Fönstrets funktion – en investering på lång sikt

Funktionella och klassiska träfönster

Ett fönsters livstid kan vara upp till 40 år. Därför är det värt att fundera på fönstrets funktion. Opraktisk fönsterputsning kan bli väldigt irriterande efter ett par decennier. Samtidigt finns det många nya fönsterfinesser att välja på – vilka behöver du?

Först och främst: Behöver du verkligen kunna öppna alla fönster? Ett alternativ för att få ner priset är att köpa fasta fönster. Fundera bara på placeringen och behovet av vädring. Fasta fönster kan dessutom vara säkrare. Det är alltid viktigt att fundera på säkerheten som naturligtvis bör vara större där fönstren är lätta att komma åt.

Hur fönstret fungerar har utvecklats mycket de senaste åren. Idag är det nästan standard med vändbara fönster som är lättare att putsa. Även sidohängda fönster finns att få med vippfunkiton som gör att man kan öppna fönstret i överkant för vädring. En annan smart funktion är fönster som är låsbara i vändningsläge, vilket gör att man inte behöver vindhakar för att hålla fönstret öppet.

Hur stora fönster vill du ha? Stora fönsterpartier kan bli dyra. Inte bara för att de släpper ut värme på vintern. Utan också för att de släpper in värme på sommaren. Här man det finnas vinster med att välja energisparglas som reflekterar värme åt rätt håll.

Det kan också vara värt att välja härdat säkerhetsglas i fönster som når långt ned mot marken för att minska risken för skador om man skulle ramla igenom fönstret

Det finns till och med fönster som är självrengörande, eller nästan i alla fall. På fönstren finns en beläggning som reagerar med solens ultravioletta ljus med en kemisk process som bryter ner organisk smuts.

Fönstren är också behandlade för att dra till sig vatten. Därför sprids regnvatten jämt över fönstret och sköljer bort den smuts som fortfarande är kvar på rutan. Tekniken är dock fortfarande dyr och fönstren får en färgton som inte passar i alla miljöer.

Fönstertips – välj rätt fönster

1. Vilka fönster passar bäst på ditt hus
2. Lönar det sig att köpa nya fönster?
3. Vilket fönster är bäst för miljön?
4. Energifönster och u-värde på fönster

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se