Måla om träfasaden med latexfärg

Fasad med latexfärg

Latexfärg är ett samlingsnamn för de färger som är vattenlösliga och som har små plastkulor som bindemedel. Den vanligaste latexfärgen på fasaden är akrylatfärg, en lättarbetad och snabbtorkande färg som håller länge.

Det finns även andra latexfärger på marknaden, men de är mestadels avsedda för målning inomhus.

Latexfärgen

Latexfärgerna utvecklades under 1900-talets mitt och har utvecklats starkt sedan dess. Idag finns det latexfärger för det mesta. Den latexfärg som främst används för utomhusbruk och för fasader är akrylatfärgen, en färg vars bindemedel är akrylat.

Latexfärger är lättarbetade och snabbtorkande, vilket gör de smidiga att arbeta med. Det är också färger som håller i längden, då de står emot sol och vind.

Innehåll

Bindemedlet i latexfärg är en sorts plastkulor i mikroformat som finfördelats i vatten. När målarfärgen strukits på ytan och torkat har vattnet dunstat. Då har också plastkulorna bundits till varandra igen och bildar en färgyta som inte tränger ner i träet, utan ligger som en skyddande yta på träet.

Det är således en färg som späds med vatten, vilket gör färgen lätt att hantera. Ibland ingår dock även lösningsmedel i färgen.

Måla med latexfärg

För att latexfärgen ska ge det skydd som det är tänkt behöver träet vara grundmålat med olja innan latexfärgen läggs på. Dessutom behövs ofta en grundmålning med en alkydoljegrundfärg. Det är dock inte alltid nödvändigt för moderna latexfärger.

Latexfärgen stryks sedan på i två lager, för att verkligen täcka den yta som ska skyddas. Då färgen torkar snabbt går det ganska snabbt att måla klart en fasad.

Läs också: Måla träfasad – Så gör du

Fördelar med latexfärg

Latexfärger är lättarbetade och enkla att arbeta med tack vare sin vattenlösliga form. De verktyg som används kan enkelt rengöras i vatten. Latexfärger håller länge och ger ett jämnt och säkert resultat. De åldras utan att förändras i sin struktur och håller i allmänhet ett gott skick under många år.

Nackdelar med latexfärg

Det går inte att stryka på en latexfärg på ett rent trä utan rejäl grundning av träet först. Grundningen avgör hur bra själva målningen blir och hur länge färgen håller. Det finns porer som gör att latexfärg andas.

Det gör att fukt kan tränga in och ut genom färglagret, i alla fall när det är någorlunda kallt. När det är varmt kan porerna tätas till och stänger då inne fukten. Det kan ge upphov till röta, om inte underarbetet är korrekt utfört.

Latexfärger kan inte förvaras i frysgrader. Det förstör strukturen på färgen. Många tycker att latexfärger ser plastiga ut och att de är svåra att få bort när det är dags att måla om. Det är lätt att färgen blir som tuggummi av lösningsmedlen som används.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se