Gasolgrillar och tips inför valet av gasolgrill

Den gasoldrivna grillen har blivit ett hett alternativ till den klassiska kolgrillen. Det beror på de många fördelar som finns, och att det finns modeller med mängder av funktioner som kommer väl till pass för en hemmagrillare. Det är behändigt med en gasolgrill.

Gasolgrill i rostfri plåt på altan

Gasolgrillar har utvecklats enormt de senare åren. Det finns numera allt ifrån bordsvarianter för den lilla middagen till rena rama uteköken med mängder av olika finesser. Till skillnad från kolgrillen är gasolgrillen ett snabbt sätt att laga mat på, utan några längre uppvärmningstider.

Det är också ett relativt miljövänligt sätt att laga mat på och kock och gäster slipper det farliga oset från en kolgrill när maten lagas över gasolens lågor.

Egenskaper på en gasolgrill

Det finns mängder med fördelar av att välja en gasolgrill. De osar inte alls lika mycket som kolgrillen och de värms upp klart mycket snabbare. Det behövs bara ett par knapptryck för att få igång grillen.

En av de stora fördelarna med en gasolgrill är också att det är lätt att sedan reglera värmen under grilltiden. Det är bara att vrida på de vred som finns och få till den där perfekta grillytan.

Lika enkelt är det att avsluta grillsejouren. Det är bara att vrida ner vredet till noll igen och grillen svalnar snabbt.

Mindre gasolgrill i trädgård

Tillagningsalterantiv på gasolgrill

Många gasolgrillar erbjuder flera tillagningsalternativ. Det sker genom att det finns flera brännare som kan användas separat och därmed ha olika värmegrad.

På många gasolgrillar finns det också att välja mellan att steka på ett stekbord eller att använda sig av ett galler. På så sätt kan all mat lagas på en gång och köket behövs nästan inte alls.

För att sprida värmen finns ett lager av lavastenar för att sprida värmen jämnt över grillbordet. Ett hett alternativ är flamtämjare. De gör lavastenarna onödiga då de har samma effekt.

Finesser och utekök

Moderna gasolgrillar finns i allt från enklaste bordsvarianter till lyxversioner som kommer med mängder av finesser. De kan ha fem brännare eller fler, värmehyllor, förvaringsskåp, batteritändning, wokhållare och termometrar fastmonterade. Det gör dem till rena rama uteköken.

Dessa kostar givetvis en slant, men för den som verkligen lever på grillat under sommartid är det faktiskt ett billigt alternativ till att ha ett välutrustat kök.

Priset för en avancerad gasolgrill är runt fem tusen kronor och uppåt. Priset beror inte enbart på finesser, utan även på kvalitet och varumärke.

Gasolgrill med finesser

En stabil gasolgrill

En bra gasolgrill är stabil och ganska så tung. Det gör den säker då den inte ramlar ihop av stötar eller slag. Materialet består av rostfritt eller emaljerat. Den rostfria håller ofta längre om den ska stå utomhus under längre perioder.

Skador på emaljen gör att rost snabbt sprider sig. De rostfria behöver rengöras innan användning för att inte missfärgas. Rejäla handtag och frånvaro av vassa kanter gör också en bra grill.

Tänk på

En gasolgrill ska vara CE-märkt. Det garanterar att den uppfyller de krav för säkerhet som finns.

Stäng alltid huvudkranen till gasolflaskan efter varje användning och gå regelbundet igenom slangens och kopplingens skick. Gas får inte läcka ut.

Placera aldrig en gasolgrill nära brännbart material och ha en grillhandske och brandsläckare i närheten.

Tänk också på att kolla mängden gas inför grillningen. Utan gas, ingen grillkväll.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se