Elgräsklippare utan sladd – Tips inför valet

Där gräsmatteägare tidigare varit hänvisade till valet mellan bullriga och osande bensinklippare eller lättviktare med sladd, finns nu ett helt nytt alternativ på marknaden. Det är elgräsklippare utan sladd.

Elgräsklippare med gräsuppsamlare

Elgräsklippare med uppsamlare.

De fungerar precis som en bensingräsklippare, men drivs helt på el från batteri. De har en hel del fördelar, även om nackdelar också förekommer.

Fördelar med elgräsklippare

Det är framför allt miljöhänsyn som lockar till köp av en elgräsklippare. Det handlar både om den globala miljön och den lokala. Elgräsklippare ger ett klart mindre fotavtryck på jordklotet än vad en bensindriven gör och ses därmed som en investering i framtiden.

Den lokala miljön minskar också. Inga avgaslukter tränger sig på för de som är i närheten och ljudnivån är klart lägre vid bruket av en elgräsklippare än en konventionell bensindriven. Till det kommer att den som ska klippa gräset inte behöver komma ihåg att köpa någon bensin.

Det gäller bara att komma ihåg att hålla elgräsklipparen laddad, så är den redo att köra.

Billigare drift

Till miljöhänsynen och de praktiska fördelarna vad gäller att det är lätt att hålla elgräsklipparen redo för bruk, kommer det faktum att elgräsklipparen är billigare i drift. Bensin anpassad för en liten tvåtaktare är mycket dyr.

Elen i stickkontakten är bra mycket billigare, även om den är förhållandevis dyr den med. I relation till bensinen för en tvåtaktare talar vi fortfarande om småpengar.

Även inköpspriset är lågt vid en jämförelse med bensinklipparna. Det borgar för att den nya generationens elgräsklippare, de utan sladd, är ett bra val för trädgårdsägare.

Batteridriven elgräsklippare som klipper gräsmatta.

Batteridriven gräsklippare för mindre ytor

Orken i en batteridriven elgräsklippare tryter däremot och i normalfallet fungerar elgräsklippare med laddningsbara batterier i cirka 30-40 minuter. Sedan behöver de laddas igen.

Det innebär att den hinner med en yta på runt 400 – 500 kvadratmeter. För gräsmattor större än så, behövs därmed gräsmattan klippas i två omgångar.

Det finns dock elgräsklippare som klarar klipptider uppemot en timme, men det är ibland en glädjekalkyl från tillverkarens sida. Däremot är klippningen minst lika bra som med konventionella bensinklippare.

Det finns också en mängd olika finesser på moderna elgräsklippare, såsom driv på hjulen, uppsamlare, dödmansgrepp, justerbara klipphöjder och mycket, mycket annat.

Effekt

Hur stark gräsklipparen är beror på den effekt som ges. 1 000 W är en normalstark maskin, som fungerar vid normal gräsklippning på plan yta. För tuffare tag och större ytor kan en starkare maskin behövas. Om maskinen är för svag finns risken att den biter sig fast, eller inte kommer upp för backarna ordentligt, med klippeffekten i behåll.

Men vad gäller storleken på ytan som ska klippas beror möjligheterna att hinna klippa klart på hur bra batterierna är.

Byter batteri på batteridriven elgräsklippare

Batterier för batterigräsklippare

Batterierna är helt klart den svaga länken för en batteridriven elgräsklippare. Inte nog med att de ger en begränsad arbetstid, de tar slut med tiden också. Det kan skilja sig mycket i kvalitet mellan olika batterier, och hur bra originalbatterierna är i de moderna elgräsklipparna är inte alltid lätt att veta. De tar i alla fall i allmänhet slut långt innan själva gräsklipparen gör det.

Litiumbatterier som idag är vanligare är generellt sett ganska hållbara, och att föredra. De kan hålla i en femton till tjugo år. Alla batterier mår bra av att laddas ofta – även under vintern. De mår inte bra av att dras ur helt.

Ett tidsbesparande tips när du har en batteridriven gräsklippare är att skaffa ett extra batteri. Har du en lite större tomt är det bra att ha det ena batteriet på laddning medan du klipper, då kan du enkelt byta batteri om det skulle behövas under tiden du arbetar.

Säker framtid för elgräsklippare

Än så länge är det den bensindrivna gräsklipparen fortfarande vanlig. Elgräsklippare är fortfarande en trend som blir allt vanligare i våra trädgårdar eftersom fler och fler människor blir medvetna om både miljö och hälsofördelarna med eldrivna gräsklippare.

Många tror fortfarande att elgräsklippare automatiskt kommer med en sladd, men så är det ju inte längre. Den nya generationen elgräsklippare är och kommer att bli helt sladdlös. Tack och lov. Sladdarna innebar både begränsad räckvidd och är en säkerhetsrisk i sig. Om sladden råkar komma i skottgluggen för klippet, ja då kan det i värsta fall gå illa.

Så i framtiden kommer vi att slippa denna begränsning, och både elgräsklippare och robotgräsklippare blir en fortsatt hit framöver. Då kommer såväl prestanda som utbud att fortsätta utvecklas.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se