Självgående robotgräsklippare – Tips inför valet

Gräset växer så det knakar så fort temperaturen ligger över noll. Det ger mycket jobb för trädgårdsinnehavaren som regelbundet behöver klippa ner det växande gräset för att hålla det vackert och fräscht under hela sommarsäsongen. Inte undra på att självgående robotgräsklippare blivit så populära på senare tid.

Bras robotgräsklippare som klipper gräs

Självgående robotgräsklippare som klipper gräsmattan själv.

En gräsmatta behöver ans och puts regelbundet för att hålla sig fräscht. Långa strån ser inte enbart ovårdade ut. De tar mycket energi från gräsmattan också. Resultatet, om gräset får växa sig högt, är gärna att det blir få grässtrån per ytenhet.

En välansad gräsmatta å andra sidan ger chansen för många, många små grässtrån att växa upp. Klippningen gör således gräsmattan tjockare och mysigare att gå på. Men det är inte alltid lika kul att behöva klippa gräset hela tiden. Som tur är finns det självgående robotgräsklippare som klarar av arbetet helt på egen hand.

Hel- eller halvautomatisk gräsklippare

En självgående robotgräsklippare kan vara hel- eller halvautomatisk. De drivs med hjälp av batteri (vissa även med solceller) och till varje gräsklipparen finns en laddare. Den halvautomatiska gräsklipparen behöver sättas igång och sättas på laddning med jämna mellanrum.

Helautomatisk robotgräsklippare i laddningsstation

Robotgräsklippare i laddningsstation.

Den helautomatiska robotgräsklipparen går själv till laddningsenheten och kan ställas in så att den går igång för att klippa gräsmattan med jämna mellanrum på egen hand. Inom det område som klipparen verkar klipps gräset i planlöst mönster alternativt i ett förprogrammerat zicksackmönster. Det senare är att föredra då det ger en jämnare klippning.

Precis som med vanliga gräsklippare finns det modeller som lämnar gräset kvar på gräsmattan eller gräsklippare med mulcher som finfördelar gräset, sk. mulching .

Kabeln anger gränsen

Båda typerna av självgående robotgräsklippare kräver ett fördefinierat utrymme att arbeta inom. Annars finns det risk att den fina gräsklipparen trillar ner i poolen, råkar klippa grusuppfarten eller råkar leta sig ut på områden den inte bör vistas på.

Området som kan klippas markeras genom att lägga en kabel. Tråden levereras tillsammans med gräsklipparen och det är ganska lätt att lägga kabeln. Den fästs fast där det behövs med märlor, Det går att köpa extra tråd om gräsmattan är stor. Använd en måttsticka för bästa resultat.

Till kabeln finns en signalenhet som ska slås på för att kabeln ska kunna ange gränsen till gräsklipparen. Laddningsstationen placeras i allmänhet i anslutning till kabeln.

Bra robotgräsklippare som klarar kuperad terräng

En bra robotgräsklippare klarar av kuperad terräng.

Begränsningar med självgående robotgräsklippare

Om motorn i den självgående gräsklipparen inte är stark nog klarar den inte den mer kuperade gräsmattan. Steniga och oregelbundna trädgårdar där gräsmattan ligger i små plättar är svåra att bemästra för en självgående robotgräsklippare.

För att verkligen få ut mesta effekt av en självgående gräsklipparen är en stor gräsyta att föredra. Den ska också gärna vara relativt ren från leksaker och annat som kan ställa till det för klipparen i sitt jobb.

Klippningen går relativt långsamt, jämfört med vanliga gräsklippare, men det gör mindre med tanke på att ingen faktiskt behöver klippa gräset.

Underhåll och kvalitet

En bra självgående gräsklippare är slagtålig och robust. De bättre har också en bättre känslighet och kan ställas in så de inte behöver slå i saker och ting samt gå helt planlös över gräsmattan. Däremot kostar en bättre robotgräsklippare mycket mer pengar.

Ljudnivån är en viktig faktor, då klipparen används regelbundet. Vad gäller säkerheten är de flesta gräsklippare som är självgående relativt säkra, då de har sidostycken som går ner väl över maskinen och har autostopp för att förhindra skada på människa. Det behövs ju ingen förare till klipparen heller.

Men glöm inte att stänga av maskinen ordentligt innan den vänds på sidan. En självgående gräsklippare behöver underhåll med jämna mellanrum.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se