrikanterna alltmer till denna typ. Det finns brytningsfärger i kulörerna svart, röd, grön, blå, gul, oxidröd, oxidgul och grön umbra. Du kan behöva mer än en brytningskulör för att få fram önskad färgnyans.

För att du ska få en målad yta som är jämn i kulören är det viktigt att du rör mycket noggrant. Använd gärna en s k ballongvisp eller en rörpinne perforerad med hål. Då blandas färgen mera effektivt.

FärgtoncirkelFärgtoncirkeln är alltså grundstommen till den nyansrikedom som finns på en färgkarta. Detta stora urval får man sedan fram genom att blanda olika mängd vitt och/eller svart i en kulör. Hur mycket man blandar i beror på hur ljus eller mörk nyans man vill ha. För det mesta beställer man kulör och nyans i butiken där man snabbt och träffsäkert blandar utifrån bestämda recept.

Man använder en svagt pigmenterad och därför inte täckande grundfärg som stomme och tillsätter exakt rätt mängd pigment med hjälp av en särskild doseringsmaskin. Färgburkarna skakas sedan kraftigt och kontrolleras innan du får dem med dig. Valet av nyans kan ta lång tid, men tillblandningen tar endast några minuter.

På färgburkens lock sätter man som regel dels ett färgprov, dels en anteckning om hur färgen har blandats. Du kan alltså gå tillbaka till butiken och beställa ytterligare en burk av samma nyans -och veta att blandningen blir exakt densamma. Du tjänar ingenting på att köpa basfärg och brytningsfärger och blanda själv om du vill ha en speciell kulör och nyans av denna.

Däremot kan det vara en god ide att bryta färgen själv om du har en restburk i “fel” kulör. Sådan färg kan du inte be att färghandlaren blandar. Han kan inte garantera för en blandning med sådan färg, eftersom han inte vet färgens förutsättningar med ålder, förvaring etc.

Det finns brytfärger på små flaskor som går att använda till olje-, alkyd- och latexfärger. Eftersom dessa brytfärger är mycket starkt koncentrerade behövs som regel endast några få droppar per liter färg. Det bästa är att utgå från en vit färg och bryta denna mjukt i en annan kulör. Tänk på att för mycket pigment i en färg kan ge en helt annan kulör än du tänkt dig.

Prova dig därför försiktigt fram med en mindre mängd färg och skriv upp vilken mängd brytningsfärg – och vilken kulör du använder. När du är nöjd med resultatet provmålar du och låter färgen torka. Först när du har sett den torra målningsytan, och är nöjd med den, bör du blanda resten av färgen enligt de anteckningar du har gjort.

Om du har rester eller hela burkar i olika kulörer av samma färgtyp – t ex latexfärg – kan du även blanda dessa för att få fram en ny kulör. Om du t ex har en burk vit färg och försiktigt rör ner lite av en kraftigt rödpigmenterad färg i denna, får du en färg i rosa nyans. Hur mättad nyansen ska blir – ja det avgör du med mängden röd färg.

Färgtoncirkeln och en så kallad gråskala utgör grunden för all brytning av färg. Det är utifrån dessa båda skalor man får fram det fantastiska spektrum av färgnyanser som du kan välja av från butikens färgkarta. Det är näst intill omöjligt att själv blanda färg med samma säkerhet. Däremot kan du bryta färg från dina restburkar till användbara kulörer för mindre målningsarbeten.

Blanda själv

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se