Måla om fönsterluckor

Nymålade fönsterluckor i grön kulör

Nymålade fönsterluckor.

I den här artikeln får du lära dig utförlig information och steg för steg instruktionerna med förklarande fotografier om hur man målar om fönsterluckor.

Husets snickeridetaljer ska underhållas regelbundet för att träet ska må bra och hålla länge. Detta gäller även för fönsterluckor, oavsett om de är uppsatta som dekoration eller om de ska fungera som avskärmare för värme eller kyla.

Den bästa tiden för all utomhusmålning är utan tvekan våren, men kan du lyfta av luckorna och göra underhållet inomhus spelar årstiden mindre roll. I vårt land använder vi inte fönsterluckor i samma utsträckning som i många andra länder. I sydliga länder används ofta fönsterluckor som ett skydd mot alltför intensiv solbestrålning, medan vi här i Norden i första hand använder luckorna när till exempel fritidshuset ska bommas igen för säsongen.

De stängda fönsterluckorna skyddar i första hand mot kraftiga vindar, regn och snö, men också mot insyn i den tomma stugan, mot vilseflugna fåglar och till och med mot inbrott. För att fönsterluckorna ska ge ett effektivt skydd, bör du hålla virket i gott trim och regelbundet kontrollera gångjärn och låsanordningar.

Även om du endast har fönsterluckor för att förbättra husets utseende, bör de underhållas med jämna mellanrum. Gör du inte det, förvandlas snart dekorationen till en missprydnad och hela huset ser förfallet ut. Ska du täckmåla tidigare laserat trä kan du med fördel välja täcklasyr. Är luckorna tidigare målade med alkydfärg bör du måla om med samma färgtyp.

Målasr fönsterluckor

När du ska välja kulör till fönsterluckorna styrs valet många gånger av vilken färg du har valt till övriga snickerier. Vanliga kulörer är vitt, svart eller brunt. I sydligare länder faller ofta valet på klart gröna eller blå nyanser som står i fin kontrast till de ofta vitmålade fasaderna. Om du ska välja kulör med hänsyn till temperaturen kan det vara bra att veta att mörka färger tar åt sig solvärme medan ljusa reflekterar värmen. Det innebär att en svartmålad yta som utsätts för starkt solljus kan bli het ända upp till +90°C medan en vitmålad vid samma solbestrålning inte blir varmare än ca +50°C.

Fönsterluckor finns i många modeller och därför bör du välja en eller ett par skrapor som passar för de fönsterluckor som du ska underhålla. Helt släta fönsterluckor skrapar du enkelt med en parkettskrapa, som också kallas för skarstensskrapa. Om fönsterluckorna exempelvis är av jalusimodell bör du även ha tillgång till en liten trekantsskrapa. Du ska aldrig måla när träet är fuktigt, men du skrapar lättare loss färgen när virket är lite fuktigt. Ta inte i för hårt, eftersom du kan skada träet med det vassa skrapbladet.

Tips

Om dina fönsterluckor är målade tidigare med många olika lager färg, kan du behöva ta bort all färg ordentligt ända ner till det rena träet. Annars blir de nymålade ytorna ojämna och fula. Detta arbete kan underlättas betydligt om du använder en varmluftspistol i kombination med en riktigt rejäl färgskrapa.

Värt att veta

Om du tycker att det blir omständligt att skrapa bort all gammal färg finns det ett bra alternativ. Det innebär att du stryker på ett färgborttagningsmedel som du kan köpa i färgaffärer. Om du använder ett sådant medel är det dock viktigt att du sköljer de målade ytorna på fönsterluckorna noga och sedan låter träet torka ordentligt innan du målar.

Varning

Måla aldrig fönsterluckornas kontaktytor med latexfärg. När du stänger luckorna kan färgytorna klibba ihop och arbetet är ogjort. I värsta fall kan du vara tvungen att tvinga upp luckorna med kniv eller stämjärn och därmed riskera att få skador på träet.

Verktyg och material du behöver när du ska måla fönsterluckor:

Verktyg:
Skruvmejsel (1) Hammare (2) Svamp (3) Hink (4) Stålborste (5) Parkettskrapa (skarstensskrapa) (6) Trekantsskrapa (7) Slipkloss (8) Stålspackel (9) Borste (10) Liten rund anstrykare (11) Oval anstrykare (12) ev. Liten lackpensel (13) Vinkelhake (14) Stämjärn (15) ev. Stege.

Material:
Skyddsplast eller papper, Maskeringstejp, Målarsoda, Finkornigt slippapper för trä, Slippapper för metall (smärgelduk), Tätmassa för utomhusbruk, Shellack, Träplugg, Trälim, Grundfärg, Alkydfärg, Täcklasyr.

Förarbete

Målning av fönsterluckorna


Värt att veta när du ska måla om fönsterluckorna

Om du ska sätta upp helt nya fönsterluckor och måla dem själv, är det mest praktiskt att måla alla virkesdelar innan du skruvar ihop dem till färdiga luckor. Då slipper du problem när du ska måla svåråtkomliga partier. Du kan underlätta målningen av fönsterluckorna genom att sprutmåla dem med en färgspruta.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se