Blyinfattade fönster – Lär dig lägga självhäftande dekorationsblyinfattning på fönster

Blyinfattade fönster

Titeln på det här artikeln avser inte blyinfattning av fönster i egentlig mening. Då den egentliga tekniken för att blyinfatta ett fönster handlar om att infoga glasbitar i en H-profil i bly, där fogpunkterna löds ihop. Det vill säga mindre glasbitar fogade till ett mönster och sammanhållna av blylister.

Det är därför viktigt att poängtera att denna artikeln om blyinfattade fönster endast handlar om enklare gör det själv beskrivning med förklarande fotografier om hur man målar glas och lägger självhäftande dekorationsremsor av bly på glas.

Vi arbetar här i stället med hela fönsterglas och använder självhäftande blylist i rent dekorativt syfte. Resultatet blir till utseendet ganska likt den urgamla, och mycket svårutförbara, äkta blyinfattningen av fönster.

Det lim som på listen döljs under skyddspapper “biter” mycket effektivt. När det har fäst vid underlaget är det näst intill osannolikt att det senare ska släppa av sig själv. Och glaskvaliteten spelar ingen roll. Remsorna fäster lika bra vid helt släta glasytor som vid småknottrigt s k råglas. Huvudsaken är att ytan på fönstret är ren och fettfri.

Just denna egenskap gör att dekorationslisten av bly användbar i många sammanhang alltså inte bara som fönsterdekor. Dekoartionsblylister kan mycket väl också ge dekorativa mönster åt speglar, vitrinskåpsdörrar, inne och ytterdörrar, karmsidoljus, lyktor etc förutom en lång rad prydnads och bruksföremål.

Blyinfattade fönster från utsidan

När man blyinfattar ett fönster med dekorationslister räcker det ofta med att lägga listen på insidan av glaset, men önskar man ett väsentligt mera gediget resultat gör man klokt i att blyfoga fönstret på båda sidor. Men då är det också viktigt att blyremsorna kommer att ligga exakt mot varandra i synnerhet om fönsterglaset dessutom ska målas.

De lättaste mönstren är givetvis geometriska och det är därför klokt att träna på ett sådant. Efter några timmars arbete kan man gå över till mer avancerade arbeten. För det mesta läggs blydekor på färgade glasrutor, men det finns ingenting som talar emot att man även gör det på klart glas. Möjligheten att se genom glaset blir inte sämre av de smala listerna. Listerna kan du köpa i hobbyaffärer.

Det här behöver du när du ska lägga blyinfattning på fönster med dekorationslister:

Verktyg:
1. Måttband 2. Kraftig sax 3. Universalkniv 4. Liten hårdroller 5. Spritpenna 6. Penslar 7. Bomullshandskar 8. Stållinjal 9. Blyertspenna.

Material:
Självhäftande hobbybly på rulle, 7 mm bred, Fönster, Glasfärger, T-sprit, Lacknafta och rena trasor samt ev. Stearinljus.

Förarbete

Blyinfattning med dekorationslist


Efterarbete

Varning!

Det är mycket viktigt att det glas som “blyinfattas” med dekorationsremsorna är rent och absolut torrt. I annat fall fäster inte dekorationsremsorna av bly på fönsterglaset. Det gör de inte heller vid låga temperaturer.

Arbeta därför aldrig med hobbybly om glastemperaturen understiger +15°C. Vidhäftningen av blyinfattningen försämras också av fett från huden, t ex av fingeravtryck. Arbeta därför alltid med rentvättade, torra händer och allra helst med skyddsvantar av tunn bomull.

De flesta glasfärger är brandfarliga. Detsamma gäller förstås T-sprit och lacknafta. Flödig lacknafta kan dessutom lösa upp blyremsornas limskikt.

Relaterade artiklar

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se