I den här artikeln får du utförlig information med förklarande fotografier och gör det själv instruktioner om hur du bygger en trädgårdsbro.
Om du är en inbiten trädgårdsodlare och vill sätta en personlig prägel på din tomt kan en trädgårdsbro vara en ide. Att anlägga en trädgårdsbro är dock ett av de arbeten som inte alla husägare har naturliga förutsättningar att göra på sin tomt.
Visserligen är det inte helt nödvändigt med en porlande bäck på ägorna du kan till exempel ge vision av ett vattendrag med lämpliga växter kring ett dike men tomten bör vara rejält tilltagen för att bron ska komma till sin rätt. I rätt miljö ger dock bron trädgården ett avsevärt “lyft” och för tankarna till svunna tider.
Om ett vattendrag korsar tomten måste man som regel av praktiska skäl göra en övergång. Det räcker naturligtvis med ett par rejäla och impregnerade plankor som ligger stadigt. Då går det lätt att ta sig över även med en skottkärra, om det skulle behövas.
En bro i trädgården ger dig naturligtvis samma praktiska möjligheter, men en vackert konstruerad bro kan också skapa romantisk stämning och ge ett visst idylliskt, kanske rent av ett exotiskt intryck. Om du saknar vattendrag, men ändå vill ha bron, kan du exempelvis placera den över ett stenparti eller ett torrlagt dike.
Väljer du sedan att kamouflera “fuskbygget” med lämpliga växter till exempel kabbeleka, gräs och vass av skilda slag och effektbelysning, kan du få en spännande och naturtrogen miljö.
Du kan naturligtvis också välja att själv anlägga en damm eller vattendrag innan du bygger bron, men det är ett helt annat kapitel. Oavsett var du tänker placera bron och hur den ser ut är det viktigt att konstruktionen är stadig. Det är obehagligt och kan dessutom vara farligt att använda en bro som är rankig eller ligger ostadigt på brofästena.
Vi har i vårt exempel valt att låta en snickare limma de välvda balkar som bildar stommen till bron. Om du har en väl utrustad verkstad med bland annat flera rejäla limknektar, och är road av snickeriarbeten, kan du naturligtvis även göra detta moment själv. Ska du däremot investera i alla de verktyg du behöver för att göra balkarna blir det mycket dyrare än att beställa dem.
“Våra” gångbrädor är gjorda av rundvirke som ger karaktär åt bron. Om du regelbundet måste kunna köra en skottkärra eller andra redskap över bron bör du, för att undvika onödig irritation, byta ut rundvirket och istället använda ohyvlade eller till och med hyvlade brädor av 30 – 35 millimeters tjocklek.
Om du gjuter rejäla brofästen i betong kan du förankra bron på ett betryggande sätt. Eftersom den gjutna plattan inte ligger “fastlåst” på frostfritt djup kan bron röra sig något på höjden, allt beroende på temperaturen i den fuktiga jorden. Detta innebär att risken för frostskador på själva bron är mycket små.
En näckrosdamm med plastfoliebotten
En svagt välvd, idyllisk bro är ett klassiskt “smycke” i en trädgård. Tyvärr är det emellertid få förunnat att ge den en speciell karaktär med en naturlig vattenspegel. Å andra sidan är det lättare och billigare än man kanske tror att ordna en konstgjord damm, till exempel en i vilken man kan odla några näckrosor i.
Sedan dammen schaktats ur täcker man med kraftig plastfolie och lägger en blandning av jord och torv i botten. Dammen behöver inte göras större än att man orkar gräva ur den för hand. Men den bör på något ställe ha cirka 50 – 80 centimeters djup.
Plantorna levereras i nätkorgar som sänks ner i vattnet. Enda bekymret kan kanske vara näckrosornas övervintring, men kan man bara täcka över dem med löv eller förvara dem i en fuktig källare över vintern, är det liten risk för att man bara får njuta av dem i en säsong.
Planering
1. Bestäm brons placering i trädgården.
2. Mät brons längd och beställ de välvda bjälkarna hos en snickare (du kan naturligtvis också göra dem själv).
3. Köp hem resten av virket.
4. Kontrollera att du har alla verktyg hemma.
5. Avtala ev tid med en hantlangare som kan hjälpa dig att lyfta och hålla vid monteringen.
6. Gör de förberedande arbetena när du har fått hem brobjälkarna.
7. Gjut brofästet.
8. Montera bron på plats.
Denna trädgårdsbro är bara ett exempel på hur en bro kan utformas. Om man t ex kan förutse att bron kommer att användas mycket till transporter, är det kanske mer praktiskt att istället för runda gångbrädor välja “vanliga” brädor. Alla måttenheter är i millimeter och tum.
Verktyg och material du behöver när du ska bygga en trädgårdsbro:
Verktyg:
1. Tumstock 2. Penna 3. Vinkelhake 4. Fogsvans 5. Borrmaskin 6. Borrstål för trä samt coromantborr 7. Pensel 8. Hammare 9. Spade 10. Vattenpass 11. Skruvmejsel 12. Försänkare för trä 13. Smygvinkel 14. Geringslåda 15. Geringssåg, ev 16. Murslev 17. Hink eller murbruksbalja 18. Cirkelsåg, ev. Sågbock.
Material:
2″ x 2″ hyvlat virke till handledare. 15″ x 2″ hyvlat virke till räckesståndare. 33 st o 3″ rundvirke till gångbanan. 2 st 3″ x 3″ böjda, limmade bjälkar. Förzinkad träskruv 12 mm. Rak träbit att jämna betongen med. Asfalt, Förzinkad dyckert, Ohyvlat virke till gjutformen, Betongbruk, Armeringskorg, 4 st förstärkta vinkelbeslag, Plugg, Skruv (till vinkelbeslagen), Förzinkad ankarspik (till bjälkarna), 125 x 4,3 mm förzinkad spik, Grus.
Förberedande arbeten
1. Mät upp och såga till rätt längd för räckesståndarna. Använd sedan vinkelhaken och mät ut och markera vinkeln för handledaren på ståndarnas övre del.
2. Använd fogsvansen och såga i markeringen. Lägg räckesståndaren på t ex sågbocken och håll med stadigt grepp, så att sågytan blir helt rak.
3. Lägg den böjda bjälken stadigt, mät ut och markera med pennan var räckesståndarna ska fästas. Markera borrhålen på den andra bjälken exakt likadant.
4. Med borrhålsmarkeringarna på bjälkarna som utgångspunkt gör du även markeringar på räckesståndarna. Se till att borrhålen kommer mitt i brädan.
5. Förborra sedan samtliga markeringar i både räckesståndare och bjälkar. För bästa resultat är det viktigt att du borrar helt rakt.
6. Skruva fast räckesståndarna med 12 mm förzinkad träskruv. Momentet underlättas betydligt om du har en hantlangare som håller emot på bjälken.
7. För att skydda brobjälkarna mot inträngande fukt från betongarmeringen, ska du stryka bjälkarnas kontaktytor med asfalt. Låt torka.
8. Mät upp och såga till samtliga gångbrädor. Markera och förborra därefter samtliga skruvfästen, så går själva monteringen snabbare.
9. Gör även i ordning handledarna innan bromonteringen. Sätt ihop två 2″ x 2″ hyvlade brädor med förzinkad dyckert, som bilden visar.
10. Om du har tillgång till en cirkelsåg kan du få handledarna i ett stycke genom att såga ut ett L med samma dimension ur en fyrkantsbräda.
Brofästena
1. Bestäm brons exakta läge och gräv för brofästena. Hålet behöver som regel inte vara djupare än 30 40 cm, men i vissa jordar bör du bottna med grus.
2. Använd två brädor som gjutform. Tryck ner dem längs hålets långsidor. Kolla med vattenpass att brädorna sitter rakt och i nivå med varandra.
3. Blanda till betong enligt bruksanvisningen på paketet. Fyll hålet till knappt hälften med blandningen och jämna till ytan.
4. För att minska risken för sprickbildning i betongfundamentet bör du armera betongen. Detta gör du enklast med den här typen av armeringskorg.
5. Lägg ner armeringskorgen i betongblandningen utan att trycka. Se till att korgen ligger helt rak och innanför formbrädornas kortsidor.
6. Sätt en brädbit i varje kortände som stopp för betongen innan du fyller hålet med bruk ända upp till gjutformens kanter.
7. Använd en rak träbit och jämna till ytan, så att den blir helt slät. Nu ska betongen bränna, d v s torka, i 2-3 dygn innan formbrädorna kan tas bort.
8. Mät ut exakt var vinkelbeslagen ska skruvas fast i fundamenten. Kontrollera att måtten stämmer överens med det andra fästet. Markera för borrhålen med pennan.
9. Använd borrmaskin med ett hårdmetallborr s k coromantborr och borra samtliga hål för vinkelbeslagens fästen. Plugga därefter hålen.
10. Använd en skruvmejsel och skruva fast vinkelbeslagen i brofästena så att de sitter stadigt. Nu är brofästet helt klart och bron kan monteras.
Montera trädgårdsbron
1. Ställ de böjda bjälkarna på plats. Låt din medhjälpare hålla emot medan du spikar fast stommarna med förzinkad ankarspik.
2. Det ar viktigt att bron står helt rak innan du går vidare i arbetet. Kontrollera därför med vattenpasset på flera ställen och gör ev justeringar.
3. Använd 125 x 4,3 mm förzinkad spik och spika fast samtliga gångbrädor i de förborrade hålen. Börja vid det ena brofästet och fyll på i hela brons längd.
4. Lägg handledaren löst på räckesståndarna mitt på bron. Markera sågmarkeringen med vinkelhake och penna. Såga till denna del av handledaren.
5. Lät din medhjälpare hålla handleda stadigt på plats medan du förborrar genom både handledare och räckesståndare.
6. Använd en försänkare för trä och försänk skruvhålen. Det ger ett finare intryck samtidigt som risken att man river sig på skallarna blir mindre.
7. Skruva fast den mittersta handledaren i räckesståndarna. Använd en skruvmejsel som passar i skruvspåret, så att idragningen blir snygg.
8. Mät noga ut sågmarkeringen för övriga handledare med hjälp av en smygvinkel. Gör en korrekt sågmarkering med pennan.
9. Använd geringslådan och såga till resten av handledarna. Har du tillgång till en geringssåg bör du naturligtvis helst använda den.
10. Markera, förborra och försänk samtliga hål. Skruva därefter fast resten av handledarna på bron. Sedan är bron färdig att invigas.
Relaterade artiklar:
Bygg ett staket med spjälor
Om du ska bygga ett nytt staket uppfyller det traditionella staketet med spjälor många av de fordringar du kan ställa på en inhägnad.…
Staket – Olika typer av inhägnader till huset
Människan har i alla tider gjort tydliga tomtgränsmarkeringar. Från 1500-talets mitt har dessa hägnader allmänt kallats staket. Staket…
Grindar
Grindar hade mycket större betydelse förr än vad den har numera. För att skydda odlingslotterna från betande kreatur styrdes både…
Bygg en grind med snedsträva
I den här artikeln får du information och tips hur du bygger en grind till staketet med förklarande bilder och steg för steg…
Grindstolpar
Grindstolpar är många gånger mycket personligt utformade. De är som regel också betydligt större och kraftigare än hägnadens…
Öppna för en grind
En hägnad till tomten är nästan alltid planerad efter husets entré. Därför finns också de flesta grindar framför gången som leder…