Trädgårdsbevattning – Bevattning i stort och smått

Vattnar med strålpistil i trädgård

Under sommarhalvåret är det inte alls ovanligt att det råder vattenbrist i våra trädgårdar. Det gör att trädgårdsinnehavare själva behöver bistå med vattenspridning för att hålla växter och gräsmattor sunda och pigga. För att kunna vattna ordentligt krävs en del redskap.

Bevattning är a och o för att få en grönskande trädgård. Utan vatten klarar sig inte växterna länge, utan växer i bästa fall dåligt. I värsta fall dör de helt av och blir gula.

Att bevattna trädgårdar och gräsmattor är därför mycket tacksamt. Det går att göra för hand med hjälp av kanna eller vattenslang och munstycke, alternativt med en vattenspridaren.

I den här artikeln tar vi upp de grundredskap som behövs för att vattna i trädgården – kannor, slangar, munstycken och slanghållare. Vattenspridare tar vi upp i en helt egen artikel, då det finns så många alternativ och modeller att välja mellan.

Kannor

De hederliga kannorna är för många det trevligaste och det lättaste alternativet för att hålla trädgårdens alla rabatter vackra och gröna. Det finns både kannor i plast och i plåt och i alla möjliga storlekar.

För att riktigt nå alla de växter som behöver bevattnas är det bra att välja kannor med en lång pip för bästa räckvidd. En kanna ska också vara greppvänlig och stabil.

Plastkannorna är ofta lättare i vikt, vilket är att föredra om kannan är stor. Satsa på en större och en lite mindre kanna med varsin avtagbar stril, så täcks de flesta bevattningsbehov.

Slangvinda med slang och strålpistol

Slangar

Det finns mängder av olika modeller av vattenslangar på marknaden. Vissa är mycket enkla och därmed billiga. De håller dock inte så länge, inte minst för att materialet i dem är skört och att de inte är armerade. De håller sällan vare sig för vanligt slitage, temperaturväxlingar eller vattentrycket i sig.

En rekommendation är att kosta på sig en vattenslang av gott material och som är armerad. Den håller för temperaturväxlingar och stötar och slag. Dessutom viker den sig inte lika lätt.

Munstycke

Munstycket är viktigt för bevattningen. Det finns allt från enkla munstycken som vrids till rätt typ av stråle till sprut- och strålpistoler och vattensprinklers. Med en stavvattensprinkler blir räckvidden längre än med ett vanligt vattenmunstycke. För att komma ner i djupet av myllan kan en rotvattnare vara behändig. Rotvattnaren sticks ner i marken.

Slanghållare

För att förvara slangen utomhus under sommarhalvåret är det enkelt att sätta upp en slanghållare på en yttervägg. Den är enkel i konstruktionen och hållbar. Slangvindor är behändiga i vissa fall, och det finns mer eller mindre avancerade varianter av slangvindor.

De vanligaste är rundformade och är försedda med en vev som gör det lätt att veva in slangen efter användning. Mer avancerade alternativ “gömmer” slangen i en låda och har en automatisk tillbakaspolning. Då behövs inte veven alls.

Ett alternativ är att ha en slangvagn. Det är en slangvinda på hjul som kan tas med ut i trädgården.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se