You dont have javascript enabled! Please enable it! Välja fönster? Bra tips när du står inför valet | dinbyggare.se

Välja fönster? Tips inför valet

Nya fönster i klassisk stil med spröjs

Att välja fönster är inte ett lätt beslut och att välja rätt fönster är en fråga som många ställer sig när man står inför valet, ska man välja träfönster, PVC fönster eller aluminiumfönster? I den här artikeln får du tips om olika fönstermaterial samt fördelar och nackdelar.

När du står inför ett fönsterbyte och ska välja nya fönster handlar det inte bara om energieffektivitet och pris. Det handlar också om att välja en viktig funktion för boendet som ska vara i många decennier, då blir det också viktigt att välja ett material som passar både husets karaktär och den arbetsinsats man själv planerar.

Energisnåla kvalitetsfönster, det vill säga energimärkta fönster med U-värde 1.1 eller 1.2, finns i huvudsak i tre material: trä, aluminium eller PVC (plast). Dessutom finns aluminiumklädda träfönster och pvc-fönster med färglackade aluminiumprofiler på utsidan. De har alla olika egenskaper som gör att de passar för olika hus och olika behov.

Välja träfönster?

Fortfarande är träfönster det allra vanligaste i Sverige och träfönster finns i nästan alla utföranden och tillverkas ofta i Sverige. Många tycker också att träfönstrets utseende passar bäst i till exempel äldre hus.

Träfönster är traditionellt i furu, men även där finns kvalitetsskillnader. Kärnträ är motståndskraftigare. Det går också att välja ädelträ som ek eller teak, men det ger betydligt högre priser. Träfönster har fördelen att materialet är billigt och dessutom miljövänligt eftersom framställningen är energisnål, och det gör att investeringskostnaden blir lägre.

Men träfönster måste underhållas och ska målas och ses över regelbundet vilket innebär att man använder produkter som påverkar miljön, vilket ger lägre miljövinster över tiden.

Underhållskostnaden gör också ett fönster dyrare i längden. Tillverkare rekommenderar oftast underhåll var tionde år, och därefter vart sjunde år. Ett träfönster påverkas mycket av väder och vind.

Livslängden kan också påverkas av på vilken sida av huset fönstren sitter, om man har skruvat i termometrar eller stormhakar på fönstret, eller om de utsätts för havsluft. Det kan vara värt att välja till exempel aluminiumklädda fönster på en sida av huset om de är särskilt utsatta.

Idag finns fönster av trä med aluminiumbeklädning på utsidan som i praktiken är underhållsfria, precis som pvc-fönster. Men även de behöver regelbunden översyn för att kontrollera om de skadats av vind och väder och karmarna bör också tvättas då och då.

På insidan bör träfönster underhållas med samma intervall som man renoverar resten av inredningen, det vill säga efter 15 till 20 år.

Fördelar med träfönster:

Lågt pris
Stort utbud, kan målas i valfri färg
Klassisk känsla
Kan renoveras och återställas

Nackdelar med träfönster:

Kräver underhåll med material som har miljöpåverkan.
Kortare livslängd i utsatta lägen
Kan vara ojämn kvalitet, och livslängden beror mycket kvaliteten på det virke som valts vilket är svårt att kontrollera för en lekman.

Välja PVC fönster?

Vill man ha nya fönster med mindre underhåll är det PVC (plast) eller aluminium som är alternativen. För båda finns idag ett stort urval av modeller och kvaliteter och det “plastiga” intrycket är inte lika självklart.

Om du funderar på att välja fönster av PVC bör du välja ett s.k. P-märkt fönster, det innebär att fönstret är kontrollerat av den statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) och inte innehåller något bly, kadmium, eller organiska tennföreningar.

Plastfönster görs i PVC och är ett klart budgetalternativ: både billiga att köpa och lite arbete med underhållet. Plasten gjuts i profiler med många kamrar som gör att karmen isolerar väl. Det finns ett stort antal kulörerna i standardsortimentet, och man kan ha en färg på insidan och en annan på utsidan.

Det finns vissa modeller med pulverlackade aluminiumprofiler på utsidan som gör att man kan byta färg på fönstret.

Fördelar med PVC fönster:

Lägre pris än trä och aluminiumfönster
Nästan inget underhåll

Nackdelar med PVC fönster

Svårare att måla eller måla om
Svårare att reparera vid skador

Välja aluminiumfönster?

Aluminiumfönster har varit relativt ovanliga i Sverige, och har tidigare används mest i offentliga miljöer och idag används aluminiumfönster även på villamarknaden.

Idag är även aluminiumprofilerna ihåliga och fönstren är därmed lika energieffektiva som andra. Men inte ens aluminiumfönster är helt underhållsfria. Till exempel kan aluminium som pulverlackats eller ytbehandlats i olika färger blekna och då är det svårare att måla om dem till rätt kulör igen även om det är praktiskt möjligt.

För både aluminium och pvc-fönster innebär underhåll oftast lite mer problematiskt handhavande jämfört med trä och har man otur kan det helt enkelt resultera i byte av fönster.

Fördelar med aluminiumfönster:

Nästan inget underhåll
Tåligt i utsatta miljöer
Går att kombinera med trä som ger en traditionell känsla i inredningen.

Nackdelar med aluminiumfönster:

Högre pris än trä och pvc fönster
Svårare att måla eller måla om
Passar mindre bra i klassiska miljöer

Fler fönstertips – välj rätt fönster

1. Lönar det sig att köpa nya fönster?
2. Fönstrets funktion – en investering på lång sikt
3. Vilket fönster är bäst för miljön?
4. Energifönster och u-värde på fönster

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se