I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur arbetar när man ska borra i trä med handborr eller borrmaskin.
Antingen man bor i ett småhus eller i en lägenhet måste man då och då borra ett hål. Man kan behöva borra för att få en stadig upphängning av en tung tavla eller ett väggur, men också för att till exempel dölja en kabel eller rördragning genom en vägg.
Det är inte mycket svårare att borra än att slå i en spik eller kapa en list, men borrandet kan kräva lite större precision. Det är också därför verktygslådan, till skillnad från de flesta andra verktyg, ofta innehåller ett par tre olika handborrar och en borrmaskin. Till verkligt avancerade borrningsarbeten kan du behöva speciella maskiner och i varje fall stativ. Här tar vi emellertid endast upp exempel på hur man borrar för hand.
En borrutrustning med dragspelseffekt
Om man ska använda handborrmaskinen, borrsvängen, drillborren eller någon ännu enklare utrustning beror alltid på vad som ska borras. Borrhålets diameter, materialet och möjligheten att komma åt är helt avgörande.
Det är inget som säger att du behöver mer än ett el ler ett par av de exempel som finns med i verktygsförteckningen, vilken alltså är mycket flexibel. Detta gäller inte minst sortimentet borrstål. Detta är mycket stort och du gör klokt i att skaffa dig ett par utrustningar för trä respektive metall och eventuellt andra material.
Det kan vara praktiskt att skaffa borrsatser som ligger i fodral, vilka skyddar skären. Ett borrställ med märkta fack för olika dimensioner är också praktiskt. Man kan fråga sig vad filar, raspar och slippapper har med borrar att göra, men svaret är enkelt. Det kan vara nödvändigt att rensa borrhålet från grader och spån och kanske även jämna till borrhålets kanter.
När du borrar på fri hand är det mycket viktigt att du kan förankra lösa arbetsstycken väl. Har du inte tillgång till en hyvelbänk kan du göra det med hjälp av en eller ett par tvingar. Se alltid till att du inte riskerar att borra genom arbetsstycket ner i underlaget, till exempel en bordsskiva, som då kan få skador som är mycket svåra att reparera.
När man arbetar med helt handdrivna verktyg är risken för skador av till exempel kringflygande spån ytterst liten. När man däremot använder borrmaskiner, och särskilt när man borrar i metall, är det klokt att alltid använda skyddsglasögon.
Varning
Borra aldrig i t ex en vägg, ett tak eller golv utan att du är helt säker på att inte skada en dold elkabel eller ett rör. Det finns detektorer som varnar. Borra aldrig så länge att friktionsvärmen överhettar borrstålet. Då förlorar detta snabbt sin skärpa. Använd alltid skyddsglasögon när du borrar i hårda träslag och i metall och på höga varvtal.
Tips!
För trä bör du alltid använda träborr och borra med lågt varv för att friktionsvärmen inte ska skada borrstålets skärpa. Spiralborr flisar inte kanterna som platt träborr, men den senare är snabbare. För stål, metall och plast är snabbstålborrar bäst. Kolstål och molybden håller bara för ett fåtal hål. När du ska borra i betong och murbruk bör du välja borr med hårdmetallspets och använda slagborrmaskin på lågvarv.
Verktyg du behöver när du ska borra i trä:
Verktyg:
1. Borrskaft eller s k drillborr 2. Borrsväng 3. Vrickborr 4. Montörborr 5. Hålborr 6. Körnare 7. Borrstopp 8. Hammare 9. Raspar och filar 10. ev Stämjärn 11. Tvingar 12. Centrumborr 13. Ställbar träborr 14. Cylinderborr 15. Träspiralborr 16. Träborr 17. Litet runt träborrstål 18. Borrmaskin.
För markering
1.För att få t.ex. småskruv att fästa kan du med en liten borr ta upp den ytliga förmarkering som behövs.
2. I hårda träslag och i metall bör du alltid förmarkera med körnare. Använd helst en med fyrkantig spets, som styr exakt.
Bestäm borrdjup
Saknar du borrstoppare kan du ändå borra till enhetligt djup med hjälp av en genomborrad träkloss, kapad i önskad längd.
Skruvfästen och ledningar
1. En vrickborr med enkel spiral och matarskruv är den verkliga hushållsborren i miniformat oundgänglig för skruvfästen.
2. En montörborr är praktisk när du ska dra tunn ledningstråd. Genom ett hål ovanför matarskruven dras kabeltråden med.
3. I hörn och på andra trånga ställen har du stor nytta av s k hålborr i borrmaskinen. Fästet är cylindriskt och lätt fjädrande.
Genomgående hål
1. En spiralborr i en borrsväng ger alltid gott grepp. Håll borren rakt, så att hålet går vinkelrätt in i träet.
2. Vid genomgående borrning, bryt när matar skruven går igenom och borra från motsatt håll, så slipper du fläkskador.
3. Kan du inte komma åt att borra från andra sidan måste du, för att undvika fläkning, borra ytterst försiktigt mot slutet.
Valfri hålstorlek
1. Med s k centrumborrar, d v s platta träborrar med förskär i en borrmaskin kan du välja borrdiameter mellan 6 och 40 mm.
2. Väljer du däremot en ställbar träborr med kuggkrans och mikrometerskala arbetar du säkrare med borrsväng.
Tapphål
Vid förborrning av t ex mindre tapphål kan borrskaftet vara praktiskt. Borra hål för hål och hugg sedan rent med stämjärn.
Sneda hål
1. Sneda hål kan borras med en mall som stöd. Spika fast mallen provisoriskt och borra lodrätt mot träet ett par mm.
2. Vrid därefter borret mycket sakta och lägg försiktigt an mot mallen. Borra till önskat djup.
Hål i skivor
Stora eller osymmetriska hål i byggskivor kan du borra upp hål för hål efter kontur och sedan slipa rent med halvrund fil.
Halv cirkelhål
1. För att kunna borra halvcirkelformade hål i en ytterkant krävs två arbetsstycken, som fixeras mot varandra med tvingar.
2. Borra med t ex cylinderborr genom arbetsstyckena och ner i en underliggande bräda det senare för att undvika fläkning.
Plåt och trä
Ska du borra genom både metall och trä måste du välja borrstål och arbetshastighet efter det hårdare materialet.