Lappa och laga en gräsmatta – Så gör du

För att reparera och ersätta döda fläckar i mattan med nytt gräs kan man antingen “hjälpså” eller laga med bitar av färdig gräsmatta.

Kortversion

Reparation av gräsmattan: Sådd och lappning

  • Sådd för Reparation: Räfsa bort dött material, byt ut jorden till en decimeters djup, och så med samma grässlag. Mylla ned fröet och håll jorden fuktig.
  • Lappning: Ta bort ett decimetertjockt skikt av ytjord över skadade områden, ersätt med ny jord och lägg i en passande grästorv från gräsmattans utkant. Trampa till och vattna ordentligt.

VISA MER

Artikeln uppdaterad: 2024-02-20

Fläckig gräsmatta med grönt gräs och bruna, döda områden som tyder på möjlig svampsjukdom eller torkskador.

Att reparera gräsmattan genom sådd går till så att man först räfsar bort allt dött material och helst också byter jord ned till cirka en decimeters djup. Därefter sås gräsfröet, helst med samma grässlag som när mattan anlades.

Det är viktigt att välja ett gräsfrö som är anpassat för din regions klimat och jordtyp för att säkerställa optimal tillväxt och hållbarhet.

Fröet myllas och sist trycker man till jorden med en kratta uppifrån. För att fröet skall gro och plantan växa krävs att jorden hela tiden hålls fuktig, med vattning om det inte regnar.

Ett tips är att använda en fin sprej för vattning, för att undvika att fröna sköljs bort eller klumpas ihop, vilket kan hindra en jämn groning.

Det snabbaste och säkraste sättet att laga fläckar i gräsmattan är att operera in ny gräsmatta, som den tecknade serien visar.

Att använda en bit av färdiga gräsmattor för lagning är särskilt effektivt i områden där snabb etablering är nödvändig eller där erosion kan vara ett problem.

Laga med sådd:

laga-med-sadd1

Med krattan gör man en såbädd där gräsmattan är skadad. Först räfsar man bort allt som är sjukt och dött.

laga-med-sadd2

Gräsfrö sås i och myllas ned. Se bara till att såbädden hålls fuktig, också på djupet, tills gräset har kommit upp.

 

 

Reparera med lappning:

Illustration av en spade som gräver upp en skadad del av gräsmatta för borttagning och återställning.

Ett decimetertjockt skikt av ytjorden tas bort inom en fyrkant som täcker skadan i gräsmattan.

laga-med-lappning2

I utkanten av gräsmattan, där det inte märks för mycket, tar man med spade upp en cirka 5 cm tjock grästorv avsedd att passa i den redan uppgrävda fyrkanten. Gör inte torvorna för stora, så att de blir svåra att hantera.

laga-med-lappning3

Fyll först på ny jord till lagom höjd, innan den färska grästorven läggs på plats, i den nyss uppgrävda fyrkanten.

laga-med-lappning4

Trampa till, fyll jord i skarvarna, och trampa på nytt. Avsluta med genomvattning.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se