You dont have javascript enabled! Please enable it! Vertikalskärare hjälper mot mossa i gräsmattan | dinbyggare.se

Vertikalskärare hjälper mot mossa i gräsmattan

I den här artikeln om vertikalskärare hittar du tips inför valet, fördelar och nackdelar, kvalitet, säkerhet och tillbehör.

Vertikalskärare som luftar gräsmatta

Det finns en mängd insatser som kan göras för att omvandla en trött gammal gräsmatta till en grönskande oas – utan att behöva lägga om hela gräsmattan.

En av de effektivare metoderna är att använda sig av en vertikalskärare, en maskin som både luftar gräsets rötter, och som tar bort döda rötter och mossa i gräsmattan.

Vertikalskärare för mindre gräsmattor

Grönt gräs med vertikalskärare

En vertikalskärare ser nästan ut som en gräsklippare men används för att göra gräset grönt. Det gör vertikalskäraren genom att spåra upp skåror i gräsmattan och därmed tillåta gräsets rötter att få det syre de behöver.

Vertikalskärare ska användas ett par gånger om året, och resultatet är garanterat. Gräset blir verkligen grönare efter vertikalskärning.

Spåren skapas genom att maskinen är försedd med valsar på undersidan. På valsarna finns knivar fastsatta som skär marken när vertikalskäraren förs över gräsmattan.

Det ger små skåror i gräsmattan och material som inte är önskvärt, såsom mossa och dött material far med i bara farten.

Detsamma gäller de rötter på gräset som ligger nära ytan. Detta får gräsets rötter att söka sig nedåt, där näringen i jorden finns.

Elektrisk eller motordriven vertikalskärare

Moderna vertikalskärare finns i både elektriska och motordrivna alternativ. Men det finns också sladdlösa batteridrivna alternativ. De sladdlösa kan ha svårt att uppnå bra effekt, men är behändiga att arbeta med.

Då vertikalskäraren inte används så många gånger per år, kan det däremot vara värt att välja en maskin med högre effekt eller en elektrisk med sladd.

Vertikalskärare med uppsamlare

Uppsamlare

Vertikalskäraren river upp en hel del mossa, särskilt i gamla trädgårdar. Mossan kan samlas i en uppsamlare, krattas eller lämnas kvar på gräsmattan som framtida gödning. Det gör att mängden mossa som hamnar i uppsamlaren blir stor.

Därför är uppsamlaren ofta nästan i vägen. Den behöver tömmas minst vart tionde minut. Istället för att vara en hjälp, kan det eviga tömmandet istället orsaka merarbete. Bättre då att kratta bort mossan efterhand.

Fördelar och nackdelar med vertikalskärare

Det bästa med vertikalskäraren är att behovet av att göda gräsmattan minskar om den används regelbundet. Det så eftertraktade gräset blir också mer grönt och tätt. Metoden fungerar verkligen.

Nackdelen är att en vertikalskärare är dyr att köpa in. Särskilt med tanke på att den enbart används ett par gånger per år. Priset ligger på ca 1 000 kr och uppåt för vertikalskärare ämnade för villaträdgårdar.

Vertikalskärarens knivar som skär ner i gräsmattan

Vertikalskärarens knivar som skär av gräsmattans rötter och luftar gräsmattan.

Välja vertikalskärare

Vid valet av vertikalskärare gäller det att titta både på kvalitet och på säkerheten. Kvaliteten mellan de olika skärarna på marknaden varierar mycket. Å andra sidan är det inte alltid den som har högsta priset som är den bästa. Det går att göra fynd.

Jämför mellan olika fabrikat, vad gäller prestanda, valsarnas bredd och andra parametrar som kan kännas viktiga. De flesta tillverkare håller säkerheten hög med dödmansgrepp. Det är dock en fördel om dödmansgreppet följer hela bygeln på maskinen.

Ännu en viktig detalj är ergonomin. Det ska kännas behagligt att arbeta med och det är ingen nackdel om det går att ställa in valsarnas höjd.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se