Säkert och billigt med fasta fönster

Fasta fönster på hus

Fasta fönster är den typ av fönster som inte kan öppnas. Det innebär att färre funktioner finns på fönstret. Glaskassetten monteras direkt i karmen. Vad gäller säkerhet och pris är valet av det fasta fönstret ett oslagbart alternativ. Den stora nackdelen är att fönstret inte kan användas för vädring och att det måste putsas från utsidan.

Vad är fasta fönster?

Ett fast fönster ser näst intill ut som ett helt vanligt fönster. Skillnaden ligger i att det fasta fönstret är ett fönster utan öppningsfunktion. Fasta fönster kommer i princip alltid med isolerglas. De kan vara två- eller treglasfönster.

I de flesta fall, där buller inte är så störande och där kylan inte är alltför stram, räcker det utmärkt med ett tvåglasfönster av hög kvalitet. Energiglas är också ett alternativ. Mellanrummet mellan fönsterrutorna är fyllda med en gas, vanligen argongas.

Fönstren kommer med eller utan olika former av spröjs. Dessa spröjs sätts aningen fast på utsidan av fönstret, och kan då lätt tas bort inför en rengöring, eller är satta mellan glasen. Det finns också fasta fönster med genomgående fasta spröjs.

Val av material

Liksom de flesta andra fönster finns det en mängd olika material på de fönster som säljs i handeln. Klassikern här i Norden är träfönster. De är vackra och kommer i många olika designer och former. Nackdelen är dock att de kräver sitt underhåll.

Den som vill välja ett underhållsfritt fönster kan välja ett fast PVC-fönster, PVC-fönster med aluminiumprofil alternativt aluminiumfönster. Det finns även träfönster med aluminiumbeklädnad.

Moderna material har en förmåga att motstå väder och vind, vilket gör dem hållbarare i längden. De kan därmed te sig något annorlunda ut. Valet av material är till stora delar en avvägning av utseende och bekvämlighet.

Fördelar med fasta fönster

Många väljer fasta fönster för att de helt enkelt är billigare än öppningsbara fönster. Kostnaden ligger i snitt på 70 % av vad de öppningsbara alternativen kostar. Men det finns fler anledningar än så att välja de fasta fönstren.

Med ett fast fönster blir karmen smalare än på ett öppningsbart fönster. Det ger ett maximalt ljusinsläpp. Samtidigt är lösningen med fasta fönster en säker konstruktion. Det finns ingen risk att barn kan öppna fönstren och trilla ut, eller att en inbrottstjuv lyckas dyrka upp fönstret för fritt inträde i huset.

Fördelen med att välja ett fönster av isolerglastyp som är fast, är samtidigt att det håller värmen något bättre än de öppningsbara alternativen. Inga glipor uppstår med tiden. Dessutom brukar de fasta fönstren vara något hållbarare.

Att tänka på

Till nackdelarna med fasta fönster hör att det inte går att putsa utsidan inifrån. Därför passar de bäst på platser där fönstret är lätt åtkomligt, såsom på en nedervåning.

Med tanke på att fönstren av uppenbara skäl inte kan öppnas, kan de också vara som mest lämpliga i rum där det finns altandörr eller andra vädringsutgångar.

De är också perfekta för hela väggar av glas där öppningsbara alternativ kan kompletteras med fasta fönster.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se