You dont have javascript enabled! Please enable it! Eldkorgar och ljuslyktor skapar stämning i trädgården

Eldkorgar och ljuslyktor skapar stämning i trädgården

Eldstad i trädgård

Det är få ting i livet som fascinerar, och skrämmer, så mycket som eld. Eld är ett element som ger, och släcker liv. I säker form är eld en mysfaktor att räkna med.

Eldar ger stämningen i trädgården under dygnets mörka timmar, men då trädgården ändå är en plats för social samvaro. Eldar ger också ljus och värme.

Eld fascinerar och skapar en stämning som är svår att beskriva. Elden ger också ljus och värme. En riktigt mysig vistelse i trädgården när solens ljusstrålar slutat att skina, skapas genom en öppen eld.

Med en eldkorg, ett eldfat, en murad eldstad och/eller facklor och lampor blir eldningen säker och rolig för alla.

 

Eldkorg i trädgård

En eldkorg i trädgården skapar mysig stämning både på höst och vinterhalvåret.

Eldkorgar

Eldkorgar är korgar tillverkade i plåt eller gjutjärn som är avsedda för vedeldning. Med en eldkorg är det alltid möjligt och till och med enkelt att göra upp en mysbrasa inför sommarens liksom vinterns trädgårdstimmar.

För att en eldkorg ska vara riktigt säker ska marken täckas av en bottenplåt. Den fångar även upp askan så att den kan spridas i rabatterna och inte bränna sönder gräsmatta eller altan. Det finns eldkorgar att köpa i de flesta hus & hem butiker.

Se till att plåten som eldkorgen är byggd av är grov nog och av hög kvalitet. Risken är annars att eldkorgen snabbt vittrar sönder av värme och fukt.

Viktigast av allt är att du tänker på säkerheten. Ha alltid en ordentlig brandsläckare nära tillhands.

Eldfat för trädgård

Eldfat

Eldfat i alla dess former kommer allt starkare. Det är en form av enkel eldstad tillverkad av en botten som gärna står på ben eller på ett fundament. Fatet är ofta tillverkat i gjutjärn.

Eldfatet gör det möjligt att på ett säkert sätt tända en brasa i trädgården när som helst på året. Oavsett hur torrt det är, går det alltid att elda i ett eldfat.

För barnfamiljen och grillfantasten ger eldfatet gärna en extra njutning då det fungerar fint att grilla på den glöd som skapas i fatet. Det finns gnistskydd att köpa till som passar såväl eldkorgar som eldfat.

Öppen eldstad

En öppen eldstad utomhus gör en altan eller uteplats till en oas även under mindre varma kvällar. Den ger både värme och matlagningsmöjligheter, liksom ett trivsamt ljus. En eldstad kan muras i sten eller tegel och blir snabbt en prydnad i trädgården.

Det finns mängder med olika byggsatser att köpa på marknaden, med eller utan grill. Men det är inte så svårt att designa och bygga en själv. Den öppna eldstaden blir lätt en fast punkt för social trevnad i trädgården.

Facklor för trädgård med lampolja

Marshallhållare och oljelampor

Oljelampor i form av facklor är vackra och enkla att sätta upp. De är dessutom mycket billiga och finns på de flesta varuhus. De fylls med lampolja och bara veken är okej så är det sedan bara att tända upp dem.

De kan lätt sättas ner i jorden med hjälp av ett spett och lysa upp grillplatsen, valda delar av trädgården eller lysa upp entrén för väntade gäster.

Marshallhållare har samma funktion. Enda skillnaden är att en marschall sätts i hållaren. Då behöver inte marschallen placeras på marken, där djur och människor lätt kan brännas av dem.

Det finns både höga och låga marshallhållare och facklor, allt efter behag.

Ljuslyktor i trädgård

Ljuslyktor och ljusfat med stearinljus gör sommarkvällen mer stämningsfull.

Ljuslyktor

Även ljuslyktor skapar stämning och ljus i trädgården när det är mörkt. De kommer i alla tänkbara former och utföranden och antingen förses ljuslyktan med ett stearinljus i lämplig storlek eller så eldas en veke i lyktan med hjälp av lampolja.

Det finns modeller för att ställa ut på bord och andra ytor, modeller som sticks ner i jorden och modeller som hängs upp i träd och alla andra platser där det är lämpligt.

Bra utomhuslyktor klarar av både vind och regn. Det är viktigt att se till att ljuslyktorna, liksom alla andra öppna lågor, placeras och hängs där det inte råder någon brandrisk.

Viktigt

Tänk alltid på att det är viktigt att elda på ett säkert sätt. Elda aldrig i närheten av brännbart material och var försiktig så att inte glöden sprids med vinden. Elda aldrig i stark vind och lämna aldrig öppen eld utan tillsyn.

Se till att alltid ha släckutrustning nära tillhands. Vattenhinkar, vattenslang och en ordentlig brandsläckare. Se även till att ha skyddsutrustning för att skydda dig själv nära tillhands, t.ex. grova handskar och spade.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se