Trädgårdsutsmyckning och trädgårdstillbehör

Allt i en trädgård behöver inte vara växtlighet eller naturliga formationer av sten och grus. En stor behållning i många trädgårdar är också trädgårdsutsmyckningar i form av figuriner, konstverk och vattenkonstruktioner.

Trädgårdstillbehör och utsmyckning som skapar stämning i trädgård

Den älskade trädgårdstomten

Trädgårdstomten är den mest klassiska figurinen i de svenska trädgårdarna. De har en tendens att komma bort och åka jorden runt, men hittar alltid tillbaka till sin ursprungsplats igen.

Det finns också andra figurer som passar i trädgården. De kan vara tillverkade i sten, marmor, marmorkross, betong, trä, järn eller brons och tar sig olika uttryck såsom flamingos, människor, djur, vindmöllor och mer abstrakta skepnader.

Även krukor kan ses som trädgårdsutsmyckning. De kan vara konst i sig själva och bidra till en vacker och inbjudande entré eller agera som pelare utmed en gång.

Damm i trädgård

Fontäner och dammar

En trädgård får liv med vatten. Vatten är som ett konstverk i sig och i en damm eller i en fontän skapar vattnet en härlig harmoni i trädgården. Fontänen skapar rörelse i vattnet.

En damm ger livsmiljö i trädgården för fåglar och småkryp och kan dekoreras på en mängd olika sätt. Vackra stenar vid kanten, tjusiga fiskar under ytan och vattenväxter såsom vattengräs och näckrosor känns exotiska och vackra.

Lägg till en liten bro, och den idylliska bilden blir komplett. Fontäner och dammar, liksom de mysiga fågelbaden som lockar till fågellek, är förvånansvärt enkla att installera och kommer i mängder av olika utföranden.

Det finns alltid någon modell som passar hus och omgivning och som ger det där lilla extra till grönskan.

Paviljong för trädgård

En paviljong gör uteplatsen till en liten oas för ljumma sommarkvällar.

Paviljong

En annan underbar utsmycknad i trädgården är den idylliska paviljongen. Det är en oas i trädgården varma dagar och förlänger utekvällarna om hösten. Ett litet enkelt lusthus, öppet eller med fönster, eller några enkla vackra bågar med klängväxter och tak är två behagliga alternativ som är lätta att bygga upp.

Utsmycknader i form av blomsterbågar med rosor eller andra klängväxter ger också känslan av rum och rymd i trädgården. Paviljongen eller blomsterbågen behöver vare sig vara stor och spektakulär eller särskilt dyr för att bli ett effektfullt inslag i trädgården.

Gör funktionella saker till konst

Avskärmande väggar och avdelare för olika delar i trädgården kan vara konstverk i sig. Det kan även grindar, staket och skärmväggar kan smyckas och ge konstfulla uttryck i en trädgård.

Förankringen i marken är viktig när det kommer till sådana produkter. Detsamma gäller ljussättningen. Ljuset i sig gör sitt till för att skapa en stämningsfull trädgård, men även belysningsarmaturerna kan vara konstfulla och designade för att synas och avnjutas.

Trädgårdsutsmyckning med en liten staty

Välja utsmyckning

Det finns mycket att välja på vad gäller trädgårdskonst. Välj gärna ett tema eller en stil som passar hus och trädgård – och den egna smaken förstås.

Tänk också på att ofta är några få välplacerade föremål vackrare och mer effektfulla än mängder med skulpturer här och där. Välj med omsorg.

Både varuhus och konstnärer i det lilla erbjuder skulpturer för trädgården. Antingen placeras de ut som de är på en plan yta, eller så byggs ett mer stadigt fundament som piedestal åt skulpturen.

I vissa fall finns det färdiga fundament att köpa till, men det är också möjligt att skapa en själv med hjälp av betong och armering.

Välj alltid en skulptur som är avsedd för utomhusbruk. En skulptur som spricker av frostnätter eller som förlorar sin fräschör av regn blir snabbt en trist figur.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se