Redskap för gräsmattan – Det här behöver du

Basredskapen som behövs för att sköta en gräsmatta är dels handredskap som trädgårdsspade, kratta, räfsa och korg för uppsamling, dels hjälpmedel för att klippa och gödsla gräset. Vill man vertikalskära och toppdressa behövs särskilda redskap för detta.

Kortversion

Verktyg och redskap för gräsmattans hälsa

  • Grundläggande redskap: Verktyg för daglig skötsel som gräsklippare, trimmers, och gödselspridare, är nödvändiga för att upprätthålla en frisk och välskött gräsmatta.
  • Specialverktyg: För specifika underhållsuppgifter som vertikalskärning och luftning, vilket är viktigt för att bekämpa filtbildning och främja en sund grästillväxt.
  • Kostnadseffektivitet: När det gäller dyrare specialverktyg kan det vara mer kostnadseffektivt att hyra dem för sällan förekommande uppgifter, istället för att köpa.

VISA MER

Artikeln uppdaterad: 2024-02-23

Redskap för gräsmattan

Om man samlar upp gräsklippet finns behållare att kompostera i och såll att sikta dressgods genom. Kanske också en kärra, om korgen blir för tung. Några av redskapen finns för motordrift, som gräsklippare och vertikalskärare.

Skottkärra med gräs

När gräsmattan anläggs kan det underlätta med en jordfräs. Skottkärra och skyffel att ösa jord med behövs dessutom samt en vält att trycka till med. Nätvält (gallervält) är bäst. Redskap som man enklast och billigast kan hyra är jordfräs, vertikalskärare och nätvält.

För grässådd finns såmaskin, också att hyra eller låna. Om man är osäker på att gödsla för hand finns särskilda gödselspridare.

Redskap

Korg för gräs
Korg av vidjor

Bärmatta
En bärmatta ersätter korgen

Krokar för upphängning av redskap
Krokar för upphängning av redskap

Skottkärra
Skottkärra

Trädårdsspade
Trädgårdsspade med tvär egg

Vertikalskärare
Vertikalskärare

Ståltrådsräfsa
Ståltrådsräfsa

Skyffel
Skyffel

Kantskärare
Kantskärare

Kratta
Kratta

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se