Vitklöver i gräsmattan – Värt att veta om klöver

Vitklövern är inget gräs men den trivs ihop med gräs och kan också bilda en tät, självständig matta. Eftersom vitklöver har ringa krav på jorden den växer i, tål torka och trivs under de flesta förhållanden kan det ibland finnas skäl för att antingen blanda in vitklöver redan när gräsmattan sås eller att så en ren vitklövermatta.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kortversion

Fördelarna med vitklöver i din gräsmatta

  • Fördelar med Vitklöver: Förbättrar gräsmattans tålighet mot torka och berikar den biologiska mångfalden genom att locka till sig pollinerare.
  • Estetik och Funktion: Vitklöver ger en tät och grön matta som är estetiskt tilltalande och minskar behovet av gödsel.
  • Överväganden: Viktigt att överväga är klöverns snabba spridning och potentialen för bistick.
  • Integration: Klöver kan integreras genom att välja en gräsfröblandning som inkluderar vitklöver eller genom att så klöverfrön i en befintlig gräsmatta.

VISA MER

Artikeln uppdaterad: 2024-02-23

Vitklöver i gräsmatta

Ibland kommer vitklövern objuden, genom fåglarnas försorg, och bildar öar även i den finaste matta. När vitklövern blommar, och det gör den länge under sommaren, liknar det mer en blomsteräng än gräsmatta.

Men, stämning ger den, med dofter och surr från humlor och bin. Att sedan bin inte tycker om att trampas på glöms tyvärr ofta av glada barfotabarn.

Detta med blommor istället för grönt och bisticksrisk gör att vitklövern i mattan eller som matta diskuteras. Ett är säkert: det var vanligare förr med vitklöver.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se