Den enhjuliga kärra som vi kallar skottkärra och som består av ett lastkärl vilket vilar på två längsgående skalmar är i många avseenden en genial uppfinning. Under förutsättning att den är rätt konstruerad är den välbalanserad enkel att lasta och lika lätt att tippa. Även tungt lastad är den enkel att köra.
Om underlaget är fast behöver den inte bredare väg än en smal stig. Men alla skottkärror passar inte för alla transporter. Det är bland annat därför man allt oftare skiljer mellan trädgårdskärror, byggkärror och allround eller lantbrukskärror.
Även om de flesta skottkärror ser snarlika ut finns det åtskilligt som skiljer dem åt och för att man ska bli riktigt nöjd med den skottkärran man väljer är det viktigt att ta hänsyn till dessa skillnader inför valet.
Först och främst bör man göra klart för sig vad skottkärran främst kommer att användas till och hur marken som den ska köras på är beskaffad.
Ska man t.ex. i stort sett bara lasta kärran med löv, gräsklipp och annat lättare trädgårdsavfall finns det sällan anledning att skaffa en tung och kanske även tungkörd byggkärra.
Du kanske till och med klarar dig utmärkt med en plastkorg på hjul, en enkel lövsläpa av nylonväv eller en mindre tvåhjulig kärra med bygelhandtag (sk. dramaten vagn eller dramatenväska). En sådan drar man också lätt efter sig, varför den också kan användas som vanlig transportkärra till kvartersbutiken.
Har du en trädgård med mjuka eller ojämna transportvägar bör du i första hand välja en kärra med så breda luftgummihjul som möjligt, t ex 8 cm, kullagrat eller med glidlager av nylon. Smalare hjul och massiva gummiringar rullar trögt och skakigt på sådan mark.
Krav att ställa inför valet av skottkärra
Eftersom skottkärran är småhusägarens verkliga laståsna är det viktigaste kravet inför valet av skottkärra, att den ska vara väl balanserad och därmed lätt att köra. Men kärran ska också ha ett rymligt tråg, så man slipper att köra många gånger. Den ska också vara så hållbar att den tål att lastas med jord och tunga, vassa stenar.
Tillverkarna av skottkärror är inte särskilt många i Sverige och räknar man bort de enklaste korgkärrorna finns det inte så många olika typer av kärror. Variationerna i trågstorlek, hjuldimension och upphängningskonstruktion gör dock ändå sortimentet och urvalet större.
Välj en välbalanserad skottkärra
Balanseringen har med hjulets placering att göra. Sitter hjulet exakt under den lastade kärrans tyngdpunkt blir den mycket lätt att lyfta, men samtidigt så obalanserad att den lätt tippar över. Därför är det bättre om hjulet placeras så att tyngdpunkten ligger mer mellan hjulet och handtagen.
Då får man visserligen själv lyfta en del av tyngden, men kan köra betydligt stadigare. Dessutom får man större frihet att själv bestämma om man vill köra lätt och lite vingligt eller tyngre och stadigare med lasten.
Tänk på skottkärrans vikt
Skottkärrans egen vikt och storlek har givetvis också betydelse för förmågan att hantera den. Plasttråg är givetvis lättare än de som är tillverkade av plåt, men plasten har inte samma formfasthet och slagstyrka som plåten även om det finns robusta och bra skottkärror av plast.
De minsta trädgårdskärrorna väger strax över 10 kilo medan de stora byggkärrorna kommer upp i över 30 kilo. Skillnaden ligger mest i plåttjockleken, som varierar från 1 till 2 mm, men också i förstärkning och stativ.
Utformning och lastkapacitet
Plåten kan vara målad, ugnslackerad eller galvaniserad. Den senare klarar slitaget av t ex grus och sten bäst. En stor fördel är också att tråget är vattentätt. Man ska ju även kunna lasta vatten och våt betong.
Trågen är i regel helpressade och är inte trågen förstärkta med 30 mm rundjärn är de försedda med kraftiga vinkeljärn. Rörstativ är lika vanliga som de mera konventionella av järnprofiler med trähandtag.
Lastkapaciteten anges oftast i rågat litermått. En allroundkärra kan t ex rymma 120 liter rågat mått, vilket motsvarar ungefär 80 liter struket mått och en lastvikt på ca 100 kilo.
Skottkärrans hjul
Hjuldimensionerna varierar och kan vara lite svåra att tolka. Är hjulet t ex märkt 12″x4″, 2 lag betyder detta att hjulets diameter är 12tum, dvs. ca 30cm, att fälgen är 4 tum, dvs. ca 10 cm och att däcket är uppbyggt av två lager.
De flesta skottkärrehjul är numera av gummi och pumpas upp på samma sätt som ett bildäck. Massiva hjul är billigare, men har en tendens att gräva ner sig och är därför tungkörda. Lösa hjul finns att köpa.
5 olika typer av skottkärror
1. Trädgårdskärran är så pass rymlig -110 liter rågat – att den kan användas även till anläggningsarbeten och liknande, och den är ändå inte bredare än 660 mm. Hjulet är hela 16″ och försett med glidlager.
2. För enklare transporter i trädgården är den lätta, 2-hjuliga kärran ofta att föredra för trädgårdsarbeten.
3. Även allroundkärran (även kallas klassisk skottkärra) är lämplig för trånga passager. Den har också stora hjul, som kan vara glid- eller kullagrade. Skottkärran är punktsvetsad och ugnslackerad med trågkanten förstärkt av vinkeljärn. Lägg märke till tvärstaget mellan benen.
4. Detta stöd har även den helpressade och rundjärnsförstärkta, traditionella byggkärran.
5. Den djupare byggkärran (även kallad murbrukskärra eller betongkärra) har bygelben. Den senare är egentligen en specialkärra för transport av betong och murbruk. Båda finns med glid eller kullager.
Tips inför valet
Skottkärror säljs ofta i byggsatser som du själv ska montera ihop. Köp aldrig en skottkärra som är så bred att du inte kan köra den genom en öppen dörr.
Tänk på att bl.a. dörrar till hobbyväxthus kan ha mindre bredd än normalt. Om skottkärran har en stång mellan sidostagen står den stadigt på slätt underlag, men ostadigt på ojämn mark. Kärror med nylonlagrade hjul är billigare än kullagrade, men mindre hållbara. Kullager kan också bytas.
Om du regelbundet spolar ren skottkärran och vinterförvarar den lätt insmord med olja förlängs dess livstid med många år.