I det här projektet om att måla fönster får du steg-för-steg beskrivningar med förklarande bilder som visar hur du målar dina fönster från utsidan. Du kan också läsa om vilka verktyg och material du behöver för att utföra målningsarbetet.
Artikeln fortsätter efter annonsen
Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt:
1. Innan du börjar måla – kontrollera skicket på dina fönster »
2. Om färgborttagningsmetoder för att ta bort färg »
3. Om att måla fönster på plats »
4. Tänk på din säkerhet när du målar fönster från utsidan »
5. Materialåtgång vid målning av fönster »
6. Penslar du behöver när du ska måla fönster »
7. Om olika fönsterfärger »
8. Verktyg och material du behöver när du ska måla fönster »
9. Tvätta, skrapa och slipa fönstren så här – Steg för steg »
10. Grundolja, grundmåla och kitta fönstren så här – Steg för steg »
11. Mellanstryk fönstren så här – Steg för steg »
12. Slutstryk fönstren så här – Steg för steg »
13. Vanliga frågor och svar när man ska måla fönster »
14. Relaterade projekt till måla fönster »
Innan du börjar måla – kontrollera skicket på dina fönster
Om du tittar på fönsterskissen här nedanför så får du en god uppfattning om vilka som är fönstrets svaga punkter. Det är alltså vid dessa man ser de första tecknen på rostangrepp, flagande färg, fönsterkitt som saknas, sprickbildningar i fönsterbågar och eventuella rötangrepp i träet.
Nio punkter att gå igenom innan du börjar måla fönster
Genom att gå igen denna checklista här nedanför noggrant får du en uppfattning på hur omfattande fönsterarbetet kommer att bli.
1. Rostskadat fönsteröverbleck.
2. Rostskadade gångjärn.
3. Rostskadade hörnbeslag.
4. Otätt mellan båge och karm.
5. Rötangripna hörnfogar i bågen.
6. Fönsterkitt saknas.
7. Sprickor och flagor i målningen.
8. Rötangripet bågunderstycke.
9. Rostskadat fönsterbleck.
Om du har många brister på dina fönster kan du behöva utföra en fönsterrenovering. Du kan läsa om fönsterrenovering i steg för steg artikeln: Fönsterrenovering och kitta fönster.
När du ska måla om dina fönster så ska du börja med att kontrollera hörnbeslag och gångjärn. Är dessa svårt angripna av rost bör de bytas ut, i annat fall kan du slipa bort rosten och rostskyddsmåla.
Fönsterkitt som spricker bör fyllas i snarast möjligt. När bitar börjar lossna eller är lätta att peta bort är det hög tid att kitta om fönstret.
Om färgborttagningsmetoder för att ta bort färg
Idag finns en rad olika typer av färgborttagningsmetoder för att ta bort färg. Allt ifrån kemiska färgborttagningsmedel till att använda varmluftspistol eller infraröd värme. Dessa hjälpmedel gör det betydligt enklare att skrapa bort all färg på dina fönster.
Om varmluftspistol
Varmluftspistol fungerar att ta bort färg med på fönster om du använder dom riktbara munstycken som i regel följer med när du köper en varmluftspistol. Rikta värmen med dessa munstycket mot fönsterbågen, riktar du mot glaset så är det stor risk att glaset spricker. Så håll ett väl avstånd på varmluftspistolen från glaset och använd munstycke.
Om IR-värme
IR-värme är en beprövad teknik som fungerar mycket bra att ta bort färg med. I dag finns det små handhållna IR-lampor. Du hittar dom i bygghandeln.
Om att måla fönster på plats
Det är långtifrån nödvändigt att ta ner fönstren varje gång fönstren målas. Vid enklare målning kan du mycket väl låta fönsterbågen sitta kvar på plats och måla den utifrån. Stäng inte fönstren för tidigt då kan fönsterbågen fastna i karmen om färgen inte har torkat ordentligt. Läs torktiderna på färgburken!
Tips! Läs allt om renovering och underhåll av fönster: Renovera fönster själv? Om underhåll och reparation av fönster.
Tänk på din säkerhet när du målar fönster
Om du tänker måla dina fönster utifrån, medans fönstren sitter kvar i fasaden, rekommenderar vi starkt att du hyr en rullställning med stödben.
Det gör att du arbetar säkrare samtidigt som arbetet med målningen av fönstren underlättas avsevärt. En rullställning är dessutom enkel att flytta runt huset.
Materialåtgång vid målning av fönster
Hur mycket färg som går åt när du ska måla fönster är svårt att ange exakt. Men en liter färg brukar räcka till ca 6-7 normalstora standardfönster. För spröjsade fönster går det åt mer.
Om du mäter fönstrets bredd och höjd, lägger ihop dessa och multiplicerar med 2 och sedan med det antal fönster du ska måla får du veta hur mycket maskeringstejp som går åt. Räkna med några meters övermått.
Kittåtgången kan vara svårare att beräkna när du ska kitta fönster, men med hjälp av fönstermåtten kan färghandlaren hjälpa dig att träffa någorlunda rätt.
Syntetiskt kitt är mera hållbart än kitt av krita och linolja. Småfåglar är inte heller förtjusta i syntetkitt. Hör med färghandeln efter ett lämpligt fönsterkitt.
Penslar du behöver när du ska måla fönster
Till fönstermålning behöver du egentligen bara tre penslar när du ska måla fönster: en mindre anstrykare, dvs. en rund pensel, och en moddlare, dvs en flat pensel, ca 4 cm bred. En liten elementpensel kan också vara bra att ha till hands på svåråtkomliga ställen.
Om fönsterfärger
Gör en analys av den befintliga färgen på dina fönster. Det finns ingen anledning att byta färgtyp på dina fönster, om den befintliga färgen på dina fönster har fungerat väl under flera år.
Ta med dig en färgflaga till färgbutiken och be dom analysera färgtypen. Och måla dina fönster med samma färgtyp igen. Under förutsättning att färgen har fungerat väl.
Vanliga färgtyper som används på fönster är:
Akrylatfärger, akrylat/alkyd, alkyd och linoljefärg.
Viktigt
När du ska måla fönster ska du alltid måla i torr väderlek aldrig vid regn, dimma eller dagg. Måla inte heller i starkt solsken. Följ t.ex. efter solen runt huset. Med en fuktkvotsmätare kan du kontrollera att trävirket är torrt nog. Överstiger fuktighetskvoten 16 % (procent) ska du vänta med att måla. Fuktkvotsmätaren finns att köpa i färghandeln.
Verktyg och material du behöver när du ska måla fönster:
Verktyg:
1. Skruvmejsel.
2. Färgskrapa.
3. Målarborste.
4. Rakbladsskrapa.
5. Kittkniv.
6. Rullställning med stödben.
7. Liten stålspackel alt. kittstämjärn.
8. Penslar.
8. Stålborste.
9. Japanspackel.
10. Varmluftspistol alt. IR-lampa (infraröd lampa).
Material:
1. Målartvätt (alt. 1 del ammoniak + 10 delar vatten).
2. Tvättsvamp och hink.
3. Gummihandskar
4. Skyddsglasögon.
5. Trasor att torka med.
6. Slippapper i olika kornstorlekar (60 + 180).
7. Slipkloss.
8. Latexfog till träsprickor.
9. Fönsterkitt.
10. Fogpistol
11. Maskeringstejp.
12. Rostskyddsfärg för beslag.
13. Grundolja.
14. Grundfärg.
15. Fönsterfärg.
Så målar du fönster steg för steg
Tvätta, skrapa och slipa fönstret – Steg för steg
Steg 1. Tvätta fönstret.
Tvätta fönstret med målartvätt. Med en tvättsvamp kommer du åt överallt. Skydda händerna med gummihandskar och ögon med skyddsglasögon. Skölj med vatten noggrant och låt ytorna torka.
Steg 2. Skrapa bort lös färg.
Skrapa bort all lös färg och allt kitt som börjar släppa. Använd gärna kittstämjärn eller en liten vass skrapa. Tejpa fast en pappskiva på glaset för att undvika repor.
Steg 3. Använd varmluftspistol.
Med en varmluftspistol släpper färgen lättare, men använd munstycket. I annat fall riskerar du att glaset spricker. För att skydda glaset mot värmen kan du även tejpa upp en bit ugnsfolie som du flyttar med successivt medans du värmer och skrapar bort färgen.
Steg 4. Ta bort färgflagor.
På mindre ytor, där färgen börjat flagna, kan du lyfta bort färgflagorna med en spackel. Försök undvika skrapmärken på träytan.
Steg 5. Borsta med stålborste.
Har gångjärn och andra beslag börjat rosta är det viktigt att borsta bort ytlig rost med en stålborste. Använd en liten skrapa för svåråtkomliga ställen.
Steg 6. Måla med rostskyddsfärg.
När rosten är borta på gångjärn och hörnbeslag så stryks dessa två gånger med rostskyddande färg. Låt färgen torka ordentligt mellan strykningarna. Följ torktider enligt tillverkarens rekommendationer.
Steg 7. Byt ut dåliga hörnbeslag.
Alla hörnbeslag som inte kan rensas från rost bör bytas ut. Bågbottenstyckets hörnbeslag rostar lättare än andra. Fyll igen hålrummet på hörnbeslagets baksida med fönsterkitt så minskar du risken för kondens och rostbildning. Det förlänger livslängden på hörnbeslaget och fönsterbågen.
Steg 8. Slipa fönsterbågen.
Slipa fönsterbågens utsida och kanter samt den synliga yttre delen av karmen med sandpapper på en slipkloss. Runda lätt de skarpa kanterna med sandpappret, så fäster färgen bättre där.
Steg 9. Borsta bort slipdamm.
Inga färg och smutspartiklar får finnas kvar när du börjar måla. Borsta därför väl av ytan på fönsterbågen med den mjuka målarborsten.
Grundolja, grundmåla och kitta fönstret – Steg för steg
Steg 10. Stryk med grundolja.
Stryk allt naket trä med grundolja som ska penetrera och tränga in i träytan. Var särskilt noggrann vid ändträ. Missa inga vinklar eller hörn.
Steg 11. Grundmåla fönstret.
När all grundolja torkat ordentligt kan du grundmåla hela fönsterbågen och utsidan av fönsterkarmen med grundfärg. Låt torka enligt färgtillverkarens anvisningar.
Steg 12. Kitta med fönsterkitt.
Skär munstycket för fönsterkittet i lämplig kittbredd och tryck ut kittet med en fogpistol. Dra ut kittet långsamt längs kittfalsen med kittkniven. Om du doppar kittkniven i vatten blandat med diskmedel så kommer kittet att släppa lättare från kittkniven.
Steg 13. Kitta på fönsterspröjs.
Övre liggande kittfalsar på spröjsade fönster fylls på samma sätt med kittpistol och kittkniv. Är det svårt kan det vara lättare att dra ut kittet med hjälp av en japanspackel. Låt kittet torka enligt tillverkarens anvisningar.
Mellanstryk fönstret – Steg för steg
Steg 14. Tejpa med maskeringstejp.
Rengör glasytan med T-röd (rödsprit) efter kittningen, låt torka och skydda glaset med maskeringstejp. Fäst maskeringstejpen 1-2 mm från kittfalsen så att fönsterfärgen målas ut över fönsterkittet och skyddar kittfalsen.
Steg 15. Stryk fönsterfärg.
Stryk första lagret fönsterfärg. Börja med att måla falsar och kanter. Använd gärna en rund pensel som är bäst vid målning av kanter och spröjsar. Stryk ut färgen jämnt. Låt färgen torka enligt tillverkarens anvisning.
Steg 16. Mellanslipa
När färgen är ordentligt torr bör du slipa fönsterbågens målade ytor med ett fint sandpapper i kornstorlek 180-220. Slipa ytan lätt så att du inte slipar igenom färgen. Var noga med att borsta bort allt slipdamm.
Slutstrykning av fönstret
Steg 17. Slutstryk med täckfärg.
Använd en finhårigt pensel till slutstrykningen. Stryk uppifrån och ner och 2 mm in på glaset. Stryk fönsterbågens kanter. Var noggrann så att fönstret är öppet under hela torktiden. Läs färgtillverkarens anvisningar för torktider.
Steg 18. Ta bort maskeringstejpen.
Ta bort maskeringstejpen så snart färgen har torkat. Om du väntar för länge kan det vara svårt att få loss tejpen.
Steg 19. Ta bort färgspill på glaset.
Det är svårt att inte få färgspill och dropp från penseln. Men det är inga problem att bort färg på glasytan med en klickskrapa när färgen är helt torr.
Slutligen avsluta arbetet med att putsa fönsterglasen.
Vanliga frågor och svar när man ska måla fönster
Hur ofta behöver fönster målas om?
En fönstermålning som är gjort på rätt sätt brukar hålla i 6 – 7 år men fönstermålningen kan hålla ännu längre om du i samband med att du putsar fönster även tvättar fönsterbågarna och fönsterkarmar.
Hur åtgärdar man gnisslande fönster?
Detta problem kan många gånger lösas genom att smörja gångjärnen med smörjmedel som finns att köpa på sprayburk i byggvaruhandeln.
Hur ofta behöver man byta tätningslister på fönster?
Du bör kontrollera så tätningslisterna är hela och håller tätt inför varje höst. Tätningslister bör bytas ut med intervaller på ca 8-10 år. Du kan läsa mer om tätningslister och fönstertätning här.
Vilken temperatur bör det vara när man målar fönster utomhus?
Måttlig luftfuktighet mellan 40-80 procent och en temperatur på mellan 10-25 grader är en bra tumregel när du ska måla fönster. Undvik att måla i direkt solljus eftersom färgen då kan torka för fort och du riskerar att få en sämre vidhäftning, vilket kan göra att färgen börjar flagna rätt så snart.