Byt ett trasigt fönsterglas

Trasigt fönsterglas

Det kan kännas lite pirrigt första gången du ska byta ut en trasig fönsterruta i t.ex. ett gammalt träfönster. Du kanske drar dig för uppdraget när du ser alla farliga, vassa kanter. Men när premiären väl är över konstaterar du säkert att det inte var så svårt. Och det bästa av allt du har sparat många sköna slantar!

Det är lätt hänt att en ruta i huset går sönder. Det behövs bara att du lite ovarsamt öppnar korsdrag och glömmer att spärra något av fönstren, så kan olyckan vara framme. Det enklaste sättet att få en hel ruta isatt är naturligtvis att lämna fönstret till en glasmästare. Den vägen är dock inte alltid den snabbaste.

Om du är noggrann när du mäter rutans storlek och arbetar lugnt och metodiskt, är det här arbetet varken invecklat eller särskilt tidsödande. Är det första gången du gör jobbet, ska du ändå se till att du har gott om tid. Det är mycket viktigt att du mäter fönsterrutans storlek noga.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Se till att det finns en till en och en halv millimeters rörelseutrymme mellan rutan och falsen i fönsterbågen. Blir det för trångt där, får du en spänning i glaset och rutan kan spricka. När man arbetar i glas finns det risk för glassplitter. Arbeta därför med skyddshandskar och gärna även med skyddsglasögon.

Tro inte att du sparar tid med att låta fönsterbågen hänga kvar i karmen medan du byter rutan. Det är bara ett onödigt riskmoment att arbeta så. Lyft hellre ner fönstret så att du kan arbeta bekvämt. Om fönsterbågen ligger ner riskerar du inte heller att rutan ramlar ut, innan du hunnit fästa den ordentligt med stift.

Innan du kan sätta i det nya glaset måste du göra rent falsen väl. Det är inte bara den gamla rutan som ska tas bort utan även stiften och allt gammalt kitt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är inte helt lätt att få det riktigt snyggt när man kittar ett fönster för första gången, men du lär dig mycket snabbt. Om du håller kittet “handvarmt” är det lättare att forma. Är kittet kallt spricker eller krusar det sig lätt. Låt å andra sidan inte heller kittet bli alltför genomarbetat och varmt, då klibbar det gärna.

Det kan t o m rinna. När glaset sitter ordentligt på plats måste kittet få gott om tid att torka. När det är riktigt torrt kan du måla kittfalsen och arbetet är slutfört.

Värt att veta

Kitt som består av kokt och rå linolja samt av slammad krita, är den vanligaste sorten när man kittar fönster. Det här kittet finns på burk, men du kan också köpa det direkt av glasmästaren. När du bearbetar linoljekitt kan det ibland vara för löst.

Det innehåller då för mycket linolja. Slå in kittet i en bit tidningspapper och knåda paketet en stund. överskottet av linolja sugs upp av papperet och kittet blir fastare.

En nackdel med linoljekitt är att fåglarna tycker att det är jättegott. Detta kan ställa till en del bekymmer om du har otur. Ett tips om du får många fågelbesök. Tejpa lite tunn aluminiumfolie på rutan medan kittet torkar. När folien rasslar och blänker, håller fåglarna sig på behörigt avstånd.

Det finns också andra sorters kitt, bl.a. ett mer modernt högelastiskt akrylkitt. Detta säljs på tub och trycks ut med limpistol. Kittet fäster mycket bra och sägs hålla i upp till 20 år.

Det här behöver du när du ska byta fönsterglas:

Verktyg:
1. Glasskärare 2. Glasmästarhammare 3. Stämjärn 4. Hovtång 5. Kittkniv 6. Liten rundpensel 7. Skyddsglasögon 8. Skyddshandskar 9. Borste

Material:
Stifttråd (8) Glasruta, Fönsterkitt, Grundfärg, Terpentin, Trasa, Slippapper.

Planering

1. Ta måtten på den nya glasrutan. Glöm inte att rutan ska ha “rörelsemån” gentemot bågen.
2. Köp hem ruta, kitt och stift.
3. Skydda golvet under fönstret med papper eller plast.
4. Kontrollera att den nya rutan passar i bågen.
5. Ta fram en tom burk att lägga glasskärvorna i.

Arbetsföljd

1. Rensa bort allt gammalt glas från fönsterbågen. 2. Fäst den nya rutan. 3. Gör snedkittning. 4. Måla på kittet.

Ta bort den trasiga rutan

Gör falsen ren

Värt att veta

Man kan undra varför man måste ta sig tid och måla kittfalsen, när den ändå inte kommer att synas då rutan har kommit på plats. Träet på insidan av glaset är den mest utsatta på hela fönsterbågen. Det är här det kondensvatten, som ibland bildas på rutans insida, rinner ner. Om du har en omålad kittfals kryper fukten lätt in i träet, färgen på bågen flagnar och du kan även få rötangrepp. Dessutom “stjäl” träet oljan i kittet om falsen är omålad. Följden blir att kittet spricker och fal¬ler av betydligt fortare än det borde.

Sätt dit en ny glasruta


Tips

GlasskärarePå glasskärarens ena sida finns två hack. När du rensar falsen kan du använda hacken för att bända loss de sista resterna av den trasiga rutan. Om du har en kasserad matkniv med bra svikt i bladet kan du enkelt tillverka kittkniven. Kapa bara knivbladet något snett till önskad längd.

Om du måste skära i rutan ska du lägga den på ett fjädrande underlag, annars kan glaset lätt spricka. En tunn filt på arbetsbordet ger den svikt som behövs. Använd glasskäraren och gör, med linjalen som stöd, en skåra en rit från den ena kanten av rutan till den andra. Lägg en trälist under glasskivan, kant i kant med ritsen. Tryck försiktigt, samtidigt på båda sidor om skåran, så att glaset knäcks. Om det bara är en smal remsa som ska tas bort, är det lättare att använda en hovtång och försiktigt bryta av bit för bit.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »</2>

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se