Dammar och fontäner – Ger atmosfär och känsla

Vatten är ett livets elixir och ger atmosfär och känsla åt trädgården. I en trädgård som inte har närhet till vare sig å, sjö eller hav kan en vattenspegel eller porlande vatten skapas för hand. En damm och/eller en fontän ger liv och lust.

Damm med fontän i trädgård

Samtidigt ges plats för lite annorlunda och intressanta växter som tarvar mycket vatten vid sidan av vattenoasen. Det ger en exotisk känsla till den svenska trädgården. Vatten ger ro och frid i själen.

Vatten ger mervärde

Att anlägga en damm eller installera en fontän är för många en rogivande insats i trädgården. Med porlande vatten eller en vattenspegel att vila ögonen på blir trädgården än mer behaglig. Det är inte bara vi människor som njuter av vattnet.

Mängder med djur dras till vattenspeglar och fontäner – grodor, mängder med olika fåglar och spännande smådjur kan få ett vattenhål eller till och med en livsplats i din trädgård när livets vatten läggs till.

Bygga en damm

Det är enklare än vad många tror att bygga en damm. Vad som behövs är en grop i valfri storlek, och en skyddsduk som grund. På det läggs en folieduk. Det krävs en del pyssel för att gör dammen på ett korrekt sätt, men tålamod lönar sig. Det går också att köpa sig en dammskål som inpassas i marken.

Runt kanterna sätts stenar, växter och sand så att en fin kant skapas. Dammskålen är ett enkelt, men något dyrare alternativ som håller länge.

Vacker damm i trädgård

Planera en damm

Placeringen av dammen är viktig. För att få en damm som verkligen avnjuts får den gärna ligga ganska centralt i trädgården. Solljuset får växter och djur som hör dammen till att trivas. Minst sex timmars solljus om dagen är en bra tumregel.

Planera läge efter vad du önskar ha i dammen. Lägg inte heller dammen under eller precis intill stora träd. Löven trillar lätt ner i dammen och orsakar en hel del besvär. Rötterna förstör gärna botten och löven får dammen att växa igen.

Installera en fontän

Det är nästan lika enkelt att installera en fontän som det är att bygga en damm. En valfri modell placeras ut i dammen eller på en annan plats. Vattenledningar måste installeras och dessutom behövs en pump för att trycka upp vattnet genom och upp ur fundamentet.

För att driva pumpen behövs en elanslutning. I en damm kan vattnet lätt gå ut i dammen igen för att på så sätt skapa rotation. Det är också mycket vackert att ha en fristående fontän. Då behövs en modell där vattnet led tillbaka till systemet igen för återvinning.

Fontäner kommer i mängder med varianter och modeller. Det är bara att välja och vraka. En fontän ska gärna tömmas helt på vatten innan vintern, så att inte vattnet spränger sönder själva fontänen. Även vattenledningen till själva fontänen ska tömmas.

Dekorationer

När dammen är klar är det dags att inreda den inklusive området runt. Stenar, gräs, vattenväxter och sjösten placeras så att ett vackert ekosystem som sjuder av liv skapas. Dammbelysning, kantstenar och fiskar kan också läggas till.

Broar och kanske en bänk vid sidan av dammen ger plats för ro och frid. Det finns nästan ingen gräns på vad som kan läggas till. Allt som placeras i och runt dammen behöver också ses efter och vårdas efter det behov som finns.

Djur

Djur i en damm är också djur som måste tas om hand. De behöver mat och skydd mot faror. Tänk på att dammen kan frysa under vintern. Då kan inte fiskarna överleva.

Antingen måste vattnet hålla en temperatur som är okej genom en doppvärmare, röras runt så att dammen inte bottenfryser, eller så tas helt enkelt fiskarna in i det varmare inomhusklimatet för vintern.

En damm som ska innehålla fiskar ska gärna hålla ett djup om minst 60 till 80 cm.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se