You dont have javascript enabled! Please enable it! Åkgräsklippare - Bra tips när du ska välja och köpa | dinbyggare.se

Åkgräsklippare med multifunktioner

Åkgräsklippare som klipper gräsmatta

Vilken åkgräsklippare är bäst? Vad ska man välja och vad ska man tänka på? Mittmonterad eller frontmonterad åkgräsklippare? Det är många frågar att besvara inför valet av åkgräsklippare. Här hittar du tips när du ska köpa åkgräsklippare för gräsmatta och trädgård.

En stor gräsmatta kan ta sin runda tid att klippa med en vanlig gräsklippare. Men med en åkgräsklippare kan klipptiden minskas avsevärt, samtidigt som den som klipper sitter bekvämt och åker med. Det är dessutom en maskin som kan ha fler funktioner än en. En åkgräsklippare kan med fördel också användas som en traktor i miniformat.

En åkgräsklippare är drömmen för alla som har en stor gräsmatta att hålla vacker och jämn under sommarhalvåret. Med en åkgräsklippare blir jobbet snabbt och enkelt gjort, utan att den som klipper behöver anstränga sig nämnvärt.

För den som köper rätt klippare finns också chansen att med några enkla tillbehör omvandla klipparen till en traktor som kan dra vagn, ploga eller gödsla med.

Åkgräsklippare med utkast på mitten

Mittmonterad åkgräsklippare

Det finns två huvudtyper av åkgräsklippare. Uppdelningen av typ beror på var klipparen på maskinen sitter. Själva klipparen kan sitta i fronten eller mitt under föraren.

Åkgräsklippare med mittmonterad klippare kallas ofta för trädgårdstraktorer. En sådan traktor behöver inte enbart användas till att klippa gräset med. De fungerar också som små trädgårdstraktorer med hjälp av tillbehör. Det finns gödningsspridare, vagnar och plogar att montera på åkgräsklipparen, som då helt plötsligt får helt nya användningsområden.

EN åkgräsklippare som har mittmonterad klippare har ofta “normal” styrning där det är framhjulen som svänger.

Frontmonterad åkgräsklippare

Frontgräsklippare är något dyrare men med en frontmonterad klippare går det mycket bättre att klippa gräs nära kanter, murar, rabatter och buskar. Än närmare och finare kantklippning kan åstadkommas med hjälp av en frontklippare som är bakhjulsstyrd, eller än hellre, midjestyrd.

Den typen av åkgräsklippare är dock ganska dyra i inköp. Vissa frontmonterade åkgräsklippare kan förses med tillbehör liknande de för mittmonterade klippare, såsom snöblad, vagn, gödselspridare m.m.

Drift och bredd

Åkgräsklipparna är antingen tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. De fyrhjulsdrivna är dyrare men fyller sin funktion väl framför allt på gräsytor som är kuperade.

En fyrhjulsdriven åkgräsklippare är lätt att köra och går jämnt näst intill oavsett underlag och fastnar inte i backarna.

En tvåhjulsdriven åkgräsklippare kan dessutom orsaka skador på gräsmattan när den slirar. Även kraften i motorn påverkar hur jämnt åkgräsklipparen går och hur fint klippresultatet blir.

En stark motor orkar dra klipparen jämnt och försiktigt även om marken är kuperad och gräset högt. Klippbredden på en åkgräsklippare är vanligtvis mellan 85-125 cm. Ju bredare klipparen är, desto fortare går klippningen.

Åkgräsklippare med uppsamlare

Utkast och finesser

Utkastet på klipparen kan vara riktad åt sidan eller bakåt. Det finns särskilda uppsamlare att köpa till för vissa modeller. Det är särskilt vanligt för åkgräsklippare med mittmonterad klippare. Men att lämna klippet kvar på gräsmattan är ofta ett bra gödningsalternativ.

Några finesser som påverkar körglädje och slutresultat är också antalet växlar, antal höjdlägen på klippningen och belysningen på traktorn. Ju fler steg som kan väljas och ju bättre ljus åkgräsklipparen erbjuder, desto lättare är det att få till ett jämnt och trevligt klippresultat.

Underhåll av åkgräsklippare

En åkgräsklippare behöver kontinuerligt underhåll för att må bra. Klippbordet ska göras rent efter varje användning. Knivarna behöver slipas med jämna mellanrum och motorn behöver smörjas och hållas ren.

Inför vintern ska tanken tömmas och batteriet kopplas bort så att maskinen kommer igång på våren igen. Inför vårens första klippning behövs en grundligare genomgång och service.

Tänk på

En åkgräsklippare räknas som ett fordon och ska både hanteras och försäkras därefter. Barn ska inte köra en åkgräsklippare. De ska heller inte vara passagerare.

Det ska finnas en säkerhetsfunktion som gör att maskinen stoppar automatiskt om personen som kör traktorn faller eller stiger av. På många modeller är också den funktionen kopplad till barnsäkerhet då den sitter under sätet. Om en person inte är tung nog sitter på stolen startas heller inte maskinen.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se