Flaggstång – Tips om flaggstänger

Flaggstång med svenska flaggan i villaträdgård

En flaggstång i trädgården är både vackert och funktionell. En flagga eller vimpel som vajar i vinden skapar en härlig känsla av att vara delaktig i en större gemenskap och ger karaktär åt trädgård och hus.

Dagens flaggstänger håller länge, och är näst intill underhållsfria. Det är således inte särskilt besvärligt med en flaggstång. Med en flaggstång får tomten en vacker utsmycknad och en traditionell atmosfär.

Med en flaggstång är det lätt att visa upp både glädje och sorg, delta i högtidsdagar och till och med julpynta. Det är också en ganska enkel prydnad för trädgården, som inte kräver allt för mycket jobb.

Med dagens hållbara material och enkla konstruktion håller en flaggstång länge.

Material i en flaggstång

Förr var materialet i en flaggstång nästan uteslutande en trästam som formats efter behov och önskemål. Idag är det ett ganska sällsynt material för en flaggstång, även om trä fortfarande limmas ihop för att ge en stabil stång. Dessa flaggstänger är ofta beställningsvaror.

Glasfiber och glasfiberarmering är desto vanligare. Glasfibermaterialet gör flaggstången tålig och lätt. En vanlig stång väger inte mer än en trettiofem kilo och de stänger på marknaden som är av bättre kvalitet står emot missfärgning och materialutmattning på ett mycket bra sätt.

Garantier på tio år och hållbarhet långt utöver detta är inte ovanligt. Flaggstången är vanligtvis vit till färgen och i toppen finns en droppformad knopp av silver eller guld tillverkad av mässing.

Lina och vimpel

Vimplar och flaggor fästs i den lina som går upp till toppen av flaggstången. Den är nästan alltid tillverkad av någon form av nylon. Sedan dras linan, alternativt vevas vimpeln upp så att den hamnar på rätt höjd.

Den äldre metoden är en flaggstångsknap vilken linan viras runt – men veven är numera standard. Vissa flaggstänger har hela linan gömd i själva stången. Det gör att smattret som brukar höras från en flaggstång försvinner.

Det blir också svårt att sno åt sig flaggan om flaggstången är placerad på ett utsatt ställe, då luckan till linan kan förses med ett lås.

Fundament för flaggstång

Förankringen av en flaggstång är av högsta vikt. Den ska stå mycket stadigt så att den inte kan falla ner på sin omgivning. Samtidigt ska den också vara fällbar vid behov. Med ett markfäste av typen gångjärnsfäste blir det en enkel match att både förankra och fälla stången.

Fästet ska fästas i ett betongfundament som står stabilt i marken med tre till fyra rejäla skruvar. En meters djup är att rekommendera, liksom 40 centimeters bredd. Det går också att borra i ett berg för att fästa markfästena.

Gamla u-balkar

Äldre flaggstänger monterades ofta på en u-balk. Det görs sällan numera. Om det finns en sådan på tomten och den är okej, går det att beställa en flaggstång som passar att montera på u-balken. Då slipper man byta ut hela fästet när en ny flaggstång ska monteras.

Prova inte att bara skruva rakt igenom moderna glasfiberstänger för att fästa den i u-balken. Det kan förstöra hela stången. Tala med tillverkaren eller återförsäljaren om detta innan du gör beställningen. De kan ofta lösa fästningen åt dig vid behov.

Välja höjd på en flaggstång

Flaggstänger kommer i olika höjder, och med det också olika grovlekar. Vanliga mått är 6 – 18 meter. För att få en vink om hur lång flaggstången ska vara är det bäst att utgå från det egna huset.

Tumregeln säger att en tredjedel av flaggstångens längd ska höja sig över själva huset. Det kan variera något, beroende på områdets geografi, men det brukar vara ett bra mått.

Sedan gäller det att välja flagg- och vimpelstorlek. Det ska anpassas till stångens längd. En flagga ska i regel vara en fjärdedel av stångens längd. Vimpeln blir snyggast om den är en tredjedel av längden på flaggstången.

Flaggningsregler

Det behövs sällan något bygglov för att resa en flaggstång. Enligt traditionen ska flagga användas vid röda dagar och vimpel de andra dagarna. Helst ska också flaggan enbart vaja när det är ljust ute, medan vimpeln kan vara uppe hela tiden.

Det finns inga lagar som anger detta i Sverige, men den som vill hålla sig väl med grannar och förbipasserande gör nog rätt i att följa seden någorlunda i alla fall.

Givetvis får flaggning också ske vid bemärkelsedagar och andra personliga högtider och flaggning på halv stång är ett tydligt tecken på att familjen i huset har sorg. När en sorgeflagga ska halas ska den gärna hissas ända vägen upp först, för att hissas ner ordentligt.

Det vanliga är att hissa en svensk flagga, men regionens flagga är helt okej. Även internationella flaggor får användas i Sverige. Tänk också på att flaggstången är en utmärkt plats för juldekorationer.

Sätt upp en ljusslinga, låt den vindla sig ner utmed stången och njut av en perfekt julprydnad som lyser upp i mörkret.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se