You dont have javascript enabled! Please enable it! Inredning och planering på rutat papper | dinbyggare.se

Inredning och planering på rutat papper

Inredning och planering. I den här artikeln får du värdefulla tips om hur du undviker misstag genom att göra upp en plan och skissa upp ditt projekt innan du startar en renovering av köket eller möblerar om.

Planering av rum och nytt kök på papper

Utan tvekan är det trevligt att då och då att göra förändringar i sin bostad, att byta ut en gammal köksinredning mot en ny, att ge badrummet en “ansiktslyftning” med ny inredning eller att möblera om i vardagsrummet.

En liten försummelse kan dock stjälpa sådana goda idéer. Den består i att man börjar riva och flytta om utan att först göra en planering på ett vanligt rutat papper.

Planering är rätta vägen till ett lyckat resultat

Hör du till dem som missar planeringen och aldrig sätter skiljetecken mellan idé och verkställighet, utan börjar riva köket eller möblera om innan du har tänkt riktigt färdigt, har du säkert gjort en eller annan småbitter erfarenhet.

Du har kanske praktisk erfarenhet av att dina vägg- och golvmått inte alltid stämmer överens med standardmåtten på köksskåp och maskiner och att detta faktum kan kosta både extra besvär och pengar när en inredning sa småningom ska bytas ut?

Du har kanske kommit hem med en soffa som är en decimeter djupare än du räknat med och som därför helt enkelt inte platsar i vardagsrummet, den där extra decimetern kan till exempel hindra dig från att dra ut matrumsstolen till bekvämt sittavstånd från bordet?

– Kanske har du med möda monterat ihop ett par bokhyllor och först nar du är färdig kunnat se att den ena hyllan skjuter in over dörrfodret. Du har helt enkelt glömt att räkna med den extra centimeter som golvsockeln kräver i utrymme.

Alla sådana blindskär kan du undvika med planering. Om du dels tar noga mått på alla de saker du tänker skaffa, dels gör en karta över bostaden och med måttriktiga symboler för inredningsdelar och möbler i lugn och ro och först lägger pussel med dessa.

Efter hand som du gör det kommer du säkert också underfund med att det finns fler möjligheter att placera både väggfasta inredningar och flyttbara möbler. Pröva alla dessa chanser! Ett av de vanligaste skälen till att man vill byta inredningar och möblera om är att man saknar svängrum.

De fria ytor som gott och väl räckte till medan barnen var små kan bli besvärande snåla när de växer upp. Det händer ju också att vi själva så att säga ökar i format eller av andre skäl behöver några extra centimeter här och där för att trivas väl.

I de byggnormer som statliga myndigheter har bestämt anges en rad standardmått, men mät och pröva själv i stället för att gå efter dessa. Individuella önskningar rimmar inte alltid så väl med föreskrifternas. Om du inte har en karta över bostaden kan du rita en med hjälp av ett rutat papper enligt skissen här nedanför.

Med rutat papper kan du inreda ditt kök

Välj helst ett papper där varje ruta är 0,5 centimeter i kvadrat. I skala 1:50 motsvarar då 4 rutor 1 meter i verkligheten. Mätt rummets bredd och Iängd samt diagonalerna enligt pilarna. Glöm inte eventuella burspråk och Iiknande. Räkna bort golvsocklarna.

Markera dörrar, fönster, radiatorer och fasta detaljer i inredningen. Symbolerna för hyllor, annan inredning och möbler är tecknade i standardstorlekar, skala 1:50. Du kan kopiera dem i en bildscanner, kopieringsmaskin eller föra över dem på smörpapper och sedan klippa ut dem.

Planera för människor och inredningen

Vi själva tar också en viss plats i hemmet. Därför är det viktigt att planera så att du själv eller familjen får en väl planerad inredning. Sitter du på en vanlig stol behöver du minst 85 cm från rygg till fötter för att sitta bekvämt.

I en fåtölj behöver du minst 100 cm och om du sträcker ut dig i en vilstol behöver du 160 cm. Det är ganska tungt att släpa möbler runt i en våning på prov. Pröva på rutat papper först, så undviker du också repor i golvet.

Tips!

Det enklaste sättet att planera innan inredning eller ommöblering är att göra en karta över bostaden och klippa ut symboler för fasta skåp och möbler är att göra det i skalan 1:100. Då är skalan 1 cm = 1 m i verkligheten.

Det är det mått som nästan alla småhuskataloger har, men det är i minsta laget om man vill ha någorlunda exakta mått. Välj i stället skalan 1:50 då motsvarar 2 cm i verkligheten 1 m, vilket vill säga att alla mått blir dubbelt så stora som i första exemplet.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se