Utomhusbelysning

Utomhusbelysning i trädgården

I den här artikeln får du utförlig information och värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska välja och köpa utomhusbelysning för din trädgård.

Utomhusbelysning kring huset och i trädgården är det en onödig lyx?

Visst kan man i de flesta fall kalla det för lyx, men om den är onödig är högst diskutabelt. På våra breddgrader är dagarna så korta så lång tid av året att t ex en trädgårdsbelysning bara av den anledningen är fullt försvarbar. En trädgård som ligger i mörker gör ingen människa glad, Är den däremot upplyst eller utvalda växter punktbelysta kan vi njuta av det “gröna rummet” både dygnet och året runt.

Många anser att en trädgård bara är attraktiv när vädret är vackert och man kan vistas i den. Men det är att se verkligheten med skygglappar. Trädgården är lika mycket en utsikt inifrån huset. Det enda vi behöver göra för att uppleva den ombonade atmosfär blommande och gröna växter alltid ger, är att belysa dem och snurra på TV-fåtöljen för att få fri sikt.

Med strategiskt placerad utomhusbelysning suddar vi också ut dygns-, årstids- och klimatgränserna. En välskött trädgård kan givetvis vara vacker alla årstider och i alla väder. Att vi ofta inte tänker så långt beror förstås på att vi i skymningen av slentrian drar ner persiennerna och glömmer det som finns på andra sidan rutan.

Reaktionen är naturlig. Det ger inte särskilt mycket att stirra ut i nattsvart mörker eller att se sin egen spegelbild.

Men med en aldrig så enkel utomhusbelysning höjs värdet av trädgården i takt med den ökade tid du kan glädjas åt den. Dessutom har en ljusanläggning andra praktiska värden. Den förlänger bland annat den ljumma sensommarkvällen.

Väljer du stolparmaturer kan stolpen också fungera som klätterställning för till exempel kaprifol, humle och olika klematisarter. En upplyst entré, en belyst eller lysande nummerskylt har också sitt värde. Dina gäster känner sig välkomna redan på gatan och du själv kan lättare hitta entrényckeln.

Tycker du att du har ett vackert hus ska du givetvis visa det – varför inte med en diskret och lågt placerad spotlight!?

Vid garageuppfarten eller i carporten kanske det passar med indirekt ljus. Armaturen kan du dölja bakom vackert strukturerad grovplank eller någon annan typ av ramp. Ditt problem är knappast att hitta armaturer som passar just din tomt, ditt hus och din smak. Svårigheten är snarare att välja i det stora sortimentet.

All utomhusbelysning och trädgårdsarmatur har inte traditionell gatu- och sekelskifteskaraktär. Modern formgivning kommer också i snabb takt.

Tycker du att starkström inte är så lämplig utomhus kan du gå in för en helt ofarlig svagströmsanläggning. En 24 voltsanläggning kan till exempel vara särskilt intressant av fyra skäl:

1. Bortsett från transformatorn, som kostar en del men är en engångsinvestering, är den inte särskilt dyr.

2. Du kan installera den helt själv, eftersom svagström inte kräver någon behörighet.

3. Du kan till och med tillverka armaturerna själv. Dessa förutsätts vara enkla eftersom det är ljuset och inte lampskärmarna som ska “tala”.

4. Anläggningen är lätt att bygga ut och lätt att flytta efter till exempel årstidens behov.

Armaturmodeller

Att välja utomhusarmaturer är roligt, men kan vara svårt. Dels är sortimentet stort, dels kan det vara svårt att frigöra sig från enskilda detaljer och se helheten.

En sak man bör tänka på är att armaturerna bör harmoniera med huset och trädgårdens växter. Det kan då vara ett bryderi att välja en modern design till en sentida hustyp när man egentligen tycker mest om 1800-talets lyktor. Dessutom har trädgårdsarmaturer inte sällan lite hantverk över sig. Du kan alltså hitta lampor och lyktor i småbutiker och hos mindre tillverkare.

En urvalsprincip som undanröjer många problem med utomhusbelysning, är den väl beprövade “att inte synas, men att finnas där ändå”. Om man ska vara riktigt ärlig mot sig själv är det ju ljuset och inte armaturen som är viktigast.

Följer man den principen ger sig mycket självt ifråga om att till exempel välja en ljuskälla som ska sitta på väggen, stå på en port- eller grindstolpe eller kröna en riktig lyktstolpe. Apropå lyktstolpar bör en trädgårdsbelysning aldrig sitta högre än cirka 3 meter.

Husets ytterbelysning

Ljus är alltid välkomnande. Därför har också grindstolpsbelysning gamla traditioner. Numera är det oftast så kort väg mellan entrén vid gatan eller vägen till hustrappan att grindlyktorna sällan har någon praktisk betydelse. Men visst ser det trevligt ut med ett Indirekt utomhusbelysning ger ett varmt och fint ljus på din husfasad.

Ett par grindlampor som dessutom kan göra det lättare och säkrare när man iförd morgonrock tassar ut till brevlådan och hämtar tidningen. De olika husen i svenska småhuskvarter är ofta anonyma. Även om husnumreringen inte saknas är skyltarna ofta så små och obetydliga att man har svårt att hitta dem.

När de lyses upp används i regel numrerade entrélampor, som monteras på väggen. Tyvärr är armaturer med tydliga siffror ganska stereotypa. Vill du slippa den tråkigheten kan du istället belysa numret eller namnskylten med utomhusbelysning.

Värt att veta om utomhusbelysning

Vägguttag utomhus måste vara skyddsjordade och placerade minst 1.5 meter över marken. Dessutom ska uttagen vara fuktskyddade. Med en diskret placerad strålkastare får du ljus över hela entrén och den dubbla effekten att vara välkomnande mot dina önskade gäster och avvisande mot de objudna. Den sistnämnda kategorin vill av förklarliga skäl inte uppträda i något ljusbad.

Glöm inte heller garageuppfarten eller carporten, men acceptera inte en enkel tak- eller gavelbelysning av slentrian. På sådana platser är indirekt ljus ofta mycket effektfullt och det bländar inte Under vinterhalvåret är ljuset där även en säkerhetsfråga.

Det är så lätt att halka på en isfläck man inte ser. All sådan här utomhusbelysning måste installeras av behörig fackman, men han kan också ordna det så att du inifrån bekvämt kan tända och släcka all ytterbelysning.

Installation av utomhusbelysning

De flesta installationer av utomhusbelysning måste vara fasta, vilket betyder att du måste ha behörighet för att få göra dem själv. Under vissa förutsättningar kan du själv till exempel dra jordkablar i varje fall gräva för dem men en behörig elektriker måste göra inkopplingen.

Börja inte att gräva eller dra ledningar för utomhusbelysningen förrän du har kontaktat en elektriker och fått nödvändig information om material, kabelnivå etcetera -och ett löfte om hjälp med inkopplingen. Det senare är mycket viktigt. Det är nämligen inte du, utan den behörige elektrikern, som ansvarar för hela installationen.

Vill du begränsa dig till en belysning som kan kopplas direkt till det jordade och fuktsäkra uttaget vid till exempel altanen står det dig fritt att göra det själv. Ett tredje och mycket intressant alternativ är att ordna utomhusbelysningen med en svagströmsanläggning. Den får du både montera och installera själv.

Ljuskällor

Utomhusbelysning kring huset och i trädgården bör aldrig vara särskilt ljus starka. I stort sett har du tre ljuskällor för att skapa atmosfär genom att till exempel kasta ljuset på en ymnigt blommande växt eller ge ett skuggspel mot en som ger ett behagligt ljus med god färgåtergivning.

1. Den konventionella glödlampan. Ljusutbytet är förstås lågt och lampans livslängd begränsad.

2. Lysröret ger mycket ljus i förhållande till effektförbrukningen Kompaktlysröret fungerar som ett vanligt lysrör, det vill säga tänds med en inbyggd tändare. Det ger vitt ljus. Livslängden är hög, men tyvärr är lysröret känsligt för kyla.

Blandljuslampan är en kombination av glödlampa och kvicksilverlampa och används ibland som ersättning för vanligt glödljus. Ljusfärgen är blåvit, alltså lite kall. Livslängden är cirka 6000 timmar. Glödtråden fungerar som förkopplingsmotstånd varför blandljuslampan inte behöver någon separat reaktor. Om du undrar varför inte kvicksilverlampan och högtrycksnatriumlampan tas upp är förklaringen denna: båda hör hemma i offentlig miljö.

Trädgårdsbelysning

Utomhusbelysning på husfasad och armatur på stolpe.Belysningen i en trädgård har i huvudsak tre funktioner. Den ska göra att du ser bra när du i sommarkvällen vill koppla av eller bjuda på en enkel grillsupè i det fria. Den ska belysa den eller de växter som är värd denna uppmärksamhet.

Trädgårdsbelysningen ska ge hela trädgården ett sådant ljus att du vid varje årstid har en levande tavla när du ser ut genom fönstret. Så länge det bara rör sig om ett allmänljus eller en utomhusbelysning vid en mat eller grillplats är en fast installation att föredra.

Men när du vill belysa enskilda växter kommer kraven på att kunna flytta lamporna alltefter blomning, bär- och bladkulörer. Ingenting är omöjligt här i världen, men så länge man handskas med starkström är sådana installationer svåra och kostsamma att göra. När det gäller flyttbarhet är svagströmsalternativet överlägset.

För säkerhets skull

När vi ägnar oss åt elektricitet måste vi alltid ta hänsyn till omfattande säkerhetsbestämmelser. Använder vi dessutom elektriciteten utomhus är föreskrifterna mycket rigorösa. Eftersom utomhusbelysningen ska vara säker i alla väder- alltså inte bara i regn, snö och hårda vindar, utan också i hög värme och uttorkande sol måste du följa den så kallade IP-klassificeringen.

Vad denna innebär och vad klassindelningens symboler betyder kan du se i tabellen här intill. Några exempel:
Armatur i IP-klass 20 får inte användas utomhus eftersom dess konstruktion inte har något fuktskydd för ströminförande delar. Däremot kan du utomhus låta installera armatur i I P-klass 22 under förutsättning att armaturen skyddas under till exempel ett skärmtak. Denna klass är nämligen droppskyddad.

IP-klass 23 kan du fritt använda i En låg trädgårdsbelysning. trädgården. Armatur i denna klass är nämligen strilsäker vilket gör att den klarar regn. IP-klass 67 är mer skyddad än så. Här handlar det nämligen om armaturer som till och med kan sänkas i vatten.

Tips!

Trädgårdsbelysning och julgransbelysningar kan anslutas över klockströmbrytare som tänder och släcker efter den inställning man valt. Om du drar en klenspänningskabel från en transformator inomhus bör du göra det genom ett borrhål i väggen eller intill en tröskel. Får kabeln gå över trösklar eller mellan fönsterbågar och karmar slits den snart ner.

Varning

En elkabels längd är inte konstant om den läggs utomhus. Under vintern krymper den och under sommaren ökar den i längd. Eftersom en kabel aldrig får sträckas eller tänjas bör du alltid utgå från “sommarlängden”. En trädgårdsbelysning kastar ett vackert ljus som framhäver dina växter.

Julgransbelysning

JulgransbelysningDen klart vanligaste utomhusbelysningen är den vi till jul sätter i trädgårdsgranen eller det nakna grenverket hos något annat av täppans träd. En sådan utomhusbelysning behöver inte installeras fast, men den måste vara godkänd för utomhusbruk och får inte anslutas till annat än jordade uttag.

Lampornas värme skadar dessvärre varje vinter skott och knoppar på växter som på detta sätt illumineras. Men det kan du undvika. I stället för lampklämmorna kan du hänga slagtåliga plastkulor i granen och sedan rikta en spotlight gärna 24 V mot trädet ifråga.


Svagströms anläggning

Utomhusbelysning med svagströmSer du mera till ljuseffekterna än till armaturmodellerna är det mycket som talar för en svagströms- eller klenspänningsanläggning. Genomgående för färdiga svagströmsanläggningar är nämligen att armaturerna är förhållandevis små, ofta diskreta och håller sig på det man kan kalla plantnivå.

Armaturerna är oftast tämligen enkla. De kan till exempel sitta på ett litet spjut som sticks ner i rabatten eller gräsmattan. Svagströmsanläggningar är också billiga i jämförelse med starkströmsbelysning. Den större investeringen avser transformatorn. Denna bör ge 24 V och kan placeras inomhus, ansluten till jordat uttag.

Svagströmsanläggningar för trädgården säljs till och med på postorder. Om du köper en sådan bör du kontrollera att den tillhörande transformatorn har en effekt som gör att du kan bygga ut systemet. Bygger du själv en svagströmsanläggning kan reflektorerna vara något så enkelt som en aluminiumburk eller liknande.

Burken kan då till stor del myllas ner i jorden och riktas mot till exempel en blommande rhododendron. Med en enkel klämma kan du fästa reflektorn på en käpp som sticks ner i jorden eller på en trädgren. Sen kan du rikta ljuskäglan upp i kronan mot till exempel en lysande äppelblom eller glödande rönnbärsklasar.

En annan verkligt stor fördel med svagströmstekniken är att de enkla enheterna är så lätt flyttbara. Under till exempel den intensiva blomningstiden avlöser ju den ena attraktionen efter den andra på olika platser i trädgården.

Klenströmsledningar behöver inte grävas ner i jorden, men självklart ser det mycket snyggare ut att “mylla” ner en ledning i rabattjorden eller hugger upp en liten ränna i gräsmattan och lägger ledningen i den. Det räcker med ett par tre centimeters djup. Den enda egentliga nackdelen med svagströmsbelysning är att intresset varierar i popularitet.

Tillverkning och import följer naturligtvis denna modekurva, vilket kan göra att det tidvis är lite svårt att hitta ett större armatururval i handeln. Men å andra sidan den verkligt förnämliga finessen med svagströmsbelysning är att man utan begränsningar kan hitta på egna lösningar. Låt all fantasin flöda!

Värt att veta

En ordinär julgransbelysning drar mindre ström än man kanske tror: ca 1 kilowattimme för 9 timmars ljus. Den normala livslängden hos en glödlampa är ca 1 000 timmar, lågenergilampor ca 6,000-12,000 beroende på kvalitet, medan livslängden hos ett lysrör är cirka 9 000 timmar. Ändå ger lysröret sex gånger mer ljus än glödlampan vid samma effektuttag. All julgransbelysning för utomhusbruk ska vara jordad.

Vädertålig armatur

Utomhusbelysning och olika armaturer tillverkas företrädesvis i metallplåt, gjutjärn och plast. Vissa typer av dessa material har nackdelar. De flesta metaller rostar eller utsätts för andra korrosionsskador om de inte regelbundet skyddas mot sådana angrepp. Vissa plaster bryts ner av bland annat solstrålning.

En huvudprincip bör vara att man antingen väljer utomhusbelysning och armaturer som är klart väderbeständiga eller också beslutar sig för enkla skärmar och reflektorer som är lätta och billiga att byta ut.

Det första alternativet är givetvis det allra bästa även om armaturer av det slaget kostar en hel del. När det gäller metaller står aluminiumarmaturer i en klass för sig, de går igenom en kromatiseringsprocess och hårdlackeras. Sådana armaturer är inte särskilt korrosionskänsliga. Bland plastmaterialen intar polykarbonat en särklass.

Materialet har glaskaraktär, men är i det närmaste okrossbart. Det klarar också temperaturskillnader med gränsvärden som ligger långt över vad materialet någonsin kan utsättas för både vad gäller kyla och värme.

En extra kabel till hobbyväxthuset

Om du har planer på att dra ut starkström i trädgården kan det när du ändå gräver finnas anledning att också låta en kabel gå till hobbyväxthuset. De allra flesta hobbyväxthus är kallhus som är till för att förlänga våren och hösten. De fungerar alltså i stort sett bara under den ljusa årstiden och kräver knappast någon arbetsbelysning.

Däremot finns det några andra starka skäl för att ha ett par el-uttag i drivhuset och på så sätt få möjlighet att för både nytta och nöje tända några lampor.

Aktiviteten i ett kallhus är som störst under den tidiga våren då man drar upp egna utplanteringsväxter för trädgården. I de flesta fall räcker det naturliga ljuset, men vill man påskynda plantutvecklingen har extraljus stor betydelse. Tidigt på våren kan man också behöva ge de skira plantorna lite extra värme.

Sjunker temperaturen räcker det oftast med att man tänder en kraftigt värmealstrande koltrådslampa. Inte sällan kommer också några nattliga och rejält hårda köldknäppar vid denna tid. Även i ett glashus kan de slå så hårt att hela odlingen äventyras.

Inför en frostvarning är det därför mycket tryggt att kunna ge lite extra tillskottssvärme av ännu effektivare slag till exempel med en varmluftsfläkt eller en radiator som är godkänd för växthusets fuktiga miljö.

Med artificiell belysning i drivhuset har du också möjlighet att långdagsbehandla vissa växter och därmed förskjuta deras blomningstid. Med extra ljus kan du få rekordtidiga vårar eftersom den förlängda dagen sätter extra fart på bland annat sådana lökväxter som tulpaner, hyacinter och påskliljor.

Långdagsbehandling är särskilt intressant i så kallade halvtakshus. Sådana växthus byggs samman med en befintlig husfasad och ger ofta stora möjligheter att utnyttja spillvärme från den intilliggande byggnaden. Vanligen byggs drivhusets norrsida samman med husfasaden. Då missar man förstås norrljuset, men i kombination med artificiellt ljus och spillvärme är vinsten ändå stor.

Viktigt!

Tänk på att lagar, regler och bestämmelser hela tiden ändras och uppdateras för elektriska produkter och installationer. Kontrollera därför alltid aktuella regler med myndigheter, gällande branschorganisation eller fackman.

Mer information om säker el utomhus hittar du på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se