Och såg vid såg jag såg, varthelst jag såg!” Strofen finns i en gammal fosterländsk sång och syftar på de många sågverk författaren kunde se när han från Sundsvall tittade ut över vattnet mot Alnön.
Men orden passar lika bra i dag när vi på byggmarknaden eller i järnhandeln kastar en blick på sortimentet handsågar: såg vid såg vi ser! Och inte är det särskilt lätt att välja särskilt inte bland de många specialsågarna.
Håller man sig däremot till det enklare sortiment som vi vanliga hemmasnickare behöver ja, då är valet inte så svårt.
Utöver den oumbärliga hushållssågen/bågsågen klarar vi oss utmärkt med en kapsåg, en klyvsåg, en ryggsåg och en sticksåg. Kap och klyvsågarna kan möjligen till och med ersättas av en fogsvans med universaltandning.
Förstår du sedan hur var och en av dessa handsågar fungerar ja, då är det ingen större konst att såga på rätt sätt.
Egentligen behöver du bara tänka på två saker: att hålla sågen rakt och att såga utan större press. Får inte sågen arbeta av egen kraft är risken stor att den skär snett.
Enkelt uttryckt kan man säga att det finns två sågtekniker. Dels kapning, då man skär av träfibrerna på tvären, och dels klyvning, när virket delas i fiberriktningen. Ju finare och fler tänder ett sågblad har desto finare sågar det.
De flesta sågblad har skränkta tänder vilket innebär att varannan tand är bockad åt ena hållet och varannan åt det andra.
Skränkningen är mest till för att handsågen ska skära lätt genom virket utan att klämmas fast och den är faktiskt lika viktig som att varje tand har god skärpa.
Numera är många handsågar tandspetshärdade, vilket gör att de håller skärpan åtskilliga gånger längre än vanliga handsågar.
Men tandspetshärdade handsågar kan inte slipas det finns helt enkelt inga filar som biter på dem utan de måste kasseras när de så småningom blir slöa.
Vanliga handsågar kan och bör däremot skärpas och skränkas med jämna mellanrum. Kapsågen har i regel tänder i likbent triangel.
Dessa är snedfasade i båda kanter vilket gör att kapsågen skär både när du för den framåt och drar den till dig. Varannan tand har eggen på ena sidan, varannan på den andra. Skärpningsvinkeln är ca 55°.
Klyvsågens tänder är oliksidigt triangelformade och skärets vinkel mot basen är ca 80 90°. Klyvsågen skär i princip bara när den förs framåt. Däremot börjar man såga med klyvsåg genom att dra sågen åt sig. Skärpningsvinkeln är 90°.
Universalsågens eller allroundsågens tänder är mer bakåtlutade än klyvsågens, varför också skärpningsvinkeln är mindre. Detta gör att denna sågtyp kan användas till både kapning och klyvning men egentligen endast vid mindre arbeten.
Värt att veta
Använd alltid fogsvansen till lite grövre snickeriarbeten och ryggsågen när du är angelägen att få rena snitt. För speciella arbeten och material fordras oftast speciella sågar.
Fanersågen, som har ett ovalt, tvåsidigt och mycket fintandat blad. är ett sådant exempel. Den används praktiskt taget aldrig till annat än mycket tunna faner.
Lövsågen och rundsågen är ett par andra exempel på specialsågar.
För att exakt kunna mäta en gering är geringsvinkeln en inställbar vinkelhake ett bra hjälpmedel. En såg kan skyddas mot rost om du oljar in bladet. Torka dock bort oljan innan du använder sågeri.
Tips
Klämmer sågen beror det nästan alltid på att tänderna behöver skränkas. Biter sågen dåligt eller hoppar, är det ett osvikligt tecken på att tänderna behöver skärpas. Drar sågen snett är det ett tecken på att tänderna behöver riktas.
Ryggsågen, försedd med en stadgande skena, har bara lätt skränkta, universalslipade tänder. Den är den bästa sågen för finare arbeten.
Sticksågen är finurligt konstruerad. För att inte sågen ska klämma är tänderna tjockare än resten av bladet. De är inte heller skränkta.
Klyvning
1.Vid klyvning, mät först upp hur stor del av virket du ska såga bort. Ställ in det exakta måttet på strykmåttet eller ritsmåttet, ibland även kallad mätsticka. Lås med tryckknappsanordningen.
2. Spänn fast brädan och lägg strykmåttets kloss stadigt mot brädans långsida. Dra sedan med tryck måttet i virkets längdriktning så att du får en tydlig rits att såga efter. Fyll ev i med blyerts.
3. Se till att hela sågmarkeringen ligger utanför arbetsbänken så att du inte riskerar att såga i denna. Använd en klyvtandad såg eller universalsåg. Det räcker med att du sågar 20 30 cm.
4.Tvärsåga sedan några millimeter innan sågspåret tar slut och in till detta. Då lossnar träbiten, sågen kan inte klämma och risken för fläkskador är liten. Upprepa proceduren undan för undan.
5. När du bara har några centimeter kvar att såga gör du klokt i att vända på brädan, föra över ritsmåttet och på nytt spänna fast den. Det är mindre risk för skador om du sågar slutbiten från ändträet.
Kapning
1. När du ska kapa en bräda, mät då upp kapstället med en tumstock. Lägg vinkelhakens kortsida mot brädans långsida och dra en blyertslinje längs vinkelhakens långsida.
2. Det är alltid en fördel om du kan fästa trästycket i en arbetsbänk så att det inte kan röra sig under sågningen. Använd gärna skruvtvingar men skydda träytan mot klämmärken.
3. Håll sågen i 45° vinkel mot brädans ovansida och den utskjutande brädan i ett stadigt grepp med andra handen. Dra sågen lätt till dig så att du får en 2-3 mm startskåra.
4. Se till att du håller sågen helt rak så att kapytan inte blir sned. Såga lugnt med stadiga, bestämda rörelser och utan att pressa. Styr sågen med den fria handens tumme.
5. När du närmar dig slutet av kapningen bör du skärpa greppet om den del av brädan som du sågar bort. Låt sågen arbeta utan någon press. Annars kan virket fläkas eller skadas på annat sätt.
Gering
1. En geringslåda är ett oumbärligt hjälpmedel när du ska göra finkapningar eller såga vinklar som fordrar exakt passning. Geringslådan har i regel sågspår för 45, 50 och 90 graders vinklar.
2. Blyertsmarkera den list du ska vinkelsåga och lägg den i geringslådan mot önskat vinkelspår, dikt mot kanten. Dra sågen försiktigt mot dig. Såga med svag press. Avsluta med lätta skär.
3. Den traditionella geringslådan är av trä eller härdplast. Redskapet finns i metall med även inställbara vinklar. Du kan använda kapsåg till geringslåda men ryggsågens fina tandning ger bäst resultat.
Uttag
1. Om du vill göra ett runt, kvadratiskt eller rektangulärt uttag i tex en byggskiva börjar du med att mäta upp området och föra över måtten på materialet. Borra sedan ett hål innanför markeringen.
2. I borrhålet för du sedan ner spetsen av en sticksåg och sågar efter markeringen. Håll sågen vinkelrätt mot skivan eller trästycket och var särskilt försiktig när du närmar dig slutet. Fila ev kanterna.
Rätt virke
1. Om du måste kapa rätt eller fuktigt virke bör du använda en såg som har s k grupptandning. Mellan varje tandgrupp finns en rätfilad, oskränkt dubbeltand som rensar sågsnittet rent från spån.